Ne oldu? İlkokul öğrencileri için yurt açma yasağı olmasına rağmen ilkokul öğrencileri için yurtlar kuruldu. Bölgede ki devlet yurdu ‘’büyütülecek’’ diye yıkıldı. Bu süre zarfında öğrencilere devlete ait başka bir yurt gösterilmedi. Ve veliler, ilçede tek yatılı yurt olan ‘’Süleymancıların’’ yurduna kayıt yaptırmak zorunda bırakıldı.
Peki, sonra ne oldu? İki hafta önce o yurtta çıkan yangında 11 öğrenci ve bir görevli yanarak hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı. Yurt yangınında hayatını kaybeden 5. sınıf öğrencisi Cennet Karataş'ın babası Mehmet Karataş "Burası tek yurttu. Eleştirme şansımız da, başka seçeneğimiz de yoktu. Mecburduk. Çocuklar ücretsiz kalıyordu" dedi.
Ne oldu? Yurt olarak kullanılan binadaki ihmaller zinciri ortaya çıktı. Binanın çatısı ve iç duvarları tamamen ahşaptan yapılıydı. Bu durum yangının şiddetini artırdı. Oysa binada çatının ve duvarların ahşap olması, yönetmeliğe aykırıydı. 6 ay önce yapıldığı belirtilen denetimlerde bu durumla ilgili bir tespit yapılmaması soru işareti yarattı. Ayrıca binadaki yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olduğu ortaya çıktı. Feci şekilde can veren öğrencilerin cesetlerinin yangın merdiveni önünde bulundu. Ölen kızların cesetleri birbirlerine sarılmış halde görüldü. Olaydan kısa süre sonra açıklama yapan Aladağ İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Alpgedik, yangının zemin katta çıktığını, kısa sürede alevlerin yükseldiğini, üçüncü kat ahşap olduğu için yangının büyüdüğünü söyledi. Ahşap katın yanması ile çatının da tamamen çöktüğü belirtti. RTÜK'ten yayın yasağı kararı geldi.
Yangın başladığında olaya müdahale edecek yeterli personel ve yangın söndürücü ekipman yoktu. Yangında öğrencileri tahliye edecek bir plan yapılmadı. Facianın bilirkişi ön raporu çıktı. Yangın merdiveni kapısının kolu yoktu, şalterler eskiydi. Yangının, bir gün önce değiştirilen elektrik sayacı nedeniyle çıktığı anlaşıldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü sadece Aladağ'da 6 tane daha Süleymancılara ait yurt bulunduğunu açıkladı. Adana genelinde de aynı cemaatin yurtları olduğunu söyleyen Hüseyin Sözlü, il genelindeki rakamın 80 olduğunu bildirdi.
Konya'nın Taşkent İlçesi'nde 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı Kız Kuran Kursu binasında gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada 17 öğrenci ile 1 eğitmenin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili dava 8 yıldır sürüyor. Konya ve Adana'daki faciaların yaşandığı yurtların ise ortak bir özelliği var. İki yurt da Süleymancılar tarikatına yakın Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği'ne ait.
Kısaca şunu söylemek isterim ki Devlet, asıl görevi olan eğitimi hiçbir derneğe ve vakfa devretmemelidir. Ülkenin her yerinde kamu denetiminde ücretsiz eğitim vermelidir. Ölen bizim çocuklarımız.