Gebze ve Kocaeli. Uzun yıllardır il-ilçe ve sosyal-ekonomik-siyasal ilişkisinde sorunlar giderek artan bir ikilidir.
Gebze, uzun yıllardır Kocaeli’nin nüfus açısından en büyük yani kalabalık ilçesidir. Ama, bu orandaki yoğunluğuna denk düşen ağırlıklara bir türlü sahip olamamıştır. Bu olamayış, merkezi iradenin Gebze’ye şaşı bakmasından ve Gebze’deki dinamiklerin de kıskançlık ötesine geçmeyen kararlı duruş sergileyememesinden kaynaklanıyor.
Gelelim bu yazıya neden olan kalabalık meselesine…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 31 Aralık 2018 itibariyle adrese dayalı nüfus kayıtlarına dayanarak topladığı veriler, nüfusu 1 milyon 906 bin 391 kişi olan Kocaeli’nin en kalabalık ilçesinin 368 bin 278 kişiyle Gebze olduğuna işaret ediyor. Gebze nüfusu, 2018 sayımına göre binde 7,4’lük bir artış yaşamış.
Kentin en kalabalık nüfusuna sahip ikinci ilçesi ise 363 bin 416 kişi bulunan İzmit. Takip eden en kalabalık ilçe ise 201 bin 468 kişiyle Darıca.
İl nüfusunda en az kalabalık Dilovası’nda. 47 bin 948 kişi olarak hesaplanan Dilovası nüfusunda, 2017’ye göre, sadece 285 kişi artmış. En tenha ilçeler de, 51 bin 348 kişi ile Kandıra ve ardından 56 bin 604 kişi ile Karamürsel.
Gelelim kalabalık olmanın karşısındaki duruma…
Kalabalığın artmasıyla birlikte, sorunlar da gittikçe çeşitleniyor. Ama, yapılan bir araştırma, en önemli sorunun sosyal yaşama ilişkin olduğunu gösteriyor.
Bu konuda, Gebze Belediyesi’nce bir anket yapılmıştı, anımsarsınız. Belediyenin
resmi internet sitesindeki ankete katılan 2 bin 623 kişiden 821'i ilçedeki öncelikli sorunun sosyal faaliyet eksikliği olduğunu belirtiyor. Bu ilk sırayı, ankete katılanlardan 821 kişi belirlemişti.
Doğrudur, Gebze’de sosyal yaşam her zaman birinci sıradaki yerini korumaktadır. Çünkü, bu yaşamın gelişmesini sağlayacak ekonomik altyapı olmasına rağmen, kültürel altyapı bir türlü gelişmemiş, geliştirilmemiştir: Yöresel ve muhafazakar kültürlerin yıllardır hakimiyetini sürdürdüğü Gebze’de, sosyal yaşam doğal olarak gelişmemiş ve adeta muhafazakar kültürün denetimi altında kısırlaştırılmıştır.
Tabi, bu gelişimin önünde engel oluşturan başka sorunlar da var.
Ankete katılanların 496’sı altyapı sorununu ikinci, 443 kişi üst yapıyı üçüncü, 439 kişi çevre kirliliğini dördüncü ve 349 kişi de işsizlik sorununu beşinci sıraya taşıyor.
Eeeee, ne olmuş, ne var bunda diyenleriniz olduğunu hissediyorum. Elbette, bu sorunlar on yıllarca yaşanan birikimin sonucudur.
Bu anket sonuçlarının beni ilgilendiren asıl yanı, artık aday gösterilmediği için ilçenin siyasal yaşamındaki aktivitesinden uzaklaşacak olan, görev süresi içinde FETÖ ile ilişkili olduğu söylentileri ne net olarak ispat edilebilen, ne de inkar edilebilen, ancak rant konusunda yetkin olduğu her adımından anlaşılan Adnan Köşker’in bu sorunlar karşısındaki değerlendirmeleridir.
Çağdaş belediyecilik gereği vatandaşlar ile doğru iletişim araçlarını kullanmanın önemli olduğuna dikkat çeken Köşker demiş ki ;
‘’Gebzeliler’in mutluluğu için çalıştık. Sıkıntıları yerinde ve ilk elden tespit ederek doğru çözüm üretme noktasında başlattığımız çalışmalarımızın yanı sıra farklı iletişim araçlarını ve modellerini de halkımızın görüşlerini ilk elden alabilmek adına kullanıyoruz. Bilişim çağının gereği olan internet olanakları kapsamında yenilediğimiz ve online hizmetlerle donattığımız internet sitemizde yayınlamayı sürdürdüğümüz anketlerimize vatandaşımızın ilgisi ve katılımı bizleri memnun ediyor. 81 ilin kültürünü bağrında barındıran ve ülkemizin küçük bir kültür mozaiği olan Gebze'de ortak bir kültür oluşturma adına sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ediyoruz."
Resmi internet sitesinde yer alan değerlendirmeye bakar mısınız. Elle tutulur tek somut bir içerik yok.
‘’Görev süremde, ilçe halkının şu sorununu çözdüm’’ ifadesini kullanamayan Köşker, yuvarlar demagojik ifadeler kullanmış. Ya da, basın müşavirliği o ifadeleri kullanmasını uygun görmüş.
Pes doğrusu…
Gebze halkını nasıl ve hangi hizmetlerle mutlu edebilmişler ?
Sorunları hangi doğru çözümlere ulaştırıp sorun olmaktan çıkartmışlar ?
Bilişim çağının gereklerine sağladıkları uyumu bir hizmetmiş gibi allayıp pullayıp anlatmanın nasıl bir hizmet dökümü olduğunu düşünmüşler ?
Gebze, gerçekten de kalabalık. Öyle ki, vizyonsuz yöneticilerin kalabalıklığı, sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.
İlçenin çağdaş geleceğinin vizyon sahibi kadrolarla yol yürümekten geçtiğinin
unutulmaması umuduyla…