Milyonlarca ebeveyn ve çocuklar için büyük önem taşıyan ‘kreşler’ son günlerde siyasiler tarafından tartışma konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belediyelere gönderdiği “kreş adı altında açılan yerlerin” uyarılması ve yenisinin açılmaması ile ilgili yazı tepkilere yol açtı. İstanbul’a 103 kreş kazandıran Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kreşlerin kapatılmasına yönelik tartışmaya “Hadi gel de kapat. Cesaretin varsa bekliyorum” diyerek nokta koydu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, “Kreş açmaya devam edeceğiz” dedi.
653 KREŞ, 58 BİN ÇOCUĞA HİZMET EDİYOR
CHP’li belediyelerin paylaştığı verilere göre, 653 kreş, 58 bin 843 çocuğa hizmet sağlıyor. Özel kreşlerin yıllık ücretleri 400 bin TL'yi bulurken, belediye kreşleri yıllık 40 bin TL'ye hizmet sunuyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, belediyelerin açtığı kreşlerin ailelere sağladığı önemi Elips Haber’den Nur Kaplan’a anlattı.
Türkiye’nin 1986 yılında imzaladığı Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ni (CEDAW) hatırlatarak söze başlayan Güllü, “Sözleşme, merkezi hükümetin yapmadığı, ihlal ettiği alanlarda yerel yönetimin devreye girerek hizmete devam etmesi gerektiğini söyler. Biz, kreşleri keyfi olarak mı yapıyoruz? Kreşlerin yapılması kadının sokağa çıkabilmesi, erkeklerle aynı alanda mücadele edebilmesine yani istihdama entegre olmasına giden bir süreçtir” diyerek şöyle devam etti:
“Merkez hükümet neredeyse ‘yok hükmüne’ düşmüş durumda. 105 adet kreş sadece İstanbul’da yapıldı. Bütün siyasi partiler bunun rekabetini yapıyor. Kreşi kapatmak kime zarar veriyor? Sizin oydaşınız da oraya gidiyor. MEB’in kreşi kapatma hakkı yoktur, kapattırmayız. Son günlerde iktidar hatalarının konuşulmasını istemiyor. Gündemi devamlı değiştirmeye çabalıyor. Devlet yönetilemiyor. Hatalar kapatılmak adına çok hızlı gard alınıyor.”
“BÜTÜN BELEDİYELER HIZLA KREŞ ÇALIŞMASI YAPMALI”
İktidarın sadece 86 kreş açtığının altını çizen Güllü, “Kapattıkları kamu kreşlerinin sayısıyla, açamadıkları sığınakların sayısıyla hesaplaşıp çözüm önerileriyle gelmeleri gerekir” dedi. Türkiye’de bütün belediyelerin mahalle bazında hızla kreş yapması gerektiğini belirten Güllü, “Ayrıca çalışmayan kadınların ve yaşlıların gidip orada kendileri adına konuşabilecekleri, kişisel dönüşümün yaşanacağı organizasyon yeri olmalı. Her belediye, hangi parti olursa olsun hesaplamalarla her çocuğun o imkândan yararlanabileceği duruma gelmesi için çalışmalar yapmalıdır” ifadelerini kullandı.
“KREŞLER HAKTIR”
“Kreş aynı zamanda kadın istihdamı yeridir. Çocuk gelişimci kadınların istihdam edildiği yerlerdir. Her bir açıdan kadına istihdamda sürdürülebilir hale getirir. Başka kadınlara da istihdam kapısı açılır” diyen Güllü, “Sosyalleşen çocuk açısında da önemli. Bizlerde kreş olmadığında çocuk genelde yaşlılara veriliyor. Yaşlılar hem kendi ailelerine hem de torunlarına bakmak zorunda kalıyor. Tüm bu eziyeti yüklediğiniz kişileri de rahatlatıyorsunuz. Kreş ve sığınaklar haktır” ifadelerini kullandı.