Kadınlar için hibe kredi hibe tezgah

Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu performans programına verdiği önergede kadınlara ayrı yer açtı. Ekonomik desteğin sağlanması için önce hibe kredi, ardından kapalı pazarlarda hibe tezgah istedi

Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun Kadınlara Yönelik Faaliyetler başlığı altında, Gebze Belediyesi 2021 Mali yılı Performans Programı’na Gebze Belediyesi’nin gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri kapsamında değerlendirilmeye alınmasını istediği konuya dair tespit ve somut önerileri şöyle:

 

KADIN POLİTİKALARI BELİRLENMELİ

 

Toplumun yarısını oluşturan kadınların şehir yaşamına katılımı, söz ve yetki sahibi olmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması noktasında belediyemizin kadın politikalarını belirlemesi bir zorunluluktur. Her gün medyada gördüğümüz kadın cinayetleri, çocuk istismarları vb haberlerin kentimizde de yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak bu alanda çalışmaların özellikle yapılması gerekmektedir.

 

PERSONELDE YARI YARIYA

 

Ayrıca toplumun yarısını oluşturan kadınların iş yaşamında ve de özellikle belediyemiz bünyesinde istihdamında gerekli özenin gösterilmesi, başta müdürlüklerde olmak üzere tüm çalışma alanlarında kadın erkek sayısının birbirine yakın olmasının hedeflenmesi bir zorunluluk olmuştur.

 

GEBZE ORTALAMANIN ALTINDA

 

Gebze ilçemizde ikamet eden kadınlarımızın birçoğu yaşamlarına ev hanımı olarak devam etmekte olup ekonomik ve sosyal yaşama katılımları ne yazık ki Kocaeli’nde birçok ilçe ortalamasının altında kalmaktadır.

 

Kadınların özellikle son yıllarda ekonomik ve sosyal hayattan koparılmasına dönük politikalar ne yazık ki cinsiyet eşitsizliğine sebebiyet vermekte, erkek egemen bir toplum yapısının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

 

O KOMİSYONA İŞLERLİK KAZANDIRILMALI

 

Bu anlamda Gebze Belediye Meclisi tarafından Temmuz 2020 tarihli meclis oturumunda kurulmasına karar verilen –kısaca- ‘’Fırsat Eşitliği Komisyonu’na işlerlik kazandırılması çok önemli olup, bu komisyonun daha aktif çalışması, belediye tarafından kadınlara yönelik gerçekleştirilecek etkinliklerde belirleyeceği ve yön gösterici olmasının sağlanması gerekmektedir.

 

ÖNERİLER...

 

 

 

 Gebze de Kadınlarla ilgili politikaların belirlenmesinde birinci elden yetkili olacak, bu özgün alanda çalışmalar yapabilecek ve Başkanlığa bağlı aynı zamanda Gebze belediyesi meclisince kurulan ‘’Fırsat eşitliği komisyonu’’ ile koordineli çalışacak kadın politikaları  müdürlüğü ya da kadın politikaları daire başkanlığı kurulmalı.

 

Kadınlarımıza psikolojik destek ve hukuksal yardım sağlayacak merkezlerin oluşturulması, ücretsiz avukat desteğinin verilmesi.

 

Çalışan annelerin çocukları için mahallelerde kreşler yapılarak ücretsiz hizmet sağlanması.

 

Belediyenizce personel alımlarında kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması. Belediye bünyesinde bulunan müdürlüklerde beyaz yakalılardan başlayarak eşit temsiliyetin sağlanması için çalışmaların başlatılarak 2021 yılı sonuna kadar sonuçlandırılması.

 

Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak için meslek edindirme kurslarına katılımlarının desteklenmesi.

 

Cinsel taciz ve toplumsal eşitsizlik konusunda panel ve seminerler düzenlenerek, kadınların hakları konusunda bilinç düzeyinin artırılmasını sağlamak. Toplumsal cinsiyet eğitimlerine ağırlık vermek.

 

Kadınların sosyal hayata katılmasını sağlamak amaçlı sosyal etkinlikler düzenlenmesi.

 

Kadınlar için ücretsiz dönemsel sağlık taraması yapılacak sağlık merkezleri açmak

 

Kadınların ekonomik hayata katılmasını sağlamak için bilişim teknolojileri farkındalığının sağlanması.

 

Kadın ve genç kızlara üretim için gerekli girdiyi hibe olarak vererek ürettiklerini pazarlamaları için emeğinin tüketici ile doğrudan buluşturulması ve kadınlara ekonomik destek sağlanması için kapalı pazar yerlerinde belirli günler satış yapmalarını sağlayacak alanların oluşturulması,

 

 

Dezavantajlı kadın ve çocukların belirlenip gerekli çalışmaların yapılması. Kadın destek ve koruma evlerinin hizmetlerinin verilerek kadın katliamlarının önüne geçmeyi hedeflemek. Fiziksel ve ruhsal şiddet gören kadınlarımızın barınma ihtiyaçları yanında, barınırken psikolojik, sosyolojik destek alacağı birimlerin yanında ekonomik olarak varlığını sürdürebilecek iş becerilerinin kazandırılacağı  "Kadın Koruma Evi" yapılması.

 

Kadın yaşam merkezlerinin ve  hobi bahçelerinin oluşturulması. Kentte bulunan kadın dernekleri ile birlikte ortak projeler geliştirmek.

 

Caddeler, otoparklar, meydanlar ve yeşil alanlara ‘’acil cağrı’’ telefonları kurarak  yine toplu taşıma araçlarına alarm sitemleri ile donatarak, taciz ve saldırıya uğrayan kadının yetkililere ulaşımını sağlamak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri