Bazı ülkeler vardır ki; o ülkelerde kadın olmak çok zordur. O ülkelerde kadın olarak doğmak istemezsiniz.
Alttaki ülkelerde ise kadınların yaşamlarının ne kadar zor olduğunun ve toplumsal hayattan ne kadar soyutlandıklarının kanıtı niteliğinde 22 ülkeden oluşmaktadır.
Mısır
Mısır’daki kadınların %99.3’ü, cinsel tacize maruz kalıyor. Ve %91’i de kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Politikada da kendilerine neredeyse hiç yer bulamamaktadırlar. Fotoğrafta gördüğünüz kadın, cinsel tacize hayır mitinginde yer alan bir Mısırlı kadın.
Irak
Irak parlementosunda hiç kadın milletvekili yer almamaktadır. Ayrıca Iraklı bir kadın, pasaport almak isterse erkek bir yakınının izin verdiğine dair belge götürmesi gerekmektedir. Fotoğraf ise 2013 yılındaki seçimlerde oy kullanan Iraklı bir kadına ait.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanması yasalar ile yasaklanmıştır. Bu ülkede tecavüz ve cinsel saldırı ‘zina’ sayılabilir. Fotoğraf ise Hicri yılbaşı tatilinde görüntülenen iki kadına ait.
Suriye
Suriye’de kadınlar için yasal evlenme yaşı 17 fakat ülkemizde bulunan Suriyeli mülteci kampında 12 yaşında bir kızın evlendirilmeye çalışıldığı rapor edildi. Bu fotoğraf mülteci kampında yer alan Suriyeli kadın ve çocuğuna ait.
Yemen
Yemen’de kızların sadece %53’ü ilkokula gönderilmektedir. Kadınların binde 2’si, doğum sırasında hayatını kaybetmektedir. Fotoğraftaki kadın Yemen’deki bir aş evinde yetersiz beslenen çocuğuyla fotoğraflanmış.
Sudan
Sudan’da kızlar için yasal evlenme yaşı 10’dur. Ortalama olarak her 30 kadından 1’i hamilelik sırasında hayatını kaybetmektedir. Sudan’da ise kadınların binde 7.3’ü doğum sırasında hayatını kaybetmektedir. Bu fotoğraf; Sudan’da derme çatma hastanede tedavi görmeye çalışan Sudanlı bir kadına ait.
Lübnan
Lübnan yasalarına göre tecavüz eden kişi, tecavüze uğrayan kadınla evlenme hakkına sahip olmaktadır. Yasadışı kürtaj yapan kadın 7 yıl hapse mahkum olmaktadır. Fotoğrafta ise resmi nikahın yasalaştırılmasını destekleyen çifti görüyoruz.
Filistin
Filistin’de kadınların okuma yazma oranı %92.6’yken, sadece %17’si istihadam edilmektedir. Kadınlar için evlenme yaşı, Batı Şeria’da 15, Gazze Şeridi’nde de 17’dir. Fotoğraf ise; bir İsrail sınır polisinin, Filistinli bir kadının çantasını kontrol ederken çekilmiştir.
Somali
İç savaştan aşırı zarar gören Somali’de, 2012 yılında dünyanın doğum sırasında en yüksek kadın ölüm oranı yaşanmıştır. Bu oran %1.2’dir. Ayrıca hazırlanan bir rapora göre, Somali’deki kamplarda 1200 kadın tecavüze uğramıştır. Fotoğraf ise çadır polikilinikte oğluna refakat eden bir annenin görüntüsüdür.
Cibuti
Bu ülkede cinsel tacizle alakalı bir yasa yoktur. Kadınların %93’ü kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Fotoğraf ise Zourah Ali’nin 2012 Londra olimpiyatlarındaki koşusundan alınmış.
Bahreyn
Bahreyn’de kadınların %33’ü aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Bir kadının tanıklığı, yarım adamın tanıklığına eşittir. Bu da demek oluyor ki, 2 kadın, 1 erkeğin tanıklığına eşittir. Fotoğraftaki kadın ise hükümete karşı yapılan protestolar esnasında öldürülen bir vatandaşın cenazesinde çekilmiştir. Arkasındaki ‘kadına şiddete son’ yazısıyla birlikte fotoğraf çektiren bu kadının ise polisler tarafından tutuklandığı iddia edilmektedir.
Mauritius
Mauritius’da kadınların sadece %9’u doğum kontrolünden haberdardır. 1 aylık bebekken %69’u kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Fotoğraftaki kadın ise yemek dağıtım merkezinin önünde çay içerken, 1 çuval pirinç ile 1 şişe yağ beklemektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirliklerinde evlilik dışı çocuk yapmak tutuklanma sebebidir. Ve müslüman olmayan bir erkekle evlenmeleri de yasalara göre yasaklanmıştır. Fotoğraftaki kadın ise Dubai’deki ‘Kör Yeni Dünya’ sanat galerisinde objektiflere takılmıştır.
Libya
Nisan ayında Libya’daki sosyal işler bakanlığı, Libyalı kadınların yabancı erkeklerle evlenme taleplerini askıya almıştır. Kadınların %99’undan fazlası aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Fotoğraftaki kadın ise 2012 seçimlerinde oy kullanmaktadır.
Fas
Fas ceza kanunu kadınların kocalarını terk etmelerini yasaklamıştır. 15-49 yaş arası kadınların %44’ü okuma yazma bilmemektedir. Ülkedeki evliliklerin %10’unda 18 yaşından küçük kızlar evlenmiştir. Fotoğraftaki kadın ise işçi bayramında mitingde boy göstermekte.
Cezayir
Cezayir hukukunda eşe tecavüzün cezası yoktur. 14 Ekim 2012’de, Cezayir’de cinsel saldırıdan birisi ceza almıştır. Bu tarihe kadar cinsel saldırıdan dolayı ceza alan yoktur. Fotoğraftaki kadın Cezayir’in başkenti Cezayir yakınlarında gecekondu evinde yaşam koşullarından şikayet etmektedir.
Tunus
12 Aralık 2012 tarihinde Tunus devletinin ilk aile içi şiddet barınağı ve acil yardım hattı hizmete açılmıştır. Tunus’da kadınlar aynı işte çalıştığı erkeğe göre, %33 daha az maaş almaktadır. Ve doğum izni sadece 30 gündür. Fotoğraftaki Tunuslu kadın İslamcı bir parti için destek yürüyüşünde.
Katar
Katar’da kadınların ehliyet alabilmesi için kocalarının izin verdiğine dair belge getirmek zorundalardır. Her yıl yaklaşık 100.000 göçmen kadın evlilik dışı doğum yaptığı için hapse girmektedir. Fotoğraf ise Doha’da çocukları ile geziye çıkmış bir annenin görüntüsüdür.
Ürdün
Ürdünlü bir kadın yabancı bir erkekle evlendiği zaman, hem kocası ve hem de doğacak çocukları Ürdün vatandaşı olamamaktadır. Ülkedeki gayrimenkullerin sadece %17’si kadınlara aittir. Fotoğraf ise cuma namazı sonrası Suriye hükümetine karşı yapılan eyleme katılan kadına aittir.
Kuveyt
Kuveyt’te cinsel şiddeti yasaklayan bir yasa bulunmamaktadır. Ve evlilik içi tecavüz suç sayılmamaktadır. Kadınlar için evlenme yaşı 15’ken, erkekler için bu yaş 17’dir. Fotoğraftaki kadın ise, Kuveyt’in ilk kadın bakanı olan (sağlık bakanı) Massouma al-Mubarak’e aittir.
Umman
Umman parlementosunun sadece %1.2’si kadınlardan oluşmaktadır. Umman yasalarına göre mirastan erkeklerin aldığının yarısı kadar alabilmektedirler. Bu ülkede erkek herhangi bir sebepten dolayı karısını boşayabilmektedir.
Ancak bir kadının boşanma hakkını elde edebilmesi için 8 sebep içerisinden birini sağlaması halinde boşayabilmektedir. Fotoğrafta ise bir kadın ve kızı geleneksel Umman kıyafetleri içerisinde objektiflere poz vermektedir.
Komorlar
Komorlar’da parlementonun %3’ü kadınlardan oluşmaktadır. En düşük evlenme yaşı 18’dir. Kadınların ekonomideki rolü %35’tir. Doğum sırasındaki ölüm oranı ise %0.28’dir. Kadına karşı şiddet oranı ise %50 seviyesindedir. Bu ülke yukardaki ülkelere göre kadına en fazla saygı gösteren ülke konumundadır.
Kaynak: http://www.buzzfeed.com/