Kocaeli’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan KBB İSU Genel Müdürlüğü, abonelerine sağlıklı altyapı ve modern işletmecilik hizmetleri sunuyor. İşlettiği 13 adet içme suyu ve 22 adet atıksu arıtma tesisi, yüzlerce içme suyu, atıksu ve yağmursuyu terfi merkezi, çamur yakma tesisleri, yüzlerce su deposu ve iletim hatları için milyonlarca lira enerji harcaması yaptı. Enerji ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynakları, su kaynakları ve çamur yakma tesislerinden yaralanarak enerji üretimi yapmak için geçtiğimiz yıllarda enerji tesisleri inşa ederek işletmeye alındı. İSU, bugün itibariyle Kandıra Namazgâh Barajı yanında 3 adet ve Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde olmak üzere 4 adet Güneş Enerji Santral (GES), Kandıra Namazgâh, Kartepe Avluburun, Başiskele Soğuksu 1, 2, 3, 4 olmak üzere 6 adet Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) ve Gebze ile Başiskele Kullar Çamur Yakma Tesislerinde 2 adet Biyokütle Enerji Santrali (BES) ile enerji üretimi yapıyor.
19 MİLYON LİRA ENERJİ GELİRİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, enerjide dışa bağımlığı azaltan çevre dostu 12 adet GES, HES ve BES tesislerinden 2021 yılında; 20.592.689 kWh enerji üretti. Üretilen enerji, Kurumun enerji ihtiyacının bir kısmında kullanıldı. Üretilen enerjiden 19.023.027 TL gelir elde edilirken Kurumun enerji ihtiyacının da yüzde 17,7’si karşılandı.
86,5 BİN HANENİN ENERJİ İHTİYACI
KBB İSU Genel Müdürlüğü’nün enerji tesislerinden elde edilen enerji ile bir meskenin 1 aylık enerji tüketimi 238 kWh olarak ortalama alındığında, 86.524 hanenin bir aylık ihtiyacı kadar elektrik üretimi yapıldı. Çevre dostu GES, HES ve BES enerji tesislerinde elde edilen enerji üretimi ile şehrimize ülkemize katma değer sağlandı.