İstanbul’da sıradan vatandaşa yer yok

Ziyaret edilmesi gereken ilk 5 dünya şehri arasında gösterilen İstanbul’un şirket yöneticileri ve sanatçıları kendine çekebilmesine rağmen, kentin...

Ziyaret edilmesi gereken ilk 5 dünya şehri arasında gösterilen İstanbul’un şirket yöneticileri ve sanatçıları kendine çekebilmesine rağmen, kentin sakinleri ve araştırmacılar için cazip olmadığı belirtildi.

Çevre ve yaşanabilir kent kategorilerinde hızla puan kaybeden İstanbul, global kentler arasında 30'uncu sıraya geriledi. Ekonomi, Araştırma- Geliştirme (Ar-Ge), kültürel etkileşim, çevre ve yaşanabilirlik başlıklarında puanları düşen İstanbul, geçen sene 42 kent içinde 21'inci sıradayken, bu yıl 44 şehir içinde 30'unculuğa düştü.

Japonya'da kentleşme çalışmalarıyla bilinen düşünce kuruluşu Mori Memorial Foundation bünyesindeki Kent Stratejileri Enstitüsü tarafından 10'uncusu hazırlanan Küresel Güç Kenti Endeksi ile ilgili rapor yayımlandı. Kentlerin bireyler ve işletmeler için çekiciliğinin 6 başlık altındaki 70 ölçüte göre kıyaslandığı genel sıralamada 30'uncu sırada yer alan İstanbul, ziyaretçiler için en cazip kentler sıralamasında Londra, New York, Paris ve Tokyo'nun ardından 5'inci oldu. İstanbul şirket yöneticileri için geçen yıl 6'ncı en cazip kent olarak gösterilirken, bu yıl 13'üncü sıraya geriledi. Oysa bu başlıkta 2015'te 15'inci sırada olan İstanbul'un geçen yıl “ekonomik büyüme potansiyeli” sayesinde 9 sıra birden yukarı tırmandığına dikkat çekilmişti. Sanatçılar için geçen yıl olduğu gibi 18'inci tercih sırasında yer bulan İstanbul, araştırmacılar için 37'nci, kent sakinleri için ise ancak 38'inci olabildi.

EKONOMİ PUANI DÜŞTÜ

İstanbul bu yılki endekste hem ekonomi hem de Ar-Ge başlıklarında 26'ncı sırada yer aldı. GSYH büyümesi, ortalama ücretler, insan kaynakları zenginliği, borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri, işsizlik ve kurumlar vergisi oranları gibi verilerle oluşturulan ekonomi başlığında geçen yıl 191.8 puan alarak 24'üncü olan İstanbul, bu yıl 183.8 puan aldı. Ar-Ge başlığında ise geçen yıl 53.1 puan verilen İstanbul 21'inci sıradaydı. Bu yılki Ar-Ge puanı 46.4'te kaldı. İstanbul 1 yıl içinde en büyük puan kaybını kültürel etkileşim başlığında yaşadı. Geçen yıl bu başlıkta 161.8 puanla 8'inci sırada yer almayı başaran en büyük Türk kenti, bu yıl 127.7 puanla 16'ıncı sıraya geriledi. Benzer şekilde, 2016 endeksinde yaşanabilirlikte 32'nci sıraya yerleşen İstanbul, bu yıl 37'nciliğe düştü. Aynı şekilde İstanbul, çevre başlığında da geçen yıl 38'inci sırada iken İstanbul bu yıl 2 basamak daha aşağı indi.

ASYA KENTLERİ YÜKSELİYOR

Dünya kentlerinin çekim gücü sıralamasında ilk 6 sırayı alan kentler değişmedi. Geçen yıl Paris'i geride bırakarak 3'üncü sıraya yerleşen Japonya'nın başkenti Tokyo, üstünlüğünü bu yıl da sürdürdü. Ekonomi başlığında da ilk 10 sıranın 7'sini Asya kentlerinin doldurması dikkat çekti. Bu başlıkta ilk iki sırayı ABD'nin önemli kentlerinden New York ve İngiltere'nin başkenti Londra alırken; Pekin, Tokyo, Şanghay onları takip etti. 6'ncı olan İsviçre kenti Zürih'i Hong Kong ve Singapur izledi.

Kaynak sözcü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri