Saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği tarihi eserleri ve önemli yazıtları ülkeden kaçırıp Türkiye'de satarak yılda 100 milyon dolar kazandığını yazdı. Bir aracı, Türkiye'de 600.000 dolara elmas satacağını söyledi.
Haber dergisi Newsweek’te de yer alan haberde, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki tarihi ören yerlerine büyük önem verdiği ve son dönemde bunun terör örgütünün gelirine de yansıdığı açıklandı. Gazeteye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir Fransız yetkili, “IŞİD, petrol gelirlerindeki düşüşü bu şekilde toparlamaya çalışıyor” dedi.
6 yıldır devam eden savaşta antikaların ve tarihi eserlerin çok büyük önemi olduğunu söyleyen aracılardan Muhammed Hac El-Hasan, yaşadıklarını anlattı. IŞİD’in Suriye’deki evine baskın yaptığını söyleyen El Hasan, “Özgür Suriye Ordusu’na sempati duyduğum iddiasıyla beni öldüreceklerdi. Fakat daha sonra IŞİD için Avrupa’daki koleksiyonerlere tarihi eser kaçakçılığı yaptım. Örgütün tarihi eser kaçakçılığından sorumlu ismi Ebu Laith El Dairi’ydi” ifadesini kullandı.
IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde yaşayanlara tarihi eser çıkarma izni verdiğini açıklayan kaynaklar, terör örgütünün bunu bedava yaptığını fakat artık her satıştan yüzde 20’sini almaya karar verdi. IŞİD’in ele geçirilen parçaların örgüte satılmasını daha sonra da bunun aracılara satılmasını şart koştuğu öne sürüldü.
Gazeteye konuşan Hasan, yakın zamanda iki antika İncil’i bir Rus koleksiyonere sattığını itiraf etti. Suriye’nin doğusunda ele geçirilen iki İncil’in 11.800 dolara alıcı bulduğunu söyleyen Hasan, “İncilleri, içi sebze dolu bir kamyonetin arkasında sakladık. Ben satıştan %25 komisyon aldım, karın geri kalanı da kitapları Türkiye’ye kaçıran kişiye verildi” ifadesini kullandı.
Newsweek’e konuşan bir diğer aracı ise Suriyeli bir kadına para vererek bir heykeli Türkiye’ye kaçırdığını söyledi. El Cuma isimli bir diğer kişi, “Rakka’dan gelen ve sahte olabilecek bir bronz Roma dönemine ait heykeli taşıması için 1.000 dolar ödedim” dedi. Wall Street Journal’a konuşan kaçakçı, “Suriyeli kadın siyah abasının altında bronz kask ve başlık gibi eşyaları kaçırdı. Türkiye sınırında dini gerekçelerle kadınlara çok iyi kontrol yapılmıyor” dedi. Suriye’de savaş başladığında hukuk öğrencisi olan El Cuma, “Tarihi eserin kaçırılmasından ben de rahatsızım ama paraya ihtiyacım var” ifadesini kullandı.
WhatsApp üzerinden potansiyel bir alıcıyla Irak’tan kaçırılan bir elmas için pazarlık yapan ve Türkiye’de buluşmayı bekleyen El Cuma, “600.00 dolar istiyorum ama pazarlık payı da vardır” dedi.
El Hasan ise İstanbul’da 3. yüzyıldan kalma bir tarihi eseri satmaya çalıştığını söyledi.
Geçtiğimiz ay Oklahoma merkezli Hobby Lobby isimli şirket Irak’tan kaçırılan tarihi eserleri satın aldığı için 3 milyon dolar ceza yemişti. Amerikan Adalet Bakanlığı, şirketin 5.500 tarihi esere 1.6 milyon dolar ödediğini açıklamıştı.
Kaynak:SÖZCÜ