İşçi olmadan sektör ayağa kalkamaz

Konfeksiyon yatırımlarının durması ve ithalata getirilen ek vergilerle üretici bulamayan perakendeci sıkıntılı günler geçiriyor. Üreticiler ise çalıştıracak...

Konfeksiyon yatırımlarının durması ve ithalata getirilen ek vergilerle üretici bulamayan perakendeci sıkıntılı günler geçiriyor. Üreticiler ise çalıştıracak işçi bulamamaktan şikayet ediyor. Sektörün uzmanları " Suriyeliler olmasa yandık" ifadelerini kullandı.

İç pazarda üreticiyi koruyup istihdamı artırmak için kumaş ve ithal hazır giyime getirilen ek vergiler, sektörün kangreni oldu. Daha önce yurtdışında üretim yaptıran yerli markaların da iç pazara dönmesi ile yaşanan talep patlamasının ardından, hazır giyim üretimi yaptıracak konfeksiyon atölyesi bulamayan perakendeciler, ürün yetersizliği nedeniyle mağazaların boş kaldığına dikkat çekti. Mağaza, depo ve lojistik merkezlerinde çalışmak için binlerce kişi sıraya girerken üretimde ise işçi bulamayan konfeksiyon atölyeleri de Suriyeli işçilere sığındı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından İstanbul'da düzenlenen 10. Moda Konferansı'nda konuşan sektör oyuncuları, ekonomideki korumacı önlemlerin bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 35 ülkede 850 mağaza ile faaliyet gösteren ve Türkiye'nin en önemli hazır giyim hikayelerinden birine imza atan LC Waikiki CEO'su Mustafa Küçük, mağazalarda satılan ürünlerin yüzde 80'ini Türkiye'den karşıladıklarını aktardı. Global marka olabilmek için global tedarik yapılması gerektiğini kaydeden Küçük, Türkiye'nin kaliteli ve tasarım kumaş üretimi ile 5 haftanın altına düşen üretim sürecine geçerek dünya piyasalarında  önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

TÜRKİYE TRENİ KAÇIRDI

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Biz Türkiye'de dünyanın en pahalı kumaş ve hammaddesini kullanıyoruz. Bunun bir maliyet karşılığı var. Türkiye'nin hazır giyimcileri kahramanca mücadele ediyor” dedi. Türkiye'de kumaş stokçuluğu olmadığını belirten Yılmaz, “Türkiye'de bu treni kaçırdık. Türkiye'nin kumaş ve hammadde üzerindeki vergiyi düşürmeyi gündeme alması lazım” dedi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ek vergilerin tekstilciyi zorladığını dile getirdi. Tanrıverdi, “Herkes cazibe merkezinin sonuçlandırılmasını bekliyor. Olmayacaksa da söylesinler” dedi.

“SURİYELİLER OLMASA YANDIK”

“Tedarik zincirinde Türkiye her alanda iyi olmayabilir” ifadelerini kullanan LC Waikiki CEO'su Mustafa Küçük, tedarik altyapısında büyük sıkıntı çektiklerine işaret ederek, şöyle  devam etti: “Türkiye'de konfeksiyonda çalışacak işçi yok. Hatta şunu söylüyorlar, Suriyeliler olmasa yandık. Vergiyi istihdamı artırmak için yaptık ama Türkiye'de işçi bulamıyoruz.” Vergiler nedeniyle kumaKonfeksiyon yatırımlarının durması ve ithalata getirilen ek vergilerle üretici bulamayan perakendeci sıkıntılı günler geçiriyor. Üreticiler ise çalıştıracak işçi bulamamaktan şikayet ediyor. Sektörün öncüleri” Suriyeliler olmasa yandık” ifadelerini kullandı.ş fiyatlarının dünya piyasasına göre yüzde 50 daha yüksek olduğuna dikkat çeken Küçük, teşviklerin üreticilere verilmesi gerektiğini kaydetti. Küçük, “Ramazan bayramında mağazalar boş kaldı ürün bulamadık. Üretim az, dış giyimi dışarıdan getiriyoruz.. Şimdi yüzde 50 ek vergi geldi. Biz 50 TL'lik kabanı dar gelirliye 120 TL'ye satarken resmen acı çekiyoruz. Aynı ürünü Bulgaristan'da 60 TL'ye Türkiye'de 120 TL'ye satıyoruz” dedi. TGSD Başkanı Şeref Fayat ise “Siyasi ortama rağmen iyi durumdayız. Yıllık 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatımız var” dedi.

Kaynak sözcü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri