Unutmayacağıma, unutturmamaya çalışacağıma söz verdiği SOMA KATLİAMI hakkında, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesindeki soruları anımsatmaya devam ediyorum
12- Madenci Sayın Yusuf Koçak'ın ifadesinde yer aldığı üzere 'S' panosundaki tavanda, anayola yakın bölgede, facia öncesindeki günlerde yaşanan göçüğün iyi bir perdeleme yapılmadan kapatılmaya çalışıldığı, bu tavanda temiz havayla kirli havanın temas ettiği nefeslik kısmında aşırı ısınma olduğunun madenciler tarafından sayın İsmail Adalı'ya bildirilmesine rağmen üretime devam ettirilmeye zorlandıkları, kirli havayla temiz havanın temas ettikleri yerde oluşan boşluğun gözle görülür büyüklükte olduğu ve işçiler tarafından yönetimin sürekli uyarıldığı, normalin çok üzerinde gaz ölçüldüğü bilgisi ortadayken, Bakanlığınızın İş Teftiş Kurulu raporunda bu ısınma ve göçüğün faciaya etkisi nasıl değerlendirilmektedir?
13- Bakanlığınızın 'S' panosundaki bu sorunlu bölgeye dair facia öncesi denetim raporlarında herhangi bir tespiti olmuş mudur?
14-' S' panosundaki havalandırma borularının 'demir' yerine 'plastik' malzemeden döşenmiş olması Bakanlık teftişlerinizde tespit edilmiş midir; edilmişse de bu plastik boruların demir borularla değiştirilmesi neden sağlanmamıştır?
15- Madende 'S' panosu haricinde de demir yerine plastik havalandırma borusu kullanılan pano ve anayol var mıdır?
16- Madendeki taşıyıcı bantların tamamının yanan cinsten olduğu ve yangının büyüyerek hızlanmasına bu bantların da neden olduğu tutanaklara yansımıştır. Bakanlığınızın facia öncesi teftişlerinde, bu bandın yanmayan malzemeden alınması yönünde raporu var mıdır ?
17- Facia sonrasındaki İş Teftiş Kurulu raporunda, olayın büyümesine taşıyıcı bandın etkisi nasıl değerlendirilmiştir?
18- Mevcut gaz maskelerinin yeterli randımanı vermeyeceğini belirten, çalışma ortamının büyük kaza riski taşıdığını savunan merhum Mühendis Koray Karadağ'ın facia öncesinde de devam eden uyarıları için Bakanlığınız ve şirket yetkilileri ne yapmıştır?
19- Merhum Mühendis Koray Karadağ'ın, facia öncesinde çalışma şartlarından yakınarak, madencilere “Bu ocağı nasıl çalıştıracağız bilmem yani herhalde yürütemeyeceğiz. Yine de Soma'da en iyi yer burası. Yerlerinizi kaybetmeyin” ifadesi karşısında, Bakanlığınız facia öncesi ve sonrasında, 2013 ve 2014 yıllarında, Soma genelindeki madenlerde hangi denetimleri yapmış, hangi eksikleri tespit ederek ne gibi yaptırımlar uygulamıştır?
20- Madenci Sayın İbrahim Genç'e, 10 yıldır aynı firmanın farklı madenlerinde çalıştırılmasına karşın, ustalık kursu dışında hiçbir işçi güvenliği eğitiminin verilmediği gerçeğinden hareketle, Bakanlığınız madenlerde işçilerin güvenlik eğitimini nasıl denetlemektedir?
21- Bakanlığınızın denetimlerinde neden firmanın hazırladığı kayıt defterleri üzerindeki beyana bağlı kalınmış, işçi güvenliği ve madende ilkyardım planlaması neden uygulamalı olarak denetlenmemiştir?
22- Panolarda neden oksijen tüpleri bulundurulmamış, facia öncesi denetimlerde bu eksiklikler için firmaya neden yaptırım uygulanmamıştır?
23- Madenci Sayın İbrahim Genç'in belirttiği üzere, işçilerin yoğun duman altında, ilk hamlelerden birisi olan burnunu kapatıp gaz maskesine ya da delik delinen ve içinden temiz hava gelen plastik borulardan nefes almasını dahi sağlayamaması, yaşanan işçi güvenliği eğitimlerindeki eksikliği ortaya sermişken, Bakanlığınız madenlerde işçi ve sağlığı güvenliği eğitimlerinin nitelikli verilmesi, eğitim süresinin arttırılması ve uygulamalı denetlenmesine dönük hangi çalışmaları planlamaktadır?
24- Faciadan sağ kurtulan kaç madenciye psikolojik destek hizmeti verilmiştir? Madencimiz İbrahim Genç'e bu hizmet ilk aşamada neden sunulmamıştır?
25- Madenlerdeki dayıbaşılık/taşeronluk sisteminin zararları ve iş güvenliği, ilkyardım eğitimlerinin düzeyi göz önünde bulundurulduğunda, 'sertifikalı madencilik' düzenine geçilmesi ve madenlerde taşeron/dayıbaşılık düzeninin tümüyle kaldırılması yönünde çalışmanız olacak mıdır?