İş sağlığı ve güvenliği, Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen panelle bir kez daha masaya yatırıldı. Panelin açılışında konuşan MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel insanı odak almayı bırakınca sorunun yaşanmaya başladığını belirtip her iş kazası ve cinayetinde iş güvenliği uzmanlarının günah keçisi gösterildiğini kaydetti.
ÇÜNKÜ HEPSİ ÖNLENEBİLİR
Başkan Yücel, sanayi geliştikçe iş cinayetlerinin azaldığını ancak Türkiye’de tam tersi bir tablo yaşandığını kaydedip, “Biz ölümlü iş kazalarını iş cinayeti olarak tanımlıyoruz çünkü hepsi önlenebilir vakalar. Biz insanların yaşamasını istiyor, bunun için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu. Yücel insan odaklı bir üretim modelinin gerekliliğine dikkat çekti.
SADECE UZMANLAR SORUMLU TUTULUYOR
Gebze Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen panele mühendisler, OSGB’lerinin yöneticileri ve İSG uzmanları yoğun ilgi gösterdi. Panelin sunum konuşmasını MMO Gebze İSG Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç yaptı. Kılıç, İSG meselesinin devlet, işveren ve işçi olmak üzere üç çarkının olduğunu ancak realitede ise sadece iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sorumlu tutulduğunu dile getirdi.
2019’DA ARTIŞ GÖSTERDİ
MMO Kocaeli Şube Sekreteri Mehmet Ali Elma şube olarak konuya dair bilinci arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunduklarını söyledi. İçlerinde yer aldıkları İSİG Meclisi’ne de değinen Elma geride kalmak üzere olan 2019’da işçi cinayetlerinin artış gösterdiğine işaret etti.
ÇİFTÇİ: SORUN KAPİTALİZMDE
DİSK BMİS Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi iş kazası ve cinayetlerinde ana sorunun kapitalist sistemin kendisi olduğunu söyledi. Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu, henüz ruhsatının alınmamış olmasına karşın üretimin başladığı Autoliv Cankor’da Sedat Sınar’ın hayatını kaybettiği iş cinayetinin işveren tarafından kalp krizi olarak raporlanmaya çalışıldığını öne süren Çiftçi, “Kapitalizm hasta ediyor, sakatlıyor, yetinmeyip öldürüyor” dedi.
BİZ NE YAPIYORUZ?
Bu aşamada BMİS dahil olmak üzere kendilerinin ne yaptığının da önemli olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikalarda, sendikamızın uzmanlarının fabrikalara girmesi istenmiyor. İşveren, İSG uzmanlarının olduğunu söylüyor” diye konuştu. Başkan Çiftçi, Gebze’de İSİG Meclisi kurulması halinde sendika olarak içinde yer alacaklarını, Gebze Sendikalar Birliği’nin de böylesi bir oluşumda yer alması gerektiğini kaydedip konuya dair her çalışmaya destek olma sözü verdi.
ÇİLER: KAPİTALİZME BEN DE KARŞIYIM
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ise konuşmasında ölümlü iş kazalarını iş cinayeti olarak tanımlamadığını, çünkü kimsenin yanında çalışan birisinin ölmesini istemeyeceğini dile getirdi. Çiler kendisinden önce konuşan BMİS Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi’nin sorunun ana kaynağı olarak kapitalizmi göstermesi üzerine kapitalizme kendisinin de karşı olduğunu ancak çağın gerekliliklerini yerine getirmekten kaçınılamayacağını dile getirdi. Çiler, 6331 sayılı yasanın çıkmasının ardından oda olarak yaptıkları çalışmalardan da söz edip mobil eğitim aracı uygulaması ile eğitimi sanayicinin ayağına kadar götürdüklerini söyledi.
PANEL KONULARI
MMO Gebze Temsilciliği İSG komisyonu tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen panel açılış konuşmalarının ardından İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır’ın, “İşçi sağlığı iş güvenliği mücadelesi ve Gebze havzası”; MMO Yönetim Kurulu Üyesi, A sınıfı iş güvenliği uzmanı Makine Mühendisi Bedri Tekin’in, “Risk değerlendirmesinde doğrular yanlışlar”; İş Sağlığı Güvenliği Müfettişleri Derneği Başkanı, Baş İş Müfettişi Mehmet Tekellioğlu’nun, “Müfettiş gözüyle işyeri İSG denetimi”; A sınıfı iş güvenliği uzmanı Avukat Hüseyin Numan Bilir ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı, MMO Gebze İSG Komisyonu Başkanı Endüstri Mühendisi Kamil Kılıç’ın, “Örnek iş kazalarının hukukçular ve uzmanlar tarafından değerlendirilmesi” konulu oturumları ile sürdü. Soruların yanıtlanması ile sona erdi.