İnşaat sektörü zor durumda

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Kahraman Bulut'un Beton demir ve çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün zor durumda olduğunu ifade etti.

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Kahraman Bulut'un Beton demir ve çimento fiyatlarındaki artış ile ilgili açıklama yaptı.

Anormal artış gösteren demir ve çimento fiyatları sektörümüzü zora sokmaya devam ettiğini ifade eden Başkan Kahraman Bulut şunları ifade etti:

“Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları sektörü durma noktasına getirdi. Demir, Çimento ve Beton Fiyatlarındaki Olağanüstü Artış Rekabet Kurumu tarafından incelenmelidir.

Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ve istihdam alanı ile stratejik bir sektördür ve 250'ye yakın alt tedarikçi sektörünü etkilemektedir

Dünya demir/çelik üretiminde ilk 8’e girmemize; tüketimimizin yaklaşık 2 katı kadar demir/çelik üretmemize rağmen, demir fiyatlarının yılbaşından bu yana yaklaşık % 70 artarak, inşaat sektörünü sürdürülebilirliğini zor duruma sokmuştur.

DEMİR’İN KİLOGRAM FİYATLARI SON ALTI AYDA 3.5 TL’DEN 5.8 TL’YE ÇIKTI

Pandemi sürecinde inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmemiştir. Demirin son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL'den 5.8 TL'ye yaklaşmıştır. Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışları; dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp; demir, çimento ve beton üretiminde dünyada ilk 8 ülke içerinde yer almamıza rağmen iç pazarda malzeme tedarik konusunda da problem yaşamaktayız. Demir çelik üreticilerinin konu ile ilgili genel değerlendirmeleri, yurtdışında hurda fiyatlarının artışıyla orantılı olarak arttığını, (ülkemizde demir cevherinden olan üretim kapasitemizin sınırlı olması) sebebiyle hurda fiyatlarındaki artış direkt fiyata yansıtılmıştır yaklaşımı çok gerçekçi değildir,  çünkü bu girdiler bu oranda artmamıştır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KADERİNE TERK EDİLMEMELİDİR

Zor günlerde Türkiye ekonomisine adeta kaldıraç görevi yapan inşaat sektörü yalnız bırakılmamalıdır. İnşaat sektörünün kaderine terk edilmesi, binlerce müteahhitle birlikte yüz binlerce alt taşeron ve malzeme tedarikçilerini de mağdur edecek ve ekonomimize onarılamaz tahribatlar oluşturacaktır. Birçok alandan sektöre vurulan bu darbeler sektörde birçok iflasları ve mağduriyetleri beraberinde getirecektir.

HÜKÜMETİMİZDEN GEREKLİ TEDBİRİ ALMASINI İSTİYORUZ

Son krizlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda yeni işsizlerin oluşmaması, zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması için Hükümetimizden gerekli tedbiri alıp ne pahasına olursa olsun demir fiyatlarını düşürmeye ve tedarikinin kolay erişilebilir olmasına yönelik demir üreticilerini de zarara uğratmadan, gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. “ Barış Ayar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri