..,Gazeteci Nevşin Mengü ise “ME Bakanı Selçuk'un öğretmen maaşları gafı Emrullah Efendiyi hatırlattı. 2. Meşrutiyet'in Eğitim Bakanı Emrullah Efendi, ‘ne güzel yönetirdik şu maarifi mektepler olmasa’ demişti. ne var ki Emrullah Efendi'nin tarihe geçen bu sözü aslında bir espriden ibaretti” diye yazdı. (Basından)
17 TEMEL SORUN SIRALADI
Mardin’in en temel sorunlarını Mardin Life Gazetesi’nin kurucusu Nezir Güneş’e sorduk. Demokratikleşmeden temiz siyasete 17 madde sayıp ekledi: “Mardin’de ana muhalefet partisinin iki yıldan beri il başkanı bulunmuyor?”
Güneş şunları kaydetti:
EN TEMEL SORUNLAR
KANGREN HALİNİ ALDI
Sahip olduğu kültür, mimari ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin incisi medeniyetlerin başkenti konumunda olan Mardin’in gündemi ne yazık ki sorunlarla dolu.
Türkiye’nin gündeminden hiçbir zaman çıkmayan demokratikleşme, hak ve özgürlükler, demokratik devlet, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ötekileştirmeden iç barışın korunması ve hoşgörü toplumu, çok kültürlü toplum, Kürt sorunu ve çoğulcu demokrasi, Cumhuriyet’in temel ilke ve değerleri, istikrarlı, dengeli, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, üretken ekonomi, şeffalık, bilgi toplumuna geçiş, fırsat eşitliği ve sosyal devlet, dürüst yönetim, açık toplum ve temiz siyaset gibi en temel sorunlar Mardin’de tamamen kangren halini almış. Bu sorunlar Mardin’de iç içe geçmiş. Birbirlerini çok yönlü olarak etkiliyorlar.
İKİ YILDIR CHP İL
BAŞKANI DA YOK!
Mardin’de ne yazık ki bu sorunları gündeme getirecek, gazetecileri açıklama ve demeçleri ile bilgilendirecek, haberlerine konu olacak kimse yok. Düşüne biliyor musunuz Mardin’de ana muhalefet partisinin iki yıldan beri il başkanı bulunmuyor?” (Haber Merkezi)
PKK TERÖRÜNÜN TAHRİBATI
HER ALANDA KENDİNİ GÖSTERİYOR
“Ülkemizin tümünü doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen sorunların yanında Mardin aynı zamanda terör örgütlerinin de kıskacında. 6-7 Ekim olayları, hendek çukur barikat eylemleri yıllarca bölge halkını ve özellikle de esnafını perişan etti.
PKK terörünün neden olduğu toplumsal ve psikolojik tahribat, kendini sosyo-ekonomik bağlamında her alanda etkisini gösteriyor.”
MESLEK DAYANIŞMASIYLA
ESKİ MARDİN’İ GÖRDÜK
Önceden de ifade etmiştik.. Kurum ve kişi olarak bizim Mardin’de bulunma gerekçemiz önce Mardin Fosfatspor – Darıca Gençler Birliği futbol maçını takip ve haberleştirmek, ardından iki üç günlük süreçte, günlük gazete baskı telaşını atlattıktan sonra da insana dokunmaktı. Ama yine de hiç olmazsa Eski Mardin’i, Mardin Life Gazetesi’nin kurucusu Nezir Güneş’in sayesinde gezip çarşıya dönüş yaptığımızda adeta kangren olmuş bir trafik.
İZMİT’İN KIZILTEPE’DEKİ İZİ: Kızıltepe Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde İzmit izleri… Muhtemelen Doktor Nevzat Doğan döneminde yapılmış.
TRAFİK, TRAJİK!: Bulunduğumuz yer Mardin’in merkez ilçesi Artuklu.. Artuklu’da sanayi neredeyse yok. Okullar pandemiden ötürü kapalı ya da kısmen faal. “Nereden çıktı bu trafik?” diye hayıflanırken Güneş bir yeri gösteriyor: “Şurayı en az üç beş defa yazdım. Çözümü de belli. Ama gel gör ki.. Yazdığım zaman, adliyelik oluyorum ve kent sorunlarını gündeme getirdiğimde bunu konu edecek bir ana muhalefet, bir muhalefet partisi yok burada. Gelecek ve Deva Partileri de teşkilat kurdu ama şu sıralar protokol gezilerindeler. Bakalım onlar, kentin sorunlarını dile getirmekte ne tür bir yol izleyecek?” (Foto: Kızıltepe yolundan Mardin'e girişte bir kavşak!)
İPEK YOLU: Kızıltepe – Mardin yolu. Yaklaşık 15 kilometre. Bu yolda tarihi İpek Yolu’nun izleri bu şekilde sembolize etmiş. Kervanlar tam da bu yoldan geçmiş.