Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromu bacakların ağrımasına sebep olan yaygın bir nedenidir. Huzursuz bacak sendromu, karşı konulmaz bir dürtü ile birlikte bacaklarda hoş olmayan hisleri hafifletmek için bacakları hareket ettirmek veya rahatsız edici hislere olan bir durumdur. Semptomlar genellikle geceleri daha belirgindir, bu nedenle uyurken huzursuz bacak sendromu olan kişilerde sıklıkla rahatsız edicidir. Huzursuz bacak sendromu hakkında genel bilgiler ve tedavinin aşamaları gibi bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
İnsanlar bacaklarında nahoş hisler hissederek bacaklarını hareket ettirmek için zorunlu bir ihtiyaç duyarlar. Genellikle her iki bacak etkilenir, ancak hisleri sadece bir bacakta hissetmekte mümkündür. Bazen kollar veya diğer vücut organları da bu hisse neden olur. Semptomlar genellikle genel tedirginlik veya rahatsızlık olarak tanımlanır;
- Karıncalanma
- Kaşıntı
- Yanma
- Kramplar
- Çekme
- Ağrı
- Seğirme hisleri
Bazen hissedilen durumlar elektrik akımı gibi tanımlanır.
Semptomlar hafif, orta veya şiddetli olabilir ve herhangi bir zamanda hissedilebilirken, otururken veya uzanırken daha sık olarak gece uyumaya çalışırken görülür. Hareketsiz otururken (örneğin bir uçakta) veya bir film izlerken, hareketsiz otururken belirtiler fark edilebilmektedir.
Huzursuz bacak sendromuna bağlı uykusuzluk, gündüz aşırı uyku hali ile karşılaşılmaktadır. Gündüz yorgunluk, iş veya okul performansı, ilişkiler, hafıza ve konsantrasyon da dahil olmak üzere hayatınızın birçok yönünü etkiler. Devam eden uyku yoksunluğu ruh halini etkileyebilir ve depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları riskini artırır.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak vücuttaki demir ve dopamin (vücut hareketlerine karışan kimyasal bir haberci) seviyeleri ile ilişkili görünmektedir.
Huzursuz bacak sendromu insanların yaklaşık %5 ila 10'unu etkiler. Kadınlar ve yaşlı insanlar arasında daha yaygındır, ancak her yaşta ortaya çıkması mümkündür.
Aksi takdirde sağlıklı olan huzursuz bacak sendromuna sahip kişilerin genellikle aile geçmişinde bu rahatsızlık vardır. RLS ile ilişkili durumlar şunlardır;
- Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi
- Hamilelik (genellikle üçüncü trimesterde başlar ve bebek doğduktan sonra biter)
- Kronik böbrek hastalığı
Huzursuz Bacak Sendromu Teşhisi
Huzursuz bacak sendromu belirtileri olan kişilerin, doktordan randevu almaları gerekir. Belirtileri fark etme zamanlarınızı ve uykuyu nasıl etkilediğini doktor tarafından sorulacak başlıca sorulardandır. Ayrıca belirtilere neden olabilecek veya daha da kötüleştirebilecek herhangi bir faktör (aldığınız ilaçlar dahil) olup olmadığını da kontrol edecektir.
Huzursuz bacak sendromu semptomlarının artrit ağrısı, kas krampları ve periferik nöropati ile ilişkili uyuşukluktan (sinirler ile ilgili bir sorun) ayırt edilmesi gerekmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bacak sendromunun tedavisi yoktur; ancak, durum genellikle ilaçlarla ve yapılacak değişiklikler ile çözülür. Huzursuz bacak sendromunun tedavisi için biliniyorsa altta yatan herhangi bir hastalığı tedavi etmek ile başlar. Örneğin;
- Altta yatan demir eksikliği anemisini ortaya çıkarmak için yapılan kan testi, altta yatan nedeni ortaya çıkarabilir.
- Eğer nedeni varis ise, tedavisine başlanır.
- Kişinin diyetinden kafein, nikotin ve alkolün azaltılması veya ortadan kaldırılması çok yararlı olur.
- Sigarayı bırakmak belirtileri önemli ölçüde azaltır ve önler.
- Daha iyi uyku ve egzersiz yapmak, huzursuz bacaklardan etkilenen kişilere yardımcı olur.
- Geceleri iyi uyumayan hamile kadınlar ve uyku bozukluğu olan diğer kişilerde huzursuz bacak sendromu gelişir.
Huzursuz bacak sendromu tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabı iki şekilde verilebilir. Öncelikle tedavi olunmazsa ciddi bir sağlık sorunu yaşanmaz. Fakat kişiye yaşatacağı ağrılar sebebi ile özellikle uykuları sık bölüneceğinden kişinin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürür.
Huzursuz bacak sendromu için kendi kendine yardım önlemleri şunları içerir;
- Bacaklarınızı günde en az iki kez hafifçe germe ve masaj yapma
- Bir çıkarak ılık bir banyo yatmadan önce
- Kullanma sıcak ve / veya soğuk paketleri bacaklarınızda duyumları azaltmak için
- Özellikle belirtilerinizde bir fark yarattığını fark ederseniz, kafeinden kaçınmak (veya kesmek)
- Semptomlarınızı kötüleştirirse alkolü kesmek veya kaçınmak . Sigara içmek de semptomları daha da kötüleştirebilir
Diğer taraftan çok fazla hareket etmeyen ve düzenli egzersiz yapmayan kişilerde huzursuz bacak sendromu görülme ihtimali daha yüksektir.
Hamilelikte Huzursuz Bacak Sendromu: Gebelerde huzursuz bacak sendromu folik asit veya demir eksikliği nedeniyle görülmektedir. Genellikle bu rahatsızlık hamilelik bitince kendiliğinden geçer.
Çocuklarda Huzursuz Bacak Sendromu: Çocukların sadece %2 gibi küçük bir kısmında huzursuz bacak sendromu görülmektedir. Belirtileri hafif seyreden hastalığın ilaçları doktorlar tarafından verilip takip edilmesi gerekmektedir.
Huzursuz bacak sendromu belirtilerini yaşayan kişiler hastanenin nöroloji bölümüne gitmesi gerekmektedir. Eğer altta yatan başka bir hastalık var ise doktor tavsiyesine göre farklı bir bölüme hastayı yönlendirecektir.