Gebze’nin Hürriyet ve Yavuz Selim Mahalleleri’nde henüz imar uygulaması yapılmayan vatandaş işgalli yerlerin tapusunu vatandaşın çok büyük çoğunluğunun alım gücünün üzerinde fiyatla ve özetle, “Geri alabilirim” yazılı sözleşme ile satışa çıkartan Gebze Belediyesi önceki cuma günü “sert kaya”ya çarptı.
VATANDAŞ ÇALIŞKAN İLE BİRLİKTE GİTTİ
Gazetemizin edindiği bilgiye göre Hürriyet Mahallesi’nden bir vatandaş arsasının tapusunu peşin para ile edinmeye, Gebze Belediyesi CHP Meclis Üyesi Avukat Saide Arslan Çalışkan ile birlikte gitti. İkili; önce emlak ve istimlak müdürlüğü ardından hukuk servisinde bir dizi görüşmelerde bulundu. Yaptıkları itirazların ardından belediye kendilerine yarın (23 Kasım Pazartesi) saat 13.30 için yeniden randevu verdi.
Yarın anılan saatte belediyenin o sözleşme maddelerine yönelik itirazdan sebep ne yanıt vereceği, hiç olmazsa “sözleşme maddelerine itiraz” şerhiyle sözleşmeye imza atılmasını kabul edip etmeyeceği belli olacak. Çalışkan’a tartışmanın ve konunun ne olduğunu sorduk. Duyumumuzu doğrulayan Çalışkan özetle, “Pazartesi günü ‘Sezar’ın hakkını Sezar’a’ almak için belediyeye gideceğiz. Peşin parayla, vatandaşın yerini vatandaşın haklarını koruyarak almaya gideceğiz” dedi. Detaylar şöyle:
SÖZLEŞMEYİ GÖRMEDEN DAMGA
VERGİSİNİ ÖDEMESİNİ İSTEDİLER
“20 Kasım Cuma günü; sözleşme imzalamaya davet edilen Hürriyet Mahallesi’nden bir vatandaşımızla birlikte belediyede emlak istimlak müdürlüğüne gittik. Vatandaş müdürlükte; sözleşmeyi imzalamak için davet üzerine geldiğini söyledi. Ada, pafta, parsel bilgileri alındıktan sonra vatandaştan gidip damga vergisini yatırması istendi. Biz de kendilerine, ‘henüz sözleşmeyi görmediğimizi, sözleşmeyi inceleyip ondan sonra, eğer sözleşmeyi kabul ediyorsak imza edip damga vergisini yatıracağımızı’ söyledik. ‘Daha imza edilmemiş bir sözleşmenin damga vermesinin peşin yatırılmasının doğru olmadığını’ söyledik.
YA O MADDELERİ ÇIKARTIN
YA DA ŞERH KOYACAĞIZ
Bunun üzerine onlarda sözleşmeyi çıkartıp önümüze koydular. Sözleşmeyi okuduğumuzda Meclis’te konu ettiğimiz sözleşmenin aynısı olduğunu gördük. Ve bu sözleşmenin; vatandaşın haklarını peşin peşin elinden alan, bazı konulara itiraz etmeyeceğini bugünden kabul ve taahhüt eden bir sözleşme olduğunu, hukuka aykırı olduğunu ve bu maddeleri imza etmeyeceğimizi söyledik. Sözleşmeden çıkarılmasını istedik ya da şerh koyacağımızı söyledik.
SATIYORUZ AMA NEREYİ
SATTIĞIMIZI BİLMİYORUZ!!!
Müdürlükteki personel sözleşmenin hiçbir maddesini değiştiremeyeceklerini, hukuk servisi tarafından bu şekilde hazırlandığını, şerhli imzayı kabul etmeyeceklerini söyledi.
Biz de, ‘Bu vatandaş peşin ödemeyle arsayı alıyor. Bu maddelerin imzalatılmasının sebebi nedir?’ dedik. Cevap olarak, ‘Buranın henüz imarı yapılmadı. Bunun için vatandaşa sattığımız yerin nereye denk geldiğini bilmiyoruz. Bunun içinde yarın yapılacak planlarda olası olumsuzluklara göre bugünden vatandaştan taahhüt alıyoruz’ dediler.
HUKUK SERVİSİ İTİRAZ DİLEKÇESİ İSTEDİ
Şerhli olarak imza atacağımızı söyledikten sonra tartışmanın ardından hukuk servisine çıktık. Hukuk servisi de aynı şekilde konunun görüşülmesi için bir itiraz dilekçesi verilmesini istedi. Biz de itiraz dilekçemizi verdik. Pazartesi günü de oraya gidip konuyu görüşeceğiz.
Bu arada emlak istimlak servisinde bu konuyu görüşürken izahat isteyen memur bir aşamadan sonra dedi ki, ‘Devletin vaktini çalıyor, devleti meşgul ediyorsunuz’ dedi.
Biz de, ‘Biz vatandaşız. Haklarımız elimizden alınmak isteniyor ya da öyle düşünüyoruz. O yüzden de bir takım konularda bilgi almaya çalışıyoruz’ dedik.
Kendisi meseleye dahil olduktan sonra bana, ‘Avukat olduğunuzu söylüyorsunuz’ dedi.
HALKIN MECLİS ÜYESİYİM
BU NEDENLE BURADAYIM
Ben de, ‘Evet ama burada aynı zamanda meclis üyesi sıfatımla bulunuyorum. Bu mahalledeki halkın meclis üyesiyim ve bu nedenle buradayım. Bu konuyla alakalı zaten mecliste gündeme getirmiştik. Sizde bugün aynı şeyi burada vatandaşa yapıyorsunuz. Ben de meclis üyesi sıfatımla burada bulunuyorum. Sadece avukat sıfatımla değil’ dedim. Kendisini devlet yerine koymayı, belediye meclis üyesi olduğumu ifade etmeme rağmen söyledi.
Her kim olursam olayım, oradan arsa alacak vatandaş olarak satış sözleşmesine dair bilgi almak istiyorum. Sen, ‘Devletin vaktini çalıyorsun. Ya imzalarsın ya gidersin’ mantığıyla yaklaşamazsın ki. Beni bilgilendirmek zorundasın.
Hukuk servisi itirazın yazılı yapılmasını istedi. Pazartesi günü hukuk ile emlak ve istimlak servislerinin ne yanıt vereceğini göreceğiz. Pazartesi günü peşin parayla, vatandaşın yerini vatandaşın haklarını koruyarak almaya gideceğiz.”
SÖZLEŞMEDEKİ TARTIŞILAN MADDELER
Madde5: Uygulanacak Hükümler/5.3: “Satışı yapılan parsel üzerinde bulunan enkaz ve işgallerin kaldırılması alıcıya aittir. Satıcının bu hususta hiçbir sorumluluğu yoktur.”
Madde5: Uygulanacak Hükümler/5.13: “Alıcı; satışı yapılan kadastral parselin imar uygulaması ile kanun gereği kesintileri yapıldıktan sonra kalan miktarın hisseli olarak imar adasında tahsis edilmesini kabul eder. ”
Madde5: Uygulanacak Hükümler/5.14: “Alıcı; satışı yapılan kadastro parselinden imar uygulaması ile kanun gereği yapılan kesintiler karşılığında hiçbir hak talebinde bulunamaz ve ödeyeceği miktardan düşülmesini talep edemez. ”
Madde5: Uygulanacak Hükümler/5.16: “Satışı yapılan kadastral parselde imar uygulaması tamamlanıncaya kadar yapı yapılamayacağını alıcı kabul eder. ”
Madde5: Uygulanacak Hükümler/5.18: “Kamusal alanda yapısı bulunan alıcı; imar uygulaması sonucu tahsis edilen parselde inşaat ruhsatı alındıktan en geç 18 ay içerisinde bu yapıyı kamulaştırma ve/veya enkaz bedeli talep etmeden yıkmak zorundadır. Mevcut yapıyı yıkmaması durumunda, yıkım ücretinin alıcıdan tahsil edilmesi kaydıyla idare tarafından yıkılmasını kabul eder.
Saide Arslan Çalışkan, Gebze Belediye Meclisi kasım ayı olağan toplantısında… Konu tartışılırken ortam gerilmiş ve Büyükgöz, CHP önergelerini tartışmaya dahi açmadan toplantıyı sona erdirmişti.