Özellikle pandemi sonrasında, vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendiren organik ürünlere yöneldi. Bir çok kişi mevsim geçişlerinde hem kendilerinin hem de çocuklarının bağışıklık sistemini hangi ürünlerin güçlendirdiğini araştırıyor. Bu ürünler arasında, son dönemde en çok öne çıkanlardan birisi de Hünnap pekmezi...
Tedbirini erkenden almak isteyen pek çok Kocaelili, internet arama motorolarında 'Hünnap pekmezi ne işe yarar?', ' Hünnap ve keçiboynuzu aynı şey mi?', 'Hünnap pekmezi nasıl tüketilir?', 'Hünnap neden ölümsüzlük meyvesi?' , 'Hünnap Keçiboynuzu Özü iştah açar mı?', 'Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?', 'Hünnap hangi hastalığa şifadır?' gibi sorular ile aramalar yapıyor. Kocaeli Gündem ailesi olarak, tüm bu soruların detaylarını sizler için araştırdık.
HÜNNAP NEDİR? HÜNNAP'IN KAÇ TÜRÜ VARDIR?
Geleneksel Çin tıbbında kullanılan ve sağlık açısından birçok fayda sunan hünnap, Çin hurması veya kırmızı hurma olarak da bilinen bir bitkidir. Uykusuzluk sorunundan öksürüğe, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kabızlığa kadar birçok hastalığın ve problemin tedavisinde kullanılan hünnap meyvesi, lif, potasyum ve C vitamini içeriğiyle öne çıkar. Güçlü besin değeri sayesinde kişinin tok kalmasını sağlayan hünnap aynı zamanda kilo verilmesine de yardımcı olur. Güney Asya’ya özgü bir bitki olan hünnap, Türkiye’de ise Batı ve Güney Anadolu’da yetiştirilir, 6 cins ve bu cinslere bağlı 25 türü bulunur.
HÜNNAP PEKMEZİ NE İŞE YARAR?
Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini destekler. Kansızlığa iyi gelir. Gribe karşı vücut direncinin artmasınI sağlar.
HÜNNAP NEDEN ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİ?
Hünnap antioksidan bileşenler ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Vücut direncini artıran ve yaşlanma etkilerini geciktiren bu özelliği ile hünnap ölümsüzlük meyvesi olarak anılmıştır. Yüksek antioksidan içeriği ile hünnap meyvesi vücuttaki serbest radikallerle savaşarak zararlı hücrelerin yayılımını önler.
HÜNNAP NASIL VE NEDEN ELDE EDİLİR? FİYATI NE KADAR?
Keçiboynuzu ağacının meyvesi olan Hünnap'ın özünden elde edilen doğal bir üründür. Hünnap özünün fiyatı 310 gr 225,77 TL/kg. 640 gr 140,61 TL/kg. Olarak satılmaktadı.
HÜNNAP PEKMEZİ NASIL TÜKETİLİR?
Keçiboynuzu pekmezi genel olarak sabaları aç karnına 1 yemek kaşığı tüketilir. Bununla birlikte vücudun günlük ihtiyaç duyduğu fosfor ve kalsiyum oranı karşılanır. Keçiboynuzunu tek başına tüketemeyen kişiler ise süt ya da yoğurt gibi besinlerin içine eklenerek yenilebilir
HÜNNAP KEÇİBOYNUZU ÖZÜ İŞTAH AÇAR MI?
Keçiboynuzu özü iştah açar mı diye bir soru akla gelirse aksine ara öğünlerde iştah kapatıcı olarak birer tatlı kaşığı tüketilmesi diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Tadı kendisine ağır gelip tek başına yiyemeyenler su ile karıştırıp hafifleterek meyve suyu gibi tüketebilirler.
HÜNNAP HANGİ HASTALIĞA ŞİFADIR?
Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. Lifli beslenmek kolorektal kanser riskini de düşürür. Lifli beslenme ile kalp hastalıkları riskini artıran kolesterole karşı da koruma sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılması önerilir.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNDE B12 VİTAMİNİ VAR MI?
Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
GÜNLÜK NE KADAR PEKMEZ?
Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.