Türkiye’de doldu taştı, Hollanda kiraya veriyor
Türkiye'de cezaevlerinin kapasitesi, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ardından yapılan tutuklamalarla dolarken, Hollanda, boş hapishanelerini kiraya vererek gelir elde ediyor.
Hollanda Adalet Bakanlığı’nın rakamlarına göre; ülkedeki hapishanelerin yaklaşık 3’te 1’i boş. Suçbilimciler bu durumu, 20 yılı aşkın bir süreçte suç oranlarında yaşanan ciddi düşüşe ve hapsetme yerine rehabilitasyonu tercih eden suç-ceza uygulamasına bağlıyor.
Hollanda Ulusal İstatistik Kurumu’nun rakamlarına göre; son 9 yılda kayıtlara geçen suçlarda yaklaşık 4’te 1 oranında azalma meydana geldi. Ve bu, 2021 yılına kadar 3 bin cezaevinin daha “ihtiyaç fazlası” olarak atıl duruma düşeceği anlamına geliyor.
Amsterdam Yönetimi, son 3 yıl içerisinde yaklaşık 60 hapishaneden 19’unu kapattı. Geçen yıl sızan bir hükümet raporu da, daha fazla cezaevinin kapatılacağını ortaya koydu.
MAHKÛMLAR FAZLA GELİNCE…
Mahkûmların görece azlığı, Hollanda’yı daha yaratıcı olmaya zorladı. Süreç içersinde bazı hapishaneler, ilticacı göçmenler için konut haline getirildi. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre; göçmenler için hapishaneden dönüştürülen bazı konutlarda spor salonu, mutfak ve bahçeler bile bulunuyor.
Kemer sıkma politikalarının Avrupa’yı sardığı dönemde, hükümet boş hapishaneleri, tutukevleri dolu olan Norveç ve Belçika’ya kiralayarak para kazandı. İki yıl önce Norveç, Norgerhaven Cezaevi’ni kiralamak için Hollanda’ya yıllık 27 milyon dolar ödedi. Norveç, yüksek güvenliklik bu hapishaneye 242 mahkûm gönderdi. Belçika da sınırötesine yaklaşık 500 mahkûm ihraç etti.
PEKİ TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye’de 15 Temmuz sonrası cezaevlerinin kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle “671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle” bir düzenleme yapılmış ve denetimli serbestliğin kapsamı değiştirilerek birçok mahkûma tahliye yolu açılmıştı.
Geçen yıl Şubat ayında verilen bilgiye göre; Türkiye’de 290 kapalı, 59 açık, 3 çocuk kapalı ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitim evi, 4 kadın açık ceza infaz kurumu ve 5 kadın kapalı ceza infaz kurumu bulunuyor. Cezaevlerinin toplam kapasitesi ise 180 bin 176.
Londra merkezli Kriminal Politikalar Araştırma Enstitüsü ICPR'ın hazırladığı Dünya Cezaevleri Raporu'na göre, Türkiye dünya genelinde cezaevlerinde en çok tutuklu ve hükümlü barındıran dokuzuncu ülke konumunda. Avrupa'da ise, Türkiye Rusya'dan sonra en kalabalık tutuklu ve hükümlü nüfusuna sahip ikinci ülke.
“Kaynak : Sözcü”