Haber serisi: 4
Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü görevine sokak hayvanlarına hizmet etmek için özel sektörden geldiğini kaydeden Muhammet Zahid Sarı müdürlük olarak özellikle ana okulu ve ilkokul kademesindeki çocukları eğitmeye, hayvan sevgisini aşılamaya çaba sarf ettiklerini söyledi. Bu kapsamda ama misafir oldukları okullarda, ama merkezde ağırladıkları okul öğrencilerine yöneldiklerini kaydeden Sarı şunları söyledi:
HAYVANLAR İLE DOĞRU İLETİŞİM
“Geldiğim günden beri okullarda hayvan sevgisi üzerine eğitim içerikli seminerlere katılıyorum. Hastalıkları anlatıyorum. Şimdi hekim arkadaşlarımda bu noktada eğitimler vermekte. Gittiğimiz etkinliklerde zoonoz hastalıklar, hayvan sevgisi, sokak hayvanları ile doğru iletişim ve veteriner hekimlik mesleğini anlatıyoruz. Eğitimlerimizde yanımıza her zaman bir hayvan götürürüz. İlk kez bir hayvana dokunan, steteskop ile o hayvanın kalp atışlarını dinleyen çocuklara bu unutulmaz anı ve zevki tecrübelerinin arasına katıyoruz.
MERKEZ AYNI ZAMANDA BİR OKUL
Merkezimizde bir eğitim salonumuz da var. İlkokul nezdinde biz okullara gidiyoruz, onlar da rehabilitasyon merkezine geliyor. Biz merkezi aynı zamanda bir okul gibi düşünüyoruz. Gelenlere hayvan sevgisi eğitimi veriyoruz. Merkezde sokak hayvanlarına bakıp seviyorlar. Mama veriyorlar. Daha büyük yaşlardakine Veteriner Hekimlik mesleğini anlatıyoruz. Liselere de gidiyoruz. Ulaşabildiğimiz, gücümüzün yettiği, yaşça eğitebilecek kim varsa, bilgimiz dahilinde ne verebiliyorsak vermeye çalışıyoruz.”
HEPİMİZ SEVİYORUZ
Gerek Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü gerekse Kadıllı’daki merkez zemininde çok sayıda hayvansever dostları olduğunu kaydeden Sarı, “Yerel hayvan koruma görevlisi eğitimi almış, Valilik onaylı kart sahibi çalıştığımız çok sayıda insan var. ‘Hasta kedi gördüm. Ona bakıyorum’ diyen herkes hayvansever zaten. Hepimiz hayvan seviyoruz. Hayvanı, doğayı sevmeyenle işimiz olmamalı. Bu kişilerin eğitilmesi lazım. Ama o hale gelmiş ki, bir meslek gibi olmuş. Ya da bir güruh gibi, hayvanseverler denince bir grubu karşınıza alıyorsunuz, böyle bir şey olur mu? Olmaması gerekiyor.
SÖMÜRENLERE DİKKAT
Hayvanseverlik adı altında insanları dolandıran çok sayıda örgüt var. Sosyal medyada çok çıktı. ‘Bir hayvan besle’ diyor. İnsanları gönüllü olarak çalıştıran, insanlar üzerinden mama, kulübe gibi gerekçelerle para toplayıp, ‘Kulübeyi ormana koydum, mamayı dağıttım’ diyen yapılar. Ne yazık ki bunu insanların duygusunu suiistimal ederek yapıyorlar. Sosyal medyada bir gariban hayvan fotoğrafı gösteriyorlar. Kolu kırılmış ya da hasta. İnsanlara, ‘Tedavi ettirmek istemez misin? Bir kahve içme, onun parasını bana gönder. Bir hayvan sahiplenip günlük mama masraflarını öde’ gibi yaklaşımlarla duygu sömürüyorlar.
Ben şuna inanıyorum: Bir hayvan bakmaya gücüm yetiyor ve ona bakıyorsam, görevim tamamdır. Siz iki hayvana bakabilecek güçteyseniz ve bakıyorsanız göreviniz tamamdır.”
Haber fotoları: Facebook / Muhammet Zahid Sarı
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde farkındalık ve eğitim çalışmaları.
Tuzla Bilim Anaokulu ziyaretinden
**
KAMU KAYNAKLARI UYARISI
Besleme ünitesinden
mangal yapılıyor
“Kulübe koyuyoruz, çalıyorlar. Besleme noktasındaki hayvan besleme ünitesini kırdılar. İçinde ateş yaktılar. İçinde mangal yaptılar. Kişi ne ister ondan, bilemiyorum. Bu bir kamu malı. Devletin, vatandaşın parasıyla yerine getirilen bir hizmet. Bu hizmeti koruman gerekiyor.
Sokak hayvanları için kulübeleri her yere gelişigüzel değil, konumları inceleyerek kuruyoruz. Beylikbağı Parkı, Barış Parkı, Kent Meydanı örneğin, 20’yi aşkın yerde odağımız var.
Bu bir bilinç meselesi. Veteriner İşleri Müdürlüğü buraya kulübe kursun, mama koysun’ deniyor. 40 mahalle, kaç sokak, kaç bin insan var. Odaklar oluşturuyoruz. Karda bile çalışıyor, odaklarda düzenli beslenmelerini sağlıyoruz. Dağlara çıkıyoruz. Pandemide her gün besleme yaptık, hala yapıyoruz. Fabrikalardan edindiğimiz gıdaları her gün kırsala ulaştırıyoruz. Besleme noktalarına ulaştırıyoruz.
PANDEMİDE DAĞITTIK
Pandemide insanlara, ‘Yetişemediğimiz yerlere siz yetişin’ diye mama dağıttık. Ama insanlar şu an hala mama istiyor. Mama fiyatları, enflasyon artıyor, alamıyorlar. Onları da anlıyorum. Ama sen bir yerde odak oluşturarak hayvanları oraya çekiyorsun. Üç kedi ile başlıyorlar, 15 kedi oluyor. ‘Biri bana mama versin’ diyor. Tamam, 30 kilo mama verelim. Bir hafta sonra yine isteniyor.
PAKETİ AÇ, DÖK. HAYVAN
YEDİ YEMEDİ! AT DÖK
Bir hayvanseverimiz var, ‘Bana 500 kilo mama lazım, 500 hayvan besliyorum’ diyor. Kaç kilo, kaç torba mama vereceksin? Her seferinde 30 torba mama mı lazım? Onların yaptığı şu: Paketi aç, mamayı dök. Hayvan yedi, yemedi. At, dök. Yağmurda ıslandı mı, nasılsa belediye veriyor. Bu noktada ben vatandaş olarak, yazık olduğunu hissediyorum.”
**
MUHAMMET ZAHİD SARI’DAN İNCİLER:
Ciddi bir toplumsal
bilince ihtiyaç var
Onların yaşam alanı olarak hayvan refahına uygun ortamlar oluşturmalıyız
Avrupa’da ve Amerika’da örneklerini görüyoruz, Başıboş sokak köpeği yok. Çocuk parklarına sahipli hayvanlar dâhil hiçbir pet hayvanı giremez.
Aslına bakarsanız normal şartlarda halk sağlığından söz ettiğimizde, insan ve hayvan refahından bahsettiğimizde sokakta başıboş, kontrolsüz hayvan olmamalı.
Ciddi bir toplumsal bilince ihtiyaç var.
STFA’DA KEDİ EVİ ÜRETİMİ: Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne 2015’te veteriner hekim olarak başlayan Muhammet Zahid Sarı, 2017 yılında STFA MTAL’deki eğitim toplantısında. Sarı okulun öğrencilerini kedi evi yapmalarından ötürü tebrik etti.
**
Sosyal medyadan kısa kısa…
BİZLERİ MUTLU ETTİ: Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği: “Gebze'de ikinci durağımız Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi. Güleryüzlü ekibi ve tam donanımlı bir merkezi gezmek ve bilgiler almak bizleri mutlu etti. Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Zahid Sarı öncülüğünde ki Veteriner Hekim Burak Berat Yanık, Veteriner Hekim Emrah Çay, Veteriner Hekim Yasin Şahin,
Veteriner Hekim Zeki Demirci,
Rehabilitasyon Merkezi Hayvan Refah Personelleri :
Mehmet Zahit Pektaş, Barış Öztürk, Kazım Akbay
HAYKONFED’DEN TEŞEKKÜR: “HayKonfed Onursal Başkanı Sn. Prof. Dr. Mirat Gürol Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezini ziyaret etti. Gebze ilçesinin sahipsiz sokak hayvanlarına 7/24 esaslı çalışma prensibi ile hizmet eden merkezde sahipsiz sokak hayvanlarımız için;
3 hayvan refah ekibi, 1 adet mobil klinik (acil durum müdahale aracı), 3 alanında uzman Veteriner Hekim, 12 Destek ve yardımcı personel, donanımlı bir ameliyathane, muayenehane, laboratuvar, yoğun bakım üniteleri, müşahede bölümü bulunmaktadır. Ayrıca merkezde İlk Orta ve Lise düzeyi öğrencilerimiz için Eğitim Salonu mevcut olup hayvan sevgisi, zoonoz hastalıklar, hijyen ve Veteriner Hekimlik mesleği ile ilgili yıl boyunca eğitimler ve seminerler düzenlenmektedir.
Duyarlı çalışmalarından ötürü Gebze Belediye Başkanı Sn. Zinnur Büyükgöz ve Veteriner İşleri Müdürlüğü ekibine teşekkür ederiz. Haykonfed”