Her zil ayrı tedirginlik

Mültecilerin ve mevsimlik tarımda çalışan çocukların hayatları görünür kılındı.Türkiye’de ülkesini savaş yüzünden terk etmek zorunda kalmış...

Mültecilerin ve mevsimlik tarımda çalışan çocukların hayatları görünür kılındı.

Türkiye’de ülkesini savaş yüzünden terk etmek zorunda kalmış 3 milyondan fazla mülteci yaşıyor ve her birinin bir hikâyesi var. Yine Türkiye’de 500 binden fazla çocuk, çocukluğunu yaşama hakkından mahrum olarak mevsimlik tarım işçiliği yapıyor. Türkiye’de 15-17 yaşlarındaki her üç erkek çocuğundan biri okul yerine işe gidiyor. Aynı yaştaki kız çocuklarının görünen çalışma oranı ise yalnızca yüzde 13. Oysa onlar, hem ev işlerinin hem de kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenerek, görünmeyen çocuk işçiliğinin parçası oluyor. Hayata Destek Derneği, ‘gayri resmi’’ bir çalışma yaparak, bu iki önemli konuda veriler ve verilere yansımayanları bir araya getirdi. Servet Dilber, Natalia Sancha ve Kerem Yücel’in, saha çalışmaları sırasında çektikleri fotoğraflar, 30 çizerin çizgileriyle yorumlandı. Böylece, Türkiye’de yaşayan mültecilerin ve ve mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocukların hayatları görünür kılındı.

ÇALIŞIYORUM AMA YETMİYOR

Kızım daha 5 yaşında. İnsanlar başka şehirlerde daha rahat geçinebileceğimizi söylüyor. Yakında Ankara’ya gideceğiz. Orada iş imkanları daha iyiymiş.

BURASI BENİM UYUDUĞUM ODA

Bunlar da Suriye’deki arkadaşlarım. Onları buraya ben çizdim. Böylece evimizin olduğu mahalledeki gibi beraber sohbet edip oyunlar oynayabiliyoruz.

ANNEMİZ HER GÜN SAÇIMIZI TARAR

Bize sevdiğimiz kıyafetleri giydirir. Bahçeye çıkıp ektiklerimizin nasıl büyüdüğüne bakarız. Sonra birlikte sofrayı kurarız. Domates ve biber çok iyi tuttu bu sene.

TARLADA ÇALIŞMAK ZORLAYICI

Fiziksel hareketleri uzun saatler boyunca tekrarlamak demek. Bu tempo, çocuklarda hem yorgunluğa neden olur, hem de gelişimlerini yavaşlatarak kemik ve eklem yapılarında bozulmaya yol açabilir.

SAVAŞ KÖYE GELMİŞTİ

Savaşın köye yaklaştığını cami anonslarından öğrendik. 8 çocuk Şam’dan Kobane’ye geldik. Bu sefer savaşı telefonla haber verdiler. Şimdi her anons, her zil ayrı tedirginlik, ama hepsi geçecek.

YİNE TERK ETTİK EVİMİZİ

Babam bir kere daha savaştan kaçırıp getirmişti beni Türkiye’ye. Buradaki koşullarla başa çıkamayıp geri dönmüştük. Sonra çatışmalar çok şiddetlendi, yine terk etmek zorunda kaldık evimizi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ENGEL OLUYOR

Çocuk işçiliği, çocukları, taşıyamayacakları sorumluluklar üstlenmeye zorluyor. Ve onların çocukluklarını yaşama ve sağlıklı gelişme haklarına engel oluyor.

YAŞAM HAKLARI DA GİDİYOR

Çalışmak, çocukların sadece çocuk olma haklarını değil, yaşam haklarını da ellerinden alıyor. 2013-2016 arasında 98 çocuk, tarım işkolunda çalışırken hayatını kaybetti.

BU DERNEK NELER YAPAR?

Bağımsız bir insani yardım kuruluşu olan Hayata Destek Derneği’nin dört çalışma alanı bulunuyor. Bunlar şöyle:

MÜLTECİ DESTEK: Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin temel hak ve ihtiyaçlarına erişimini sağlama amacıyla geniş bir yelpazede faaliyet yürütülüyor.

ÇOCUK KORUMA: Çocuk işçiliği sorunuyla mücadele için risk altındaki çocuklara yönelik çalışmalar yürütülüyor. Özellikle mevsimlik tarım alanında çalışan ya da çalışma potansiyeli olan çocuklara odaklanılıyor.

ACİL YARDIM: Olası bir afet durumunda, afetlerden etkilenen topluluklara ayni ve nakdi yardım sunularak, acil yardım operasyonları yürütülüyor.

SİVİL TOPLUMU GÜÇLENDİRME VE KOORDİNASYON: Yapılan çalışmalarda sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ağları oluşturulmasına, uzmanlık ve kaynak paylaşımına, savunuculuk kapasitelerinin geliştirilmesine öncelik veriliyor.

Kaynak Cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri