Viral hepatitlere, Hepatit B ve C virüslerine karşı farkındalık oluşturmak, dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü olarak anılmaktadır. Hepatiti beklemek yerine aşı olarak korunmak amacıyla belirlenen “Biz Beklemiyoruz” teması kapsamında LifeClub Medikal Direktörü Dahiliye Uzmanı Dr. Yücel Batmacı hepatit ile ilgili bilgileri şöyle aktardı.
“Hepatit, karaciğerin iltihaplanmasına yol açan bir grup virüsün neden olduğu yaygın bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyen ve sessiz ilerleyen bu hastalıklar, karaciğerde ciddi hasara neden olabilir ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Özellikle kronik hepatit B ve C enfeksiyonları, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri riskini artırabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında 325 milyon kişi hepatit B veya hepatit C virüsleriyle enfekte olmuştur. Bu nedenle, hepatit hastalığı konusunda bilinçlenmek ve yayılmasını önlemek hayati öneme sahiptir.
Hepatit Olma, Hep Atik Ol
Hepatit virüsleri, hava yoluyla veya kirli su ve gıdalarla temas yoluyla bulaşabilir. Aynı zamanda cinsel temas veya kan teması ile de geçiş yapabilir. Bu nedenle, biz hekimler, aşı yaptırmayı ve temizliğe dikkat etmelerini öneriyoruz. Hepatit hastalığından korunmak, halk sağlığı için de çok büyük önem taşımaktadır.
Hepatite Karşı Önlem Alın
Aşılama: Hepatit aşısı, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Yetişkinler ve çocuklar, tıbbi tavsiyeler doğrultusunda aşılarını yaptırmalı.
Temizlik: Ellerin doğru şekilde sık sık yıkanması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir.
Sağlık Kontrolleri: Düzenli sağlık kontrolleri ile hepatit virüsleri erken teşhis edilebilir ve tedaviye başlanabilir.”