Bugün, yeni bir Türkiye’ye uyanmış olabiliriz, olabilirsiniz. Yaşanacak yeni günü ya da bugün içerisinde yaşanacak yeni olayları 1 Nisan şakası gibi de görebilirsiniz. Ama, hemen söyleyeyim, bu ılıman iklim ikinci gün dağılacaktır.
Çünkü, hayatımıza ne yazık ki yeni vergiler girecek.
Baştan sorayım, bu kötü sürprize hazır mısınız ?
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) hazırlayıp kamuoyu ile de paylaştığı raporda, doğalgaz, emlak, taşıt ve cep telefonu başta olmak üzere hemen her alana yeni vergi getirilmesinin istendiği yer alıyor.
Bu yükün başlıkları ne olacak diye baktığımda, doğal gaz tüketim vergisi, cep telefonu ve internet vergisi, ilave motorlu taşıtlar vergisi öne çıkıyor.
İyi de, bu yeni vergiler nereden çıkıyor ?
Talep, belediyelerden geliyormuş, AKP iktidarı da bu talebi olumlu yanıtlayıp seçim sonrasına planlamış durumda. Yeni kalem vergilerinin ana başlığı da ‘yeni belediye vergileri’ olacak gibi. Yani, belediyelerin gelirlerini arttırma, giderlerini azaltma adı altında bir öneri paketi. Bu olurken, vatandaşın giderinin artacak olması iktidarı hiç mi hiç rahatsız etmiyor.
Bu yeni vergi başlıklarını teker teker irdelediğinizde, komik ötesi değerlendirmeler içerdiğini de görüyorsunuz.
Mesela Doğalgaz tüketim vergisi…
Halen belediyeler tarafından, elektrik ve havagazının konutlarda tüketiminden yüzde 5, sanayide tüketiminden yüzde 1 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi alınıyor. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle tüketiminden yüzde 5 ve vergi alınması talep ediliyor.
Mesela Emlak Vergisi…
Halen her 4 yılda bir yapılan emlak vergisi değerlemesinin, her yıl yapılması ve bu verginin yerleşim yerlerinin gelişmişlik düzeyine göre yüzde 1 ila yüzde 6 oranında kalmak üzere belediye meclislerince belirlenmesi talep ediliyor.
Mesela cep telefonu-internet vergisi…
Telefon, teleks, faks ve data (tesis, devir ve nakil ücretleri hariç ) ücretleri üzerinden belediyelerin aldığı yüzde 2 oranındaki haberleşme vergisinin içerisine cep telefonları ve internetin de dahil edilmesi isteniyor.
Mesela taşıt vergisi…
Belediyeler için Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının yüzde 10'u oranında yol ve trafik katkı payı alınması talep ediliyor. Gerekçe de, elde edilecek gelirin, belediyelerin ulaşım ve trafik alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak olması.
Mesela taşıma vergisi…
Yük ve yolcu taşımacılığı yapılan yerleri işletenlerinden, hasılatlarının yüzde 1 oranında taşıma vergisi alınacak.
Mesela konaklama vergisi…
Ticari amaçla konaklama hizmeti veren otel, motel, pansiyon gibi işletmelerden konaklama bedelinin yüzde 1 ila 3'ü oranında konaklama vergisi alınması düşünülüyor. Ve, büyükşehirlerde bu oranın yarı yarıya arttırılması da gündemde.
Mesela, şehir içi toplu taşıma ücretlerinden alınan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi ve deniz ulaşımında olduğu gibi karadaki toplu taşıma araçlarının kullandığı akaryakıttan da ÖTV alınmamasının talep edilmesi. Bu öneri kabul edilirse, toplu taşıma ücretlerinin ucuzlaması bekleniyor.
Bir de cami indirimi…
Belediyelerin yaptığı cami, okul, yurt ve sağlık tesisi gibi yatırımlara harcadığı paraların yüzde 50'sinin belediyelerin kamuya olan vergi ve SSK primi gibi borçlarından düşülmesi de talepler arasında yer alıyor.
Bakın, toplumu ilgilendiren çok önemli kazanımlar da atlanmamış. Bu raporda da özetlenmiş hali yer alan yeni vergi düzenlemelerini bütünüyle karşılamaya hazır mısınız ?
Benim düşüncem mi ?
Seve seve hazır olacağız, olacaksınız…