“Gebze Belediyemizin Hukuk Dilekçe Tetkik ve İsimlendirme Komisyonu başkanlığından sonra Toplumsal Fırsat Eşitliği ve Engelliler Komisyon başkanlığına da seçilmiş bulunmaktayım.”
Soldan Sağa: Şenay Önder, Saide Arslan Çalışkan, Yasemin Özdemir ve Güler Şahin Gençay
Gebze Belediye Meclisi’nde temmuz ayında kurulan Toplumsal Fırsat Eşitliği ve Engelliler Komisyonu AKP’li Meclis üyeleri; AKP İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, AKP Gebze Kadın Kolları Başkanı Şenay Önder,
AKP Gebze Gençlik Kolları eski Başkan Yardımcısı Avukat Güler Şahin Gençay ile CHP Gebze İlçe eski Başkanı Avukat Saide Arslan Çalışkan’dan oluşmuştu.
AKTİF SİYASETÇİLERDEN OLUŞAN
SİYASET ÜSTÜ BİR YAPILANMA
Komisyon ilk toplantısında Vasfiye Aydın hariç eksiksiz toplanırken kendi aralarındaki görev dağılımında başkanlığı üstlenen Güler Şahin Gençay durumu sosyal medyadan yukarıdaki şekilde duyurdu. Siyaset üstü bir yapılanma olarak deneyimli aktif siyasetçilerden oluşan, engellileri de kapsayan komisyonun ismine yansımasa da işlevi, “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu.”
3 ARALIK KESİN, 8 MART
MUHTEMELEN RİSKTE
Pandemi sürecinden ötürü henüz kayda değer bir hamlede bulunamayan komisyon kendisi için anlam ve önem ifade eden günlerden ilkini, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü herhangi bir etkinlikte bulunamadan karşılıyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne de pandemide girileceği kesin. Dünya kâbus haline dönüşen virüse karşı aşıyı dört ay içinde bulamazsa komisyonun ilk 8 Mart’ı da aynı buruklukta geçecek gibi. Komisyonun başkanı Avukat Güler Şahin Gençay’a Sultan Orhan Mahallesi’ndeki hukuk bürosunda konuk olduk:
- Komisyonun gerek kadına yönelik fiziksel sözel her tür şiddet gerekse onunla ilişkili çocuğa yönelik taciz.. çocuk işçilik.. önlemeye yönelik ne tür çalışmalarda bulunacağını öngörürsünüz?
- Komisyonumuz, genel olarak tüm insanların hayata eş imkânlarla başlaması ve mevcut fırsatlara herkesin eşit derecede sahip olması için gerekli olan çalışmaları yapacak. Bu çalışmaları yaparken de toplumuzun yapısını ve mağdurlarını da ön plana çıkaracağız.
- Komisyonumuz bilindiği üzere yeni kuruldu. Pandemide maalesef süreci olumsuz etkiliyor. Bir defa toplanabildik ve nelerin yapılabileceği konusunda genel görüşmeler yaptık ama başlık halinde daha belirlemedik.
- Komisyonumuzda iki avukat ve bir öğretmen var. Bu nedenle de hem hukuki bakış açısının hem de bir eğitimcinin bakış açısını içeren güzel projelerin olacağı muhakkak.
PAYDAŞ ADAYLARI: KOCAELİ
BAROSU VE GEBZE TEKNİK…
- Komisyon çalışmalarında kendisine paydaş olarak hangi kurum, kuruluş, STÖ’leri belirleyecek veya belirlemeli?
- Tabii olarak bu konuyu diğer komisyon üyelerimiz ile oturup birlikte karar vereceğiz. Ancak üyesi de olduğum Kocaeli Barosu’nun yaptığı çalışmalara bizzat tanıklık yapıp bir kısmında yer alıyorum. Bizim için iyi bir örnek teşkil edeceği muhakkak. Ayrıca Gebze’mizde bir üniversitemiz var. Bunu da göz ardı etmemek gerek.
BARONUN PROJELERİNDE
YER ALMAYA ÇALIŞTIM
- Kocaeli Barosu ve KB Gebze Temsilciliği’nin kadına yönelik şiddete karşı Gebze merkezli de kimi çalışmaları oldu. Pandemiden ötürü kesintiye uğradı ama takip edebildiniz, içinde yer aldınız mı?
- Kocaeli Barosu bu konuda çok duyarlı. Ben de Kadın Hakları Komisyonu üyesiyim. Bilgilendirme toplantıları, basın açıklamaları, paneller yapıldı. Gebze Adliyesi’nde aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin kanunun uygulama sorunları ve kurumlar arası işbirliği konulu panel düzenlendi. Kadın Hakları Merkezi’nin kadının hakları ve şiddete maruz kaldığı zaman yapması gerekenler ile ilgili broşürler dağıtıldı, Gebze Center’da halka dağıtıldı. Gebze Teknik Üniversitesi’nde kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle ilgili öğrencilere eğitim semineri düzenlendi. Ben de olabildiğince bu projelerin içerisinde yer almaya çalıştım.
AMACIMIZ HEDEFİMİZ AYNI
- Komisyon İstanbul Sözleşmesi ve 6284’e dair…-özetle-… ne düşünüyor?
- Yukarıda da değindiğim üzere komisyonda da aldığımız her kararların da diyaloğa dayalı ortak karar olacağından şüphem yok. Sonucunda amacımız, hedefimiz aynı.