Hasan Gülbahar’a Özgürlük

Halil Yeni

 

Hasan Gülbahar 30 yıldır tutsak. Hasan Gülbahar 17 ay serbest kaldı, alışmaya çalıştı az buçuk. Hasan Gülbahar şimdi 5.5 yıl daha yatacak. 5.5 yıl daha yüksek duvarların dibinden gökyüzüne bakacak. 5.5 yıl daha takvim yapraklarını yırtıp, günleri sayacak.

 

Dışarıdan uzakta geçmiş 30 yıl, Yeni filmler çekilmiş izleyememişsin. Yeni şarkılar söylenmiş dinleyememişsin. Öpüşmüş deniz kenarlarında aşklar, fal baktırmış bir Romen’e, görüş günlerinin dışında ikinci bir kişinin varlığının ne olduğunu dahi bilememişsin. Ve ölmüş anan baban. Yada ölmüş sevdiklerin, doya doya vakit geçirmek nerde, gidememişsin belki cenazesine bile. Hasan Gülbahar’lık bu 30 yıldır mahpus.

 

Dönem işkence ve ölüm... İktidarda asıp gençleri kanından beslenenler. Sokaklarda başı önde yürüyenler. Baktığın yerde polis, seni kesiyor pis pis. Her yerde siren sesi ve bağırma. Selam verdiğin herkes soğuk. Derin bir korku, her gece ürperti. Yediğin zehir, sokaklar barut kokuyor. Ve Hasan Gülbahar 1981’de TİKKO üyeliği suçlamasıyla tutuklanıyor.  

 

10 yıl yatıyor mahpusta. 1991 yılında şartlı salıverilme kapsamında serbest bırakılıyor. Boş durur mu akbabalar 1995’te yine TİKKO üyeliği suçlamasıyla tutuklanıyor. 12 yıl 6 ay ceza alıp, şartlı salıverilmesini yaktığı gerekçesiyle iki cezasını birlikte yatmasına ve 2017’ye kadar cezaevinde kalmasına karar veriliyor. Yatıyor Hasan Gülbahar mevsimler boyu.

 

12 Eylül dönemini, işkenceleri, idamları, 19 Aralık katliamını, koğuş sistemini, açlık grevlerini, ölüm oruçlarını, F tipine geçişi, iletişim yasaklarını görüyor. 3 yıl Mersin'de, 8 yıl Malatya'da, 1 yıl Kayseri'de, 7 yıl Kandıra'da 3 yıl Samsun'da ve şuan bilmediğim bir çok yerde yıllarca kalıyor. siyasi tutsaklık onun hayatında siyasi sürgünlükle özleşiyor.

 

Sonra Kamuoyunda "4. yargı paketi" olarak bilinen düzenlemeyle Türkiye’nin en uzun süreli tutukluları Tahir Canan ve Muzaffer Öztürk’le birlikte Hasan Gülbahar’a da tahliye yolu açılıyor. 11 Mayıs 2013 tarihinde tahliye ediliyor.

 

Hasan Gülbahar Öğrenci, yarım bıraktığı akşam ticaret lisesine serbest kalınca yeniden yazdırmış kendini. Hasan Gülbahar İşçi, yaşamaya dair umudu var hala bir fabrikada gece bekçisi. Hasan Gülbahar bilinçli, yaşadıklarını başkaları yaşamasın diye kuşanmış direncini, mücadeleden emekli olmamış bir yiğit, hesabı sorulsun diye sorulmayanların çalmış İnsan Hakları Derneğinin Mersin şubesini.

 

Dışarıda yaşamak sanki ona yasaklanmıştı. 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararını Yargıtay’a taşıdı. Ne davanın temyizde olduğunu biliyordu Hasan Gülbahar nede bir telgraf almıştı. Her şey büyük bir sessizlik içerisinde olmuş, bitmiş Gülbahar’ın 5.5 yıl daha hapis kalmasına karar verilmişti. Bu karardan haberi olmayan Gülbahar 9 Ekim günü gözaltına alındı ve Mersin E Tipi Cezaevi’ne kapatıldı. 30 yılını cezaevinde geçiren Gülbahar, şimdi 5.5 yıl daha mahpusta yatacak, sonra da birileri çıkıp 12 Eylül’le hesaplaşıyoruz naraları atacak. Yok ya! 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.