Güneş, vücutta D vitamininin sentezlenmesi, zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi ve insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileriyle, pozitif özelliklere sahip olsa da, yaydığı ultraviyole (UV) ışınları nedeniyle cilt sağlığı üzerinde zararlı etkiler yaratabiliyor.
Önleyici tıp yaklaşımı odağında bütünsel sağlık yönetimi hizmeti sunan LifeClub’ın uzman doktorları güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle sıraladı:
AÇIK HAVADA ÇALIŞANLAR DİKKAT!
Açık tenli kişiler koyu tenli kişilere oranla güneş ışınlarına karşı daha duyarlıdır. Bu da deri kanserlerinin beyaz ırkta siyah ırka göre 15 kat daha fazla görülmesine sebep oluyor. Çiftçiler, denizciler gibi açık havada çalışan insanların deri kanserlerine yakalanma oranları daha fazladır.
DİREKT GÜNEŞLENMEKTEN KAÇININ
Güneşte deri renginin koyulaşması (bronzlaşması) aslında deri organının, insan organizmasını güneşin zararlı etkilerinden korumak için geliştirdiği bir savunma hareketidir. Yani UV ışınlarına maruz kaldığımızda deri organımız savunma mekanizmasını çalıştırarak, pigment hücrelerini derinin üst tabakalarına göç ettirerek koruyucu bir perde oluşturmaya çalışmasıdır. Direkt güneşlenmek önerilmemektedir. Çünkü insan kendini güneş ışınlarından ne kadar sakınırsa sakınsın yaz ve kış mevsimi dahil olmak üzere yaşamsal faaliyetlerine yetecek kadar ışını zaten almaktadır. Atmosferdeki güneş ışınlarını filtre eden ozon tabakasının delinmesiyle de artık eskiye göre güneşin olumsuz etkileri daha da artmaktadır.
GÜNEŞ ÇİL SAYISINI ARTIRIR
Çiller genetik zeminle oluşan cilt lekeleridir. Ancak bunları artıran neden güneş ışınlarıdır. Güneşle tetiklenen bazı alerjik reaksiyonlar vardır. Bu fototoksik reaksiyon kişinin bünyesel alerjik duyarlılığıyla alakalı olarak gelişmektedir. Ayrıca bu reaksiyonu geliştirebilen, kişinin deri yüzeyinden maruz kaldığı kimyasal maddeler ya da ağız yoluyla almış olduğu kimyasal maddeler olabilir. Bütün bu bilgiler ışığında güneş ışınlarında korunmanın bir yaşam tarzı haline getirilmesi gerekliliği görülmektedir.
GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?
Güneş kremi kullanma konusunda hassas olmak gerekiyor. Yüksek SPF içeren güneş kremleri, cildi UV ışınlarına karşı korur ve güneş yanıklarını büyük ölçüde engeller. Bir önceki yazdan kalan ürünleri kullanmayınız ve cilt tipinize uygun ürünü seçiniz. Güneş kremini dışarı çıkmadan sürün.
Gölgelik alanlarda vakit geçirmeye çalışılmalı. Özellikle UVB ışınlarının yoğun olduğu saatlerde (genellikle 11:00 ile 16:00 arasında), gölgeli ve serin bölgelerde kalmakta fayda var.
Şapka ve güneş gözlüğü kullanmak faydalı olacaktır. Baş ve yüz bölgesini güneşin zararlı etkilerine karşı korumak için şapka, güneş gözlüğü kullanmak büyük önem taşıyor.
Uygun kıyafetler giyerek güneşin temas ettiği bölgeleri kapatmak da çözüm olabilir. Uzun, sıkı dokumalı ve koyu renkli kıyafetler giyerek cildi güneş ışınlarından korumak mümkün.
Dengeli ve bilinçli bir şekilde güneşin keyfini çıkararak, sağlığınıza olumlu etkilerini de hissedebilirsiniz.