Türkiye'nin "2053 Net Sıfır Emisyon" hedefine ulaşmasında önemli rol oynayacak "Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Projesi", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğinde tamamlandı. Proje kapsamında oluşturulan sektörel raporların tanıtım töreni Gebze Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirildi.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜRESEL BİR MESELE"
Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, işletmelerin karbon ayak izini azaltacak ve yeşil dönüşümlerinde önemli bir kilometre taşı olacak bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. İklim değişikliğinin, çevresel ve sosyoekonomik sorunlara yol açan çok yönlü ve küresel bir mesele olduğunun altını çizen Kacır, dünyada iklim değişikliğiyle mücadele politikaları hız kazanırken, iklim değişikliğinin sanayi ve teknoloji politikalarıyla bağlantısının giderek güçlendiğine dikkat çekti.
750 MİLYON DOLAR FİNANSMAN SAĞLADIK
Sanayicilerin sürdürülebilir ve çevreci üretim yöntemlerine yönlendirilmesinin tercihten öte zorunluluk olduğunu ifade eden Bakan Kacır, "Sanayicimiz ve yatırımcılarımız için destek mekanizmalarını bu anlayışla oluşturuyoruz. Organize sanayi bölgelerimizin yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesini hayata geçirdik. Organize sanayi bölgelerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren, altyapı ileri atıksu arıtma tesisleri, su geri kazanımı, güneş enerjisi santralleri, sıfır atık gibi projeler için çalışmaları başlattık. Yine Dünya Bankası iş birliğinde hayata geçirdiğimiz ve yeşil dönüşüm alanında şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı ve en yüksek bütçeli programımız Türkiye Yeşil Sanayi Projesini de geçtiğimiz aylarda uygulamaya aldık. Bu iki önemli proje için yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağladık. Tüm bu adımlarımızın yanında yeşil dönüşüm alanında uluslararası gelişmeleri de yakından takip ederek, uluslararası düzenlemelerle uyumlu şekilde sanayicimizin rekabeti güçlendirecek adımları tespit ediyoruz" dedi.