Haber Dizisi: Boşuna mı Okudular?
1’nci Bölüm: Eğitim
“...Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız...”
Teoman Öztürk‘ün TMMOB 24. Genel Kurulu Konuşmasından (24 Mayıs 1980)
TMMOB’un efsanevi Genel Başkanı Teoman Öztürk’ün söylemleri temelinde, üç kelimeyle tanımlamak gerekirse “Halk için mühendislik” ilkesiyle, sadece Türkiye’nin “civcivli” yılları olan 1980’lerde değil 12 Eylül 2010 tarihli referandumu da milat diye tanımlayacak olursak günümüz koşullarında da geri adım atmayan TMMOB, “Boşuna mı okuduk” kampanyasını, 14 Eylül 2013’te başlattı.
TMMOB ilçemizdeki varlığını Kocaeli Şubesi’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilikleri; Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği ile sürdürüyor. Bunun yanı sıra TMMOB’un diğer bileşenlerinin üyelerinin veya ilçe temsilcilerinin varlığı biliniyor ancak temsilcilik için yeterli üye sayısına Gebze Bölgesi’nde sahip değiller.
“Boşuna mı okuduk” kampanyasının Gebze ayağı TMMOB Gebze Bileşenleri tarafından başlatıldı. Kampanya kapsamında düzenlenen basın toplantısında ülke geneli için hazırlanan metin tüm Gebze bileşenlerini kapsayacak şekilde MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce tarafından okunmuş, haberleştirmiştik.
Barış İnce’ye toplantıda yürütme kurulu saymanı Murat Kılıç, yürütme kurulu üyeleri Serkan Sağlamlı ve Leyla Gönül ile birlikte temsilcilik teknik görevlileri Tanfer Yeşiltepe, Can Kuruş ve Sinan Karakaya eşlik etti. Toplantının soru cevap bölümünde İnce’nin yanı sıra MMO Gebze Yürütme Kurulu saymanı Murat Kılıç ile birlikte teknik görevliler Tanfer Yeşiltepe ve Sinan Karakaya da değerli katkılarda bulundu. Toplantının ikinci bölümünde basının soruları ve yanıtlar ile hatiplerin değerlendirmeleri şöyle oldu. Haber dizisine çevirdik. İlk bölümü, eğitime ayırdık:
ODA BU KAMPANYA
İÇİN GEÇ BİLE KALDI
- TMMOB, “Boşuna mı okuduk?” kampanyasını hangi gerekçeyle hayata geçirdi. Sizce, yerinde oldu mu?
- Barış İnce: Şahsım adına söylüyorum. Tabiri caizse oda bu kampanya için geç bile kaldı. Bu hayat pahalılığında meslektaşlarımızın sorunlarının çözülmesi konusunda geç bile kaldı. Benim bireysel, şahsi 20-25 arkadaşım yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Buradaki işini, ailesini çoluk çocuğunu bırakmak zorunda kaldı. Üyelerimiz, ‘Odalar ne yapıyor’ şeklindeki tepkiyle yavaş yavaş kopmak üzere. Bunu sorgulamak zorundayız. Bu ziyaretlere başladığımızda en çok bu konularda geri dönüş var. Hakları konusunda kendilerine destek olunmasını istiyorlar. Çünkü işçilerin sendikası var. Bizim mühendislerimizin kendilerini ne işçi ne işveren görüyorlar, arada kalıyorlar. Yarın işten atılsalar iş güvenceleri yok.
KONTENJAN MUTLAKA DÜŞÜRÜLMELİ
- Mühendislerde de çok yaygın görülen işsizlik probleminde ülkemizin ihtiyacından fazla mühendis yetişmesinin etkisi nedir?
- Barış İnce: Mesleğimizin itibarsızlaşmasını artıran bir diğer etken, artan üniversite sayısı ve mühendislik kontenjan sayılarının neredeyse iki katı oranında artırılması. Biz sanayicilerle iç içeyiz, en çok ihtiyaç olunan ara teknik eleman. Bugün birçok işletme ara teknik eleman bulamadığı için işlerini devam ettirememektedir. Kontenjan sayılarının mutlaka düşürülmesi, üniversitelerin azaltılarak daha kaliteli bir eğitim verilmesinin sağlanması, yani içerisinde atölyelerin, laboratuvarların olduğu, bir mühendisin daha mezun olmadan torna, freze tezgahlarını ya da herhangi bir cihazı önceden test edebildiği laboratuvarlarla donatılmış bir üniversite olması gerektiğini savunuyoruz.
GEBZE – SİLİVRİ ARASI, ATÖLYESİZ
HOCASIZ 60 VAKIF ÜNİVERSİTESİ
- Murat Kılıç: Bölgemizde çok sayıda, sadece Gebze – Silivri arası havzada 50-60 tane vakıf üniversitesi var. Artan kontenjana çok ciddi bir katkı sunuyorlar. Hiç temeli olmayan mühendislik fakülteleri, bölümler açılıyor. Oralardan öğrenciler mezun oluyor ama atölye yok. Teknik donanım, hoca yok. Yardımcı doçent, rektör olarak atanıyor.
HER İLE ÜNİVERSİTE AÇILDI.
ÜNİVERSİTELER BÖLÜNDÜ
- Daha düne kadar birçok devlet üniversitesinde bile temeli yokken; Bayburt, Gümüşhane, Giresun Üniversiteleri gibi yeni yeni üniversiteler açıldı. Her ildeki üniversiteler ikiye bölündü. Sakarya’da Sakarya Üniversitesi vardı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi kuruldu. İstanbul Üniversitesi bulundu.
LABORATUVARI OLMAYAN GTÜ’YE
SANAYİCİLER SAHİP ÇIKMALI
- Gebze Teknik Üniversitesi’ni, her açıdan değerlendirir misiniz?
- Barış İnce: Gebze Teknik Üniversitesi, Türkiye’de ilk 10’da olan çok değerli bir üniversite. Yayın açısından da çok iyi konumda. Ama orada da maalesef laboratuvar eksiği var. Biz GTÜ Rektörü Prof.Dr. Hacı Ali Mantar’ı bir süre önce ziyaret ettik, kendisinden bir takım bilgiler edindik. Bütçe konusunda sıkıntıları olduğundan laboratuvar kurma imkânları çok fazla olmuyor. Kendisine söyledim. 13 OSB’nin göbeğinde olan bir üniversiteye bu kadar sanayicinin sahip çıkması lazım. Bu laboratuvarı onların yapması gerektiğini söyledik. Tabi bu noktada üniversite sanayi işbirliğini arttırmaları gerekiyor.
KONTENJANI ARTTIRMIYORLAR:
REKTÖRÜMÜZÜ TEBRİK EDERİZ
- Rektörümüze özel olarak şu soruyu sordum: ‘Artan kontenjan sayıları var. Her yıl binlerce mezun var.’ Kendisi bize açıkladı. Gebze Teknik Üniversitesi’nin bu konuda çok güzel bir tutumu var. Herhangi bir kontenjan sayısını arttırmıyorlar. Meslek yüksek okulu, tıp fakültesi gibi herhangi bir bölüm eklemeden o kaliteyi sağlayacaklarını söylediler. Yıllardır bunun için direndiklerini, bu yapıyı ve duruşu bozmayacaklarını söylediler. Bu tutumdan ötürü rektörümüze teşekkür ediyoruz.
ÇOK ACI BİR DURUM UMUDU
YURT DIŞINDA ARIYORLAR
- GTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile temaslarınızı biliyoruz. Onlar mesleğin geleceğine dair ne düşünüyor?
- Barış İnce: GTÜ’de 150’ye yakın öğrenci üyemiz var. Okulların başladığı dönemlerde mühendisliğe giriş derslerine giriyoruz. GTÜ’de eğitime daha yeni başlamış meslektaş adaylarımız bile bizlere, ‘Yurt dışına nasıl gidebiliriz, yurtdışında hangi firmada çalışabiliriz, bu bağları kurabiliriz?’ diyorlar. Maalesef şu anda bizim ‘Parlak geleceğimiz’ dediğimiz gençlerimizin hepsi çözümü yurt dışında görüyor. Hepsi ülkesinde faydalanmaktan çok buradan umudu kesmişler. Umudu yurt dışında arıyorlar. Böyle acı bir durum var.
GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ
ENSTİTÜSÜ KAPANMAMALIYDI
- GTÜ, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü zeminde kuruldu. Ülkemizdeki iki YTE’den biriydi. Sizce kapatılması doğru muydu? Arazi de çok geniş. Aynı arazide varlığını sürdüremez miydi?
- Barış İnce: Bence Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü varlığını korumalı idi. Ülkemizde 250’ye yakın üniversite var. Kocaeli, Marmara, İstanbul Teknik, Sakarya, Bolu, Düzce gibi bize yakın mesafede üniversiteler var. Açıkçası Gebze’de bir teknik üniversite olmasına ihtiyaç yoktu, açık söylemek gerekirse. Daha bilimsel, uluslararası düzeyde materyaller sağlayan, daha büyük katkılar sağlayan yüksek teknoloji enstitüsü şeklinde kalmış olsaydı tabi daha faydalı olurdu. Ama benim şahsi düşüncem bu bölgede de bu siyasiler de olabilir başka düşüncede olanlar da olabilir, üniversitenin bölgeye ekonomik katkısından dolayı isteyenler de elbette olmuştur. 6 bin öğrencinin burada olması önemli.
- Barış İnce: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün varlığı korunarak burada yine bir üniversite kurulabilirdi.
Bir çanta ve daktilo
ile TMMOB’yi sırtladı!
09.05.1940 yılında Kars‘ta doğdu. 1963 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi‘nden mezun oldu. İstanbul Belediyesi‘nde, imar ve İskan Bakanlığı‘nda çalıştı. 1971-1972 yıllarında TMMOB Mimarlar Odası II. Başkanlığı‘nı yaptı. 1973-1980 yılları arasında TMMOB Başkanlığını üstlendi. Bir çanta ve bir daktilo ile TMMOB‘yi sırtladı. Teoman Öztürk ve mücadele arkadaşları, bugün de ihtiyaç duyduğumuz birlik anlayışını, ete, kemiğe büründürdüler. Böylelikle mühendis ve mimarların gerçek anlamda örgütlü mücadelesi başladı. Teoman Öztürk, 11.07.1994 günü vefat etti. (Kaynak: mmo.org.tr)