Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından hayata geçirilen proje ile tekstil sanayisinde kullanılan suyun renk ve kirletici maddelerin giderimi sağlanarak tuzlu suların geri kazanılması, tekrar boyamada kullanılması ve boyama prosesinin sıfır atık prensibi kapsamında gerçekleştirilmesi mümkün hale getiriyor.
Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Keskinler ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karagündüz tarafından yürütülen tekstil boya sularının arıtılarak tuzlu suyun atılmadan tekrar tekstil boyamada kullanımını gerçekleştirmeye yönelik proje hayata geçirildi. Sıfır atık yaklaşımı ile ekonomik katkıların yanı sıra çevre dostu proseslerin yaygınlaşması konusunda önemli bir gelişme olan proje; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Norm Sanayi Ürünleri İmalat ve Dış Ticaret Ltd. Şti. tarafından destekleniyor. Mersin Üniversitesi’nin de araştırmacı kurum olarak yer aldığı proje Gaziantep Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirildi.
“YERLİ TEKNOLOJİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Konu ile ilgili Prof. Dr. Bülent Keskinler yaptığı açıklamada; “Tekstil boyama suları yüksek organik madde, renk ve tuz içeriği nedeni ile önemli bir kirletici kaynağı durumundadır. GTÜ’de geliştirilen bu proses ile tekstil sularından organik madde ve renk giderimi sağlanırken, tuzlu su boyamada tekrar kullanılmaktadır. Proses tamamen yerli bir teknoloji ile gerçekleştirilmiş olup, ekonomik arıtma çözümleri sunmaktadır. Hali hazırda tekstil boyama sularının geri kazanımında oldukça başarılı sonuçlar vermiş olan bu prosesin diğer sektörlerde de kullanılma potansiyeli vardır. Suyun geri kazanımında en çok kullanılan proseslerden birisi membran proseslerdir. Ancak bu prosesleri sınırlayan temel problem bunların konsantrelerinin yönetilmesidir. Geliştirilen bu prosesin membran konsantre yönetimine bir çözüm olması ve sıfır atığa yönelik ekonomik ve yerli teknolojinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” ifadesinde bulundu.
“ÇEVRECİ PROJE EKONOMİK KATKI SAĞLAYACAK”
Prof. Dr. Ahmet Karagündüz konu hakkında yaptığı açıklamada, "Yaklaşık iki yıldır çalıştığımız proje, Gaziantep tekstil atölyelerine yönelik hazırlandı. Son yıllarda atık suların kaynak olarak değerlendirildiği yeni bir yaklaşıma dayanan projemizi tekstil atık suları özelinde hazırladık. Tekstil atık suları çok yoğun kirleticiler içeren atık sular. Özellikle boya banyoları yüksek miktarda renk, organik kirletici ve tuz içermekte. Bizim geliştirdiğimiz prosesle renk ve organik maddeleri giderip tuzlu suyu tekrar boyamada kullanılabilir hale getirmek mümkün. Böylece suyu deşarj etmediğimiz, doğaya salmadığımız yeni bir sistem oluşturduk. Geri kazanılan tuzlu suyu tekstilde tekrar tekrar kullanmak mümkün. Böylece hem su hem de tuz geri kazanımı mümkün hale geliyor. Oldukça çevreci olan bu proje böyleye ekonomik katkılar sunan bir proses haline geliyor. Projenin sanayinin diğer alanlarında kullanımı da mümkün. Suyun geri kazanımı aslında ülkemizde yapılıyordu ancak bu işlemi kısıtlayan temel faktör konsantre dediğimiz atığın yönetimi. Bizim geliştirdiğimiz proseste atığın yönetimi de yapılabilecek. Böylece sıfır atık hedefinde suyun kullanımını minimize edecek ve suyun içindeki değerli malzemeleri de kazanabileceğimiz, diğer sanayi alanlarında da denediğimiz bir proses oldu” ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet Zeki AYAR