GTÜ’lü Akademisyenin Projesine TÜBİTAK Desteği

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bengü Ergüden’in "Mikroalg Tabanlı Biyoürün Üretiminde Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi için Yapay Zekâ Destekli Optimizasyon Çalışmaları" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Mikroalgler, çevresel koşullara hızlı adaptasyon, hızlı büyüme oranı ve yüksek biyokütle gibi özellikleri nedeniyle biyoteknoloji alanında öne çıkmaktadır. Yapılarında bulundurdukları büyük miktarlarda lipid içeriği ile hem biyoyakıt üretimi endüstrisinin ilgisini çekmekte, hem de alternatif omega 3 kaynakları arasında yerini alarak, son yıllarda gıda takviyesi formülasyonlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, mikroalg üretimi genel olarak besi ortamının içeriği nedeniyle maliyetli olup, bu durum her iki sektörde de yaygın tüketimin önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir. Bu nedenle TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen projemizde, gıda atık ve artıkları kullanılarak düşük maliyetle, yüksek lipit ve omega 3 içeriğine sahip mikroalg üretimi hedeflenmektedir.

PROJE EKİBİNDE YER ALACAK

GTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Tarlak ve Araş. Gör. Gözde Yeşiltaş’ın araştırmacı olarak proje ekibinde yer alacağı proje kapsamında, yüksek lipit içerikli mikroalg üretimi için besin kaynağı olarak gıda atık ve artıklarının kullanımına ilişkin yeni bir konsept geliştirilecektir. Önerilen fikirler hem biyoyakıt hem de gıda endüstrisinde potansiyel olarak uygulanabilecek zengin lipit içerikli alg biyokütlesinin üretilmesi için yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri