GTÜ’den çok önemli bir buluş

KAPANMAYAN YARALAR TARİH OLUYOR: Sağlık sektörüne önemli bir katkı sağlayacak  “Biyoteknolojik Koza Yara Örtüsü” sayesinde kapanmayan yaralar...

KAPANMAYAN YARALAR TARİH OLUYOR:

Sağlık sektörüne önemli bir katkı sağlayacak  “Biyoteknolojik Koza Yara Örtüsü” sayesinde kapanmayan yaralar tarih olacak. İpek böceği kozasından yapılan yara bandı iyileşmeyen yaraları kısa süre içinde iyileşebilecek.

Gebze Teknik Üniversitesi’nde ipek böceği kozasından geliştirilen yara bandı ile yaralar kısa sürede iyileşecek. Projeyi geliştiren Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Onur Aras ipek kozasından yara bandı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Bitki esaslı olarak elde edilen tamamen doğal ipek sünger yapının, özellikle sağlık sektöründe kullanılması amaçlanıyor. Çalışmalarının sonucunda tekstil sektöründe de altın değerinde yeni bir ürün ortaya çıkabileceğini açıklayan Aras bu ürün sayesinde şeker hastalarının ve yatalak hastaların en büyük sorunu olan yara iyileşme süresinin kısalmış olacağını söyledi.

TAMAMEN DOĞAL BİR ÜRÜN

 İlk örnek sünger yara örtülerinin elde edildiğini ifade eden Aras   “İpek sünger üzerine antibakteriyel nanofiber iplikler ile yara iyileştirme etkisi bilinen bitki özü kaplayarak 100 kat daha fazla yüzey alanı elde edildi. Oluşan yüksek yüzey alanı sayesinde de kanama kısa süre içinde kontrol edilebiliyorken, bitki özü sayesinde de yaranın tamamen ve kısa sürede iyileştiği görüldü. İpek kozanın hali hazırda bilinen hücre yenilenmesini destekleyici özelliği sayesinde ise yara yüzeyi temizlendi ve bu sayede yara iyileşmesi kısa sürede gerçekleşti. Derin yaralarda bu etkiyi artırmak için ise sentezlenen ipek süngerlerle bitki özü birleştirilerek antibakteriyel  yara sargısı elde edildi. Bu yeni ürün yara sargısı veya yara bandı gibi bir parça. Ancak antibakteriyel özelliği var ve tamamen doğal yollarla hiçbir kimyasal kullanılmadan sentezlendiği için herhangi bir toksit etkisi de bulundurmuyor.” dedi.

KANAMAYI DURDURUYOR

Aras , “Piyasada bulunan yara bantları ile geliştirilen yara bandı arasındaki farkları anlatan Aras, “Halihazırda kullandığımız yara bandı yaraya yapışarak yara yüzeyini tahrip edilebilir bir kapasiteye sahip. O yüzden yaranın hava almamasını sağlıyor. Bizim yara bandımız yaranın hava almasını sağlıyor ve yaraya direkt teması daha kolay sağladığı için bu şekilde yaranın iyileşmesine destek oluyor. Kozanın kendi özelliğinden ve porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakika içerisinde durdurabiliyor. Kanamayı durdurması da yaranın iyileşme sürecine büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri