Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) yürütücülüğünde devam eden READY4DISasters projesi kapsamında önemli bir proje çıktısı olan Uluslararası Eğitim Programı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) İtfaiye Daire Başkanlığı ve T.C. Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (Kocaeli AFAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Eğitimin birinci gününde Kocaeli AFAD Müdürü Mehmet Emin Koçan, KBB İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Selçuk Toprak tarafından açılış konuşmaları sonrasında faaliyetler başladı. Eğitimde İtalya, Yunanistan, Gürcistan ve Türkiye’den çok sayıda katılımcı yer aldı.
AFETLERE KARŞI TOPLULUKLARIN DİRENÇLİLİĞİNİ ARTIRMAYI AMAÇLAMAKTA
GTÜ’den yapılan açıklamada, ‘’READY4DISasters projesi, yangın, taşkın ve heyelan gibi afetlere karşı toplulukların dirençliliğini artırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda bu proje, Avrupa'da afetlere hazırlıklı olmayı ve gönüllü ağlarını güçlendirmeyi, sosyal farkındalığı ve eğitimlere katılımı teşvik etmeyi, yerel vatandaşları motive etmeyi ve yenilikçi eğitim modülleriyle gönüllülük bilincini artırmayı hedeflemektedir. Üç farklı afet türü üzerine dijital oyunlar ve açık eğitim kaynakları geliştirilerek, afetlere hazırlık, tepki ve kurtarma süreçlerinde pratiklerin paylaşılması ve toplulukların direnç düzeylerinin ölçülmesi yöntemleri sunulacaktır. Bu çerçevede, bölgesel ve yerel düzeyde ağların oluşturulması ve AB stratejik politikalarına uyum sağlanması da projenin önemli bileşenlerindendir.
DETAYLI BİLGİ ALDILAR
Eğitimin birinci günü katılımcılar proje ve proje çıktıları hakkında detaylı bilgi aldılar. Bu kapsamda açık eğitim kaynakları modüllerinden oluşturulan ve gönüllülerin eğitimi için kullanılacak çok dilli e-öğrenme platformu ve öz değerlendirme/yeterliliklerin ölçülebilmesi için bir araç olarak kullanılacak dijital oyunlar hakkında bilgilendirilmiştir. Daha sonra katılımcılar KBB İtfaiye Daire Başkanlığı’nda yapılan teknik gezi ve eğitim sonrasında, İtfaiye personeli tarafından yangınlara müdahale ve temel saha eğitimleri ile ilgili saha eğitimi almıştır. Eğitimin ikinci günü ise katılımcılar Kocaeli AFAD kurumunda AFAD personeli tarafından acil durumlara müdahalenin ilk adımı olan 112 Acil Çağrı Merkezi Ofisinden başlamak üzere geniş bir teknik bilgi ve organizasyon ile ilgili detaylı bilgi almışlardır.
Projenin ürünlerinin Kasım 2024 tarihinde Gebze Teknik Üniversitesinde düzenlenecek bir proje kapanış konferansı ile paylaşılması ve kullanıma açılması planlanmaktadır.’’