GTÜ Akademisyenlerinin Projelerine TÜBİTAK Desteği

GTÜ akademisyenlerinin bilimsel projelerine TÜBİTAK’tan büyük destek! Elektronik Mühendisliği ve Biyoteknoloji alanlarında iki önemli proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Konuyla ilgili olarak GTÜ’den yapılan açıklama şöyle: ‘’Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Fatih Dikmen'in yürütücülüğünü yaptığı, Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Murat Enes Hatipoğlu ve Trakya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Aytaç Alparslan'ın araştırmacı olarak yer aldığı "Işık ve Mikrodalga Saçılması Temelli Uygulamalar için Düzlemsel Katmanlı Ortamda İki Boyutlu Ötelenmiş Sınır Koşuluna Dayalı İyi Koşullu T-Matrisi Yönteminin Geliştirilmesi" başlıklı TÜBİTAK 1002A projesi, desteklenmeye hak kazandı.

PROJENİN ÖZETİ:

Düzlemsel katmanlı ortamlarda elektromanyetik saçılma formülasyonları, ışık ve mikrodalga rejiminde pek çok modern uygulama için temel oluşturmaktadır. Bu formülasyonların merkezinde, ortamların kaynak cevabı olan Green fonksiyonları yer alır. Projede, bu fonksiyonların iki boyutlu versiyonlarının yarı analitik hesabında Sommerfeld integrallerinin spektral tekilliklerden kaçınabileceği karmaşık düzlemdeki yolun, Genetik algoritmalar ile optimize edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, ayrık karmaşık görüntü yöntemiyle elde edilen Green fonksiyonlarının yaklaşık versiyonu da değerlendirilecektir. Bu yöntemler, silindirik simetri durumlarında modelleme ve işlem yükünü azaltmayı kolaylaştırır. Bu iki fonksiyon sayesinde, eşdeğerlik ilkesi uyarınca elde edilen saçılan alanın integral gösterimine erişim sağlanacaktır. T-Matrisi formülasyonu, özellikle çoklu cisimlerden saçılmayı kolay modellemesi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, elde edilen Green fonksiyonları T-Matrisi formülasyonunun oluşturulması için kritik bir role sahiptir. T-Matrisi formülasyonu, sınır integral formülasyonları ile teyit edilecek ve düzlemsel katmanlı ortamlarda modüler bir şekilde kurgulanacaktır.

Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Dr. Ekin Sönmez’in "Elk-1 Proteininin Translasyon Sonrası Modifikasyonlarının In Vitro Nörodejenerasyon Modellerinde Protein Agregasyon Profiline Olan Etkilerinin İncelenmesi" başlıklı, bir sonraki dönemi beklemeden tekrar sunulan 2024 Yılı 1. Dönem TÜBİTAK 1001 projesi, desteklenmeye hak kazandı.

PROJENİN ÖZETİ:
Parkinson, Huntington ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıklarda protein birikimi ve agregat oluşumu önemli bir rol oynamaktadır. Bu projede, Elk-1 proteininin bu hastalık modellerinde protein agregasyonu ve hücre sağkalımı üzerindeki etkileri incelenecek, ayrıca protein agregasyonunu önleyebilecek Elk-1 türevi peptitlerin terapötik potansiyeli araştırılacaktır. Bu çalışma, uzun vadede nörodejeneratif hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.’’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri