Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2221 - Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Toprak'ın başvurusu ile Dr. Craig A. Davis Türkiye'ye davet edildi.
Konuyla ilgili olarak GTÜ tarafından yapılan açıklama şöyle:
‘’Prof. Dr. Selçuk Toprak ve Dr. Davis ülkemizdeki çalışmaları, içme suyu ve kanalizasyon gibi kentsel altyapı sistemlerinin depreme hazırlık stratejilerinin analiz edilmesi ve geliştirilmesi üzerine yoğunlaşacaktır. Bu çalışma, bu sistemlerin sismik aktivitelere karşı dirençliliğini artırmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, Prof. Dr. Selçuk Toprak ve Dr. Davis son depremlerden elde edilen yeni verileri değerlendirerek mevcut deprem öncesi ve sonrası hazırlık ve süreklilik stratejilerini güncelleyecek ve iyileştirecektir. Bu proje, sadece deprem bölgelerindeki içme suyu ve kanalizasyon ile ilgilenen kurumların doğrudan yanıt kabiliyetlerini geliştirmekle kalmayacak, aynı felaketlerden etkilenen yurtdışındaki karşıtlarıyla bilgi ve uygulamaların önemli bir paylaşımını da kolaylaştıracaktır.
Çalışmalar esnasında gerek Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerde gerekse Türkiye’nin gelecek depremleri bekleyen diğer bölgelerindeki Su ve Kanalizasyon İdareleri ile görüşmeler, seminerler ve toplantılar yapılarak altyapı sistemlerinin depremlere dirençli olarak oluşturulması/geliştirilmesi hususları konularında çalışmalar yapılacaktır.
185'İN ÜZERİNDE TEKNİK YAYIN
Dr. Craig A. Davis, uzun yıllara dayanan bir kariyere sahip bir geoteknik, deprem ve altyapı sistemleri dirençliliği uzmanıdır. 31,5 yıl boyunca Los Angeles Su ve Elektrik Kurumu'nda (LADWP) çeşitli yönetici pozisyonlarında hizmet veren Dr. Davis, çok sayıda ulusal ve uluslararası projede liderlik yapmış, özellikle deprem riskini azaltma ve altyapı dirençliliği konularında önemli katkılarda bulunmuştur. Dr. Davis, Amerikan İnşaat Mühendisleri Odası (ASCE) ve Ulusal Yapı Bilimleri Enstitüsü gibi çeşitli kuruluşlarda önemli roller üstlenmiş ve altyapı mühendisliği alanında birçok ödül kazanmıştır. Ayrıca, 185'in üzerinde teknik yayın yapmış ve çok sayıda uluslararası çalıştay ve sempozyum düzenlemiştir.
TÜBİTAK 2221 desteği araştırma yapma, seminer verme, kısmi zamanlı eğitim verme ve ortak proje yazma gibi çeşitli akademik ve Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmaları için alanlarında öncü araştırmacıların Türkiye’ye gelmelerini teşvik ederek, ulusal bilim ekosistemimizi güçlendirmeye yönelik geniş kapsamlı hedeflerle uyumu yansıtmaktadır.’’