GLUTATYON

Dilan Çin

Glutatyon Nedir?

Glutatyon insan sağlığı ve bedeni için önemli bir yere sahip olan bir tür antioksidandır. Normal şartlarda antioksidanlar ancak sağlıklı beslenme yolu ile vücuda kazandırılırken, glutatyon ise vücutta kendiliğinden üretilmektedir. Vücuttaki serbest radikallerle mücadele ederek stresi hafifleten glutatyon, pek çok sağlık sorununun da önüne geçebilen bir maddedir.

Normalde vücudumuz glutatyonu kendi kendine üretir fakat yapılan yanlış diyetler, detokslar, toksinler, ilaçlar, stres ve travmalar, yaşlanma etkileri, geçirdiğimiz hastalıklar glutatyon seviyelerini düşürür.

Kronik yorgunluk sendromu, kalp hastalığı, kanser, kronik enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, otizm, alzheimer, parkinson, astım, böbrek problemleri, karaciğer hastalığı ve daha fazlasına sahip kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, hastaların glutatyon seviyesinin çok düşük olduğu gözlemlenmiştir.

 

Glutatyon Seviyesini Nasıl Artırabilirsiniz?

Kükürt Zengini Besinler Tüketebilirsiniz

Kükürt zengini besinler glutatyon enzimi konusunda oldukça etkili olan besinlerdir. Sığır eti, balık, kümes hayvanları, brüksel lahanası, brokoli, lahana ve karnabahar gibi besinler bu kapsamda sıklıkla tüketilebilmektedir.

 

Bol Bol C Vitamini Tüketebilirsiniz

Başta glutatyon olmak üzere vücuttaki pek çok antioksidanın tedarikini sağlayan C vitamini, kivi, portakal, mandalina, biber gibi besinlerde bulunmaktadır.

 

Selenyumdan Zengin Besinler Tüketebilirsiniz

Glutatyon seviyesini yükseltmek için tüketilebilecek besinlerden bir diğeri ise selenyum zengini besinlerdir. Bunlarda sığır eti, sakatat, balık, süzme peynir ve esmer pirinç olarak örneklendirilebilmektedir.

 

Zerdeçal

Türk mutfağında da oldukça sık kullanılan zerdeçal, glutatyon seviyesini artırmak için ideal besinler arasında yer almaktadır. Sağlık açısından insanlara oldukça büyük faydalar sağlayan bu besin, alternatif tıp alanında da önemli bir yere sahiptir.

 

Yeterli Uyku

Sağlıklı uyku sayesinde vücuttaki glutatyon seviyesini artırabilmek de mümkündür.

 

Düzenli Egzersiz ve Spor

Sağlıklı uykunun yanı sıra düzenli egzersiz ve sporun da bu antioksidanı artırma konusunda etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre egzersiz, başta glutatyon olmak üzere birçok antioksidanın seviyesini yükseltme ve koruma gibi etkiler göstermektedir.

 

Ayrıca bu üç aminoasidi içeren besinleri tüketmeye özen gösterin. Hepsi de glutatyonun yapısına katılır.

Sistein: Soğan ve sarımsak.

Glutamin: Tüm fasulye çeşitleri, baklagiller, maydanoz, lahana, pancar, kıvırcık lahana, buğday, buğday çimi ve ıspanak.

Glisin: Fasulye, bira mayası, esmer pirinç kepeği, süt ürünleri, yumurta, balık, jelatin, baklagiller, et, kabuklu kuru yemişler, deniz ürünleri, soya, şeker kamışı, kesilmiş sütün suyu, tam buğday.

 

Glutatyon sayısını azaltan faktörler

 

1) Stres seviyemizin yüksek olması

2) Sigara, alkol

3) Uyku yetersizliği

4) Bağırsak sorunları, enfeksiyonları

5) Yüksek karbonhidratlı diyetler (şu unlu mamullerden uzak durun lütfen)

6) Şeker tüketimi

7) Kahvaltı yapmamak

8) Dinlenmemek, kendimize vakit ayırmamak

 

Bunlara önem verin, belirtilerinizin azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Vücudunuzun daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Glutatyon takviyesi alamaz mıyız? Alabilirsiniz ancak bence bunlar kadar etkili olmayacaktır.