Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, KBB Meclisi’nde Gebze’de askeri kışla alanında yapılacak projeye dair değerlendirmesinde oy birliğiyle oylama çabasındaki Büyükakın’a kendini referans göstererek destek oldu. Büyükgöz, “Gebze’yi makro planladık, sakıncalı proje imzalamadık” dedi. Ancak Büyükgöz’ün çabası da projenin oy birliğiyle kabulünün önünü açamadı. Büyükgöz şunları kaydetti:
MİKRO DEĞİL, MAKRO ELE ALIYORUZ
“Konu detaylıca anlatıldı ama şunun göz ardı edilmemesi lazım. Biz Gebze ile alakalı meseleleri irdelerken konuları mikro seviye veya mikro parsel bazında ele almıyoruz. Bizim makro ölçekli, Gebze’nin tamamına dönük bir bakışla ele alıp ondan sonra karar vermiş oluyoruz.
BURASI AZ DEĞİL Kİ
Şimdi siz burada 400 dönümlük bir alanı az görmekle ifade ediyorsunuz. Burası az değil. Kaldı ki Gaziler Dağı, Beydağı, Hünkâr Çayırı, Eskihisar bölgesi;
Kentlerde kent işletmeciliği diye bir kavram vardır. Bir şehirde bir firma gibidir. Geliri vardır, gideri vardır. İşletme maliyetleri ve işletme giderleri vardır. Artı o fonksiyonları kullanacak insan talebi ve yoğunluğu vardır.
GÜNEYDE NÜFUS 800
BİNİ ANCAK BULACAK
Gebze’de doğal eşik diye tanımladığımız E5, trenyolu, TEM, Kuzey Marmara Otoyolu gibi çok keskin eşiklerimiz var. Gebze TEM’in güneyi olarak ayrı bir eşikle sınırlandırılmış alandır. TEM’in kuzey bölgesi de ayrı gelişme alanıdır. TEM’in güneyindeki nüfusumuz 750 – 800 bini ancak bulacak. Bu nüfusa sahip bir kentte üreyecek olan trafik, yeşil alan ve sosyal alan talebi ile diğer sosyal taleplerle ilgili yoğunluklar bellidir.
KUZEYDE 25 MİLYON M2
İMAR UYGULAMASI YAPTIK
2025 – 2030’dan sonraki süreçte Gebze’nin asıl kuzey bölgesi dediğimiz gelişme olacak ve biz orada 25 milyon metrekarelik alanda tapu ve imar uygulama çalışmalarını tamamladık. Kent kuzeye doğru kaymaya başladı.
BU TESİS BU BÖLGENİN İHTİYACI
Bir şehre park yaptığınızda kullanıcısı yoksa orayı sadece kedi köpekler ya da madde bağımlıları mesken tutarlar. Hizmet yaptığınız kentin ölçeğini bilmek ve işletme maliyetlerini göz önüne almak zorundasınız. Buraya sağlanan bu tesis, bu bölgenin ihtiyacı.
KAYMAKAMLIK İNŞAATINDA
EMSAL YOĞUNLUK İHTİYACI
Orhan Tanış Bey’in kaygı duyduğu alan büyüklüğüne bağlı olarak kat yükseklikleri. Buradaki tesislerle alakalı tüm taleplere bağlı şu anda orada ayrılan Kaymakamlık alanıyla alakalı Gebze’nin Kaymakamlığının taşınması projesi var. Kaymakamlığın düşündüğü inşaat emsal yoğunluğu ihtiyacı var.
KATLA BİRLİKTE ÖĞRENCİ
KAPASİTESİ DE DÜŞER
Keza oraya taşınacak olan okulların nereden geleceği belli. Ve okul geldiğinde ihtiyaç olunan inşaat kapasitesi belli. Tüm bunlar ihtiyaca binaen belirlenerek oraya yazılmış rakamlardır. Şimdi beş kattan üç kata düşürülmesini istemek okulun öğrenci kapasitesini 1500’den 1000’e düşürmek demektir. Dolayısıyla bu rakamlar kapasitesi taşınılarak elde edilen rakamlardır.
ULAŞIM İÇİN YETERLİ GENİŞLİKTE
15 metrelik yolu takıntı edinmişsiniz. Burası rekreaktif amaçlı bir alandır. Ulaşım zon (bölge) üretim alanı olarak o alan yeterli büyüklük, genişliktir. Orayı seri akış yoluna çevirirseniz burada sadece kazaları sağlamış olursunuz. 15 metrelik yol zom üretecek bir trafik bölgesi değil. Diğer kavşaklarla beslenen, etrafındaki diğer meskul mahallerden karşılanan ihtiyaçlar ve hizmet ettiği ulaşım aksı itibariyle de uzak bölgelere hizmet etmesi nedeniyle de o ihtiyaç doğmuştur.
TİCARİ ALAN OLMAZSA
VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ
Ticaret alanı olmasın derken; hiçbir şey en basit kafeterya dahi bir ticari birimdir. Bugün SEKA Park’taki restaurantlar, kafeler de ticari birimdir. Siz kupkuru bir alanı insanın hiçbir ihtiyacını karşılamayan bir alanı yaşatamazsınız ve var kabul edemezsiniz. Varlığını sürdüremezsiniz.
BİR NUMARALI SORUN
Kentin, Gebze’nin bugün halen bir numaralı sorunu ulaşım, erişim ve ulaşımdaki hızlılığı düşüren galericiler sorunu. Bu sorun çözülmeli.
KABUL EDİYORSAK BİR SEBEBİ OLMALI
33 yıllık tecrübesi, ülkemizin 81 ilinde emeği olan bir insan olarak bu konulara fikir yormuş bir insan olarak bu konuya gönül rahatlığıyla evet deyip gönül rahatlığıyla bunu talep ediyorsak bir kabulü veya sebebi olmalı.
SAKINCALI HİÇBİR
PROJEDE İMZAMIZ YOK
Bu kentte bugüne kadar sakıncalı olabilecek hiçbir projenin altında da imzamız yok. Hiçbir projenin kabulünü de buraya getirmiş değiliz. Bu anlamda ulaşım giriş çıkış istikameti yönüyle de Terminal Caddesi’nden cephe alacağı için kent içi trafiğe hiçbir olumsuz etkisi olmayacak.
KARTAL, ÜSKÜDAR GİBİ OLMAYACAK
Çağımız şehircilik anlayışı değişiyor. Sizin kafanızda şöyle bir algı varsa; bir zamanlar burada Perşembe Pazarı’nda vardı. İstanbul’da Kartal ve Üsküdar’da Oto Pazarı vardı. Oraya insanlar sadece gelecek. Araç bakıp gidecekler. Hayır efendim. Burası bir yaşam alanı olacak.
TESİS NİTELİĞİYLE ÇÖZÜLMEK DURUMUNDA
Bunun içinde mutlaka kafeterya, restaurant, noter, araç kiralama ihtiyacının çözüleceği alanlar ve buna bağlı olarak bir çok sosyal ihtiyaçları da karşılayan bir tesis niteliğiyle çözülmek durumunda. Aksi taktirde sizin söylediğiniz manada otopark niteliğine döner.
REKREAKTİF AMACIN DEVAMI
Bu aynı zamanda Millet Bahçesi’nin yaşamasını sağlar. Karşılıklı git gel olur. Hangi AVM’ye giderseniz gidin yüzde 30’u alışveriş yapmadan dışarı çıkar. Bir takım aile aktiviteleri, reaktif ihtiyaçlar veya piyasa gözlemi için geliyorlar. Burada rekreaktif amacın devamı olarak Gebze’ye hizmet edecektir. Proje aşamasında emeği geçenlere şükranlarımızı arz ediyoruz.”
BİZDEN KASIT GEBZE KAMUOYUDUR
Orhan Tanış’ın “Bizden kasıt kim, anlamadık?” eleştirisine de yanıt getiren Büyükgöz şunları kaydetti: “Bizden kasıt Gebze kamuoyu ve STK’lardan aldığımız taleplerdir. Cadde sokaklarda çocuk arabasıyla yürüyemeyen hanım kardeşlerimizin ızdırapıdır. O sokaklarda rahatça yürüyemeyen, arabasını park edemeyen insanlarımızın bize olan serzenişleri ve bizden talep ettikleri çözüm talepleridir. Biz bu duygularla bu çalışmanın içinde yer aldık. Hayırlı uğurlu olsun.” (Haber Merkezi)