Osman Hamdi Bey’in 112. Ölüm Yıldönümü vesilesiyle Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler açıklamada bulundu. Başkan Çiler açıklamasında, Eskihisar’ımızda yaşamış; sayısız eseriyle resim tarihine damga vuran, ‘İlk Türk Müzesi’nin kurucusu, arkeolog, Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı, yazar, kültür sanatın farklı alanlarına bir çok katkı sunan Osman Hamdi Bey’in vefatının 112. Yılında; sanayinin Başkenti olmakla birlikte, tarihin en önemli isimlerinin de yaşadığı Gebze’mize iz, eser bırakarak geçmesinden dolayı gurur duyarak, Osman Hamdi Bey’in korunması ve yaşatılması için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtir, saygı ve rahmetle anarım.
“PRESTİJ MÜZE OLACAK”
Gebze Ticaret Odası olarak; Osman Hamdi Bey’in Gebze/Eskihisar’ımızda bulunan evi ve müzesinin ilk günkü tarihi değerinin koruması adına yaptığımız etkin çalışmaların katkısıyla, müze İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne tahsis edilerek, Kocaeli Müze Müdürlüğü’ne bağlı birim olarak işlevlendirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, Osman Hamdi Bey Evi’nin ‘prestij müzesi’ olarak hazırlanmasına karar vermiş, bir çok önemli eserine imza attığı Gebze/Eskihisar’ımızda bulunan köşkünün koruma altına alınması hepimizi mutlu etmiştir.
“TARİHE GEÇMİŞTİR”
1860’da hukuk öğrenimi için Paris’e giden Osman Hamdi Bey, resme olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na devam etti ve dönemin ünlü ressamlarından dersler aldı. 1882 yılında Sanayi-i Nefise Şahane’yi, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kuran Osman Hamdi Bey, Türk resminde figürlü kompozisyonu ilk kez kullanarak tarihe geçmiştir. 1891 yılında ‘ilk Türk müze binası’ olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni açarak bir konuda daha öncülüğü üstlenen Osman Hamdi Bey, Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı olarak idareci yönünü de başarıyla ortaya koymuştur. Osman Hamdi Bey’in mezarı, vasiyeti üzerine önemli eserlerini yaptığı Eskihisar'ımızda bulunan köşkünün bahçesinde yer almaktadır” dedi.
Haber: Hanifi SURUN