Kocaeli emek tarihinin en büyük iş cinayeti geçtiğimiz haftalarda gerçekleşmiş ve bir fabrika da çıkan yangında işçiler hayatını kaybetmişti.
Çayırova’da bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında kayıtsız ve sigortasız çalıştırılan ve bayramda mesai yaptırılan Suriyeli dört işçi acı bir şekilde yanarak can verdi. Oysa onlar ülkelerinde ki savaştan dolayı hayatta kalmak için ülkemize sığınan emekçilerdi.
Bu yaşanan trajedi karşısında Kocaeli de örgütlülüğü olan ve işçi sınıfına karşı sorumluluğu bulunan sendikaların şube başkanları, genel başkanları yada üyeler, sosyal medya hesaplarından katliamı kınarken, herhangi bir eylemlilik içinde bulunulmadı. Birlik, beraberlik ve dayanışma duygusu sanki tatile çıkmıştı.
Şube başkanlık seçimlerinde gece gündüz demeden çalışan, toplu sözleşme dönemlerinde ekonomik talepler üzerinden kenti miting alanlarına çevirenler, dört işçinin yanarak öldüğü kentimiz de, meydanlara çıkması, bir daha böyle bir facianın yaşanmaması için yeri göğü inletmesi gerekirken bir basın açıklaması dahi yapmadı.
Bu ve buna benzer onlarca olay yaşandı bu kentte. Daha da yaşanacağa benziyor. Yüzlerce fabrika, binlerce işçinin çalıştığı bu kentte sendikalar, sendikalı olmayan işçilerin sorunlarıyla ilgilenmiyor. Bu büyük boşluğun’’ İşçi Dayanışma Ağları’’, ‘’İşçi Evleri’’ gibi kuruluşlarla doldurulması gerekiyor. Tam da hem böyle bir ihtiyacı hem de daha fazlasını karışlamak adına ülkenin birçok yerinde “Alo İşçi Dayanışma Hattı” kuran Sınıf Tavrı, hafta sonu Gebze de gerçekleştirdikleri bir etkinlikle kentteki çalışmalarını hızlandırdı.
Sermayenin kriz koşullarında emekçilere dönük saldırganlığı artarken, İktidarın ortaya koyduğu ekonomik programlar hep işçilerin birikimleri ve kazanımlarından çalıyor. Bu durumda işçiler için en temel sorun haklarının gaspı olarak karşımıza çıkıyor.
Pazar günü gerçekleşen etkinliğe onlarca işçi katıldı. Farklı sektörlerden işçiler işyerlerinde yaşadıkları sorunları ve çözüm yollarını tartıştı. Birbirlerine mücadele deneyimlerini aktaran işçilerin ortak temennisi örgütlü mücadeleydi. Etkinlikte konuşma yapan Sınıf Tavrı yöneticilerinden Kemal Parlak, Sınıf Tavrı’nın işçi sınıfının bir mücadele örgütü olduğunu ve bütün işçilerin bu yapılanma içinde örgütlene bileceğini söyledi.
Yakın zamanda kentte afişler yapılacak, işçi duraklarında bildiriler dağıtılacak, aylık çıkartılacak yayın organlarıyla işçilerin haklarına yönelik yapılan saldırılar hakkında bilgilendirme yapılıp, sahip çıkmak adına ortak mücadeleye çağrılacak. Ve sonbahara doğru, emekçilerin artık Gebze de çalacağı, birlik ve dayanışma içinde olacağı yeni bir kapısı olacak.