Gebze’de şiir okunacaksa, Gebzeli şairler okumalı

 

 

Kocaeli Büyükşehir belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıyı geç kalmış olmasına rağmen, -zararın neresinden dönülürse kardır’ düşüncesiyle olumlu buluyorum.

Kültür ve sanat platformu oluşturulması, bu alanda yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi ve onların da bu alandaki düşüncelerinin alınması önemsenecek bir durum.

Yapılan konuşmalarda oldukça önemli tespitler yapıldı, fikirler üretildi. Tüm bunların işe yaraması ve sonuç doğurması elbette Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal ve ekibinin bu konudaki istek ve kararlılığına bağlı.

Şiir, kitap, edebiyat ve kültür-sanat alanındaki kişi ve kurumların davet edildiği toplantıda tüm konuklar sırayla bu konularla ilgili düşüncelerini aktardılar.

Görme engelli Gebzeli yazar Furkan Uğur Eşittir’in konuşması dikkat çekiciydi.

“Eğer Gebze’de Fatih anlatılacaksa, bunu Gebze’den biri anlatmalı. Eğer Gebze’de şiir okunacaksa, Gebzeli biri okumalı” diyerek bir anlamda yerel yönetimlerin bu anlamdaki hatalarını gün yüzüne çıkardı.

Gebze’nin de bu alanlarda kendine özgü değerleri var. Öncelikle bu değerlerin farkına varılmalı ve vardırılmalıdır.

Toplantıda da özellikle vurguladığım gibi, Kocaelili yazarlar nedense görmezden geliniyor. Kocaeli kitap fuarı, ziyaretçi sayısı yönünden Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor bu elbette güzel bir sonuç.

Peki o fuarda neden Kocaelili yazarlara şans tanınmıyor? Neden Kocaelili yazarlara söyleşi ve imza günü etkinlikleri yaptırılmıyor?

Kocaeli, neden kendi yazarlarına sahip çıkmıyor?

Yapılan konuşmalarda da bu konu çokça dillendirildi. Kocaelili yazarlar desteklenmeli, şans verilmeli ve farkına varılmalı.

Bir başka konu da, belli bir siyasi yelpazeye değil farklı siyasi yelpazeye de aynı olanakların tanınmasıydı.

Sonuç olarak böyle bir toplantının düşünülmesi ve gerçekleştirilmesi çok önemsenecek bir başlangıçtır.

Ama daha önemli olan, tarafsız ve samimi bir şekilde bunun devamını getirebilmek ve Kocaelili yazarlara sahip çıkılmasıdır.