Kocaeli Büyükşehir belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Gebze’de kültür, edebiyat ve yazar dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Kocaeli genelinde yerel kültürel ve sanatsal dinamiklerle birlikte hareket etmek amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirterek, ortaya çıkacak fikir, düşünce ve önerilerle gelecek dönem birlikte çalışmalar yapmak istediklerini bildirdi.
Toplantıya Gebze Halk Kütüphanesi Müdürü Tevhide Buğan, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi Müdürü Ufuk Eser, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Levent Altun, Şair Fatma Özut, fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Faik Çağlar Akdaş, BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, ben ve bu alanda üretimlerde bulunup çalışmalar yapan çok sayıda konuk katıldı. Toplantıya Yeni Haber Gazetesinden üç yazar davet edilmişti. En kalabalık temsiliyet bize aitti. Bu bile Yeni Haber Gazetesinin kentin kültür sanat hayatına katkı sunmaya çalışan insanlara verdiği değeri gösteriyor. Ve gazetemiz bu konuda büyük bir teşekkürü hak ediyor.
Kentimiz de Edebiyat ve kültür-sanat alanında çalışmalar yapan kişi ve kurumların düşüncelerini paylaştığı toplantıda Gazetemiz yazarlarından Levent Altun; Kocaelili yazarların görmezden gelindiğini, Kocaeli kitap fuarı, ziyaretçi sayısı yönünden Türkiye’de ilk sıralarda yer almasına rağmen Kocaelili yazarlara şans tanınmadığını, söyleşi ve imza günü etkinlikleri yapılmadığını bildirdi.
Etkinlik öncesi yine gazetemiz yazarlarından Fatoş Özut'la Gebze’ye geldiği ilk yıllarda yaşadığı sorunları konuştuk. Tiyatrosuzluktan ve sinemasızlıktan çok çekmiş. Hal böyle olunca eskiden Eskihisarda bulunan kütüphaneye sığınmış ve zamanın büyük bir bölümünü burada geçirmiş. Sonra BİLKAR'la sonra İsmail Kadı'yla ve Meral Erdoğan'la tanışarak değerli çalışmalara imza atmış. Oda toplantıda bir sanat Platformunun oluşturulup birlik-bütünlük içinde sanatsal çalışmalar yapılarak iyi bir yol kat edile bilineceğini ve değerli sanatsan ürünler üretileceğini söyledi.
Etkinlikte söz alan BİLKAR başkanı Serdar Dikkatli ise önemli konulara değindi. Kentin kültürel gelişimi için büyük etkinliklere imza atıklarını fakat etkinliğin tanıtılması konusunda Büyükşehir’in kültür sanat etkinliklerini haber veren broşürlerinde, billboardlarında yer alamadıklarını bildirdi. Ayrıca ülkenin çok değerli sanatçılarını kentte getirip tanıtım amaçlı afişlerini astıklarında yüksek mevlalarda ceza ödetildiğini de ekledi. Fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Faik Çağlar Akdaş ise çektiği kısa metrajlı filmin ülkenin ve Avrupa’nın kimi festivallerinde gösterildiğini fakat kendi yaşadığı şehirde sergilemek istediğinde belediye tarafından salon verilmediğin bildirdi.
Ben ise üretme konusunda hiçbir talebimizin olmadığını bunun zaten bağımsız düşünceye zarar vereceğini fakat üretilen sanatsal ürünlerin halkla buluşturulması için kamu kaynaklarının kullanılması konusunda bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını, Kentin kültürel ve sanatsal gelişimine büyük katkıları olan BİLKAR ve Özgürlük Kitapevinin de yaptığı etkinliklerde kamu kaynaklarının seferber edilmesini talep ettim. Ayrıca Yeni Haber Gazetesinin her hafta Perşembe günleri 5. Sayfasını kültür sanat sayfası olarak kentin yazarlarına, edebiyatçılarına, sanatçılarına tahsis ettiğini de bildirdim.
Önümüzde önemli bir süreç var. Ya bu toplantı yapıldığıyla kalacak yada yapılan bu toplantı kentin kültürel gelişimi adına tarihi bir gün olacak. Biz tüm imkân ve samimiyetimizle bu hedef uğrunda yürümeye hazırız. Ben öyle düşünüyorum ki Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı herkese ve her kuruma eşit yakınlıkta davranır, fikir birliğine önem verir, kentin faklı kültürel birikimleriyle ve sanat dinamikleriyle de ortak hareket edip kamu olanaklarının kullanılması konusunda bürokratik bir takım engelleri ortadan kaldırırsa Gebze Kültür Sanat Merkezi haline gelir.