Gebze İtfaiyesi’nin OSB’lerdeki şansı “emekli” astsubayları…

Bölgemizde her OSB’nin Gebze Müfreze bağlantılı itfaiye teşkilatları olduğunu belirten Sönmez, “O teşkilatların başında ABD’de eğitim almış ‘emekli’ astsubaylar var. Bence Gebze İtfaiyesi’nin şansı” dedi

Afet “Geldim” Der

 

Aktan USLU

5 – Öyle bir geçer zaman ki…

 

**

 

Ülkemiz sanayileşmesi özellikle çarpık yapılaşmalı sanayileşme beraberinde çevre başta olmak üzere bilinen sorunları yaşatırken alabildiğine yoğunlaşan kentleşme Gebze’de de kimi bölgelerde fabrikalar ile konutları dipdipe getirdi. Gebze Bölgesi’nde bunun en somut örneklerini Darıca’nın Osmangazi ile Dilovası’nın Yeni Yıldız ve Diliskelesi Mahalleleri’nde görüyoruz. Hatta Dilovası OSB’nin daha önceden yerleşik fabrikalardan oluşan yapılaşmadan ötürü Dilovası OSB’de fabrikalar değil OSB’nin kendisi konutlarla iç içe.

İTFAİYE HARİÇ ÖZERK

Çarpık sanayileşmenin önüne geçilmesi için 1990’lardan sonra giderek yaygınlaşan OSB’ler en çok belediyelerden özerk yapısı ile tartışıldı. Sınırlarında OSB olan belediyeler önemli bir gelir kaynağından olurken itfaiye teşkilatı dahil olmak üzere belediye hizmetleri, OSB müdürlükleri tarafından yerine getirilmeye başlandı. Günümüzde de Gebze Bölgesi’ndeki OSB’lerin tamamının kendilerine ait itfaiye teşkilatı; OSB’ler belediyelerden özerk olsa dahi KBB İtfaiyesi ile bağı var.

STATÜDEN EMEKLİ AMA GENÇLER

Gebze İtfaiye Teşkilatı veya kendi tanımıyla Gebze Müfreze’nin gönüllü itfaiyecilerinden, itfaiye ve yangın eğitmeni Orhan Sönmez, OSB’lerdeki itfaiye yapılanmaları üzerine değerlendirmesinde, “Bizim Gebze İtfaiyesi’nin şansına diyelim. TAYSAD OSB’de dahil olmak üzere itfaiyelerin başında hep Deniz Komutanlığı’nda astsubay olarak görev yapmış, Amerika’da üst düzey standartlarda eğitim almış itfaiyeci arkadaşlarımız var. Emekliler ama kendi meslek statüleri gereğince belli bir süreden sonra emekliye ayrılmış genç arkadaşlar.

KİTAP YAZARI İTFAİYECİ

Hatta içlerinden biri olan Ahmet Sertkan; Gölcük’te bir otomotiv sanayinde (Ford Otosan) 6-7 yıl itfaiye müdürlüğü yaptı. Elektrikli otomobillerdeki yangını söndürmeyle ilgili kitap yazdı, basılmak üzere. GEBKİM OSB’nin de yangın danışmanlığını sürdürüyor.”

HER BİRİNİN RİSKİ AYRI

Gebze’de sanayi kuruluşlarının her birinin kendine göre derecelendirilmiş yangın riskleri olduğunu kaydeden Sönmez, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu uyarınca yapılmış risk analizleri vardır bütün fabrikaların ve bölge bölgedir. Dilovası’nda GEBKİM’de kimyagerler var. Makine İhtisas, İMES OSB, Gebze Plastikçiler OSB… aslında hepsi bir organize ama her birinin farklı farklı itfaiyesi var” diye konuştu.

YARIN..

Gebze’de gönüllü itfaiyecilik. Nereden nereye?

 

Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği. Niçin kuruldu, neden kapandı?

 

O BİR TMMOB’LU: Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Üyesi Orhan Sönmez, TMMOB Gebze binasının lokalinde TMMOB’un efsanevi başkanı Teoman Öztürk’ün panosu önünde: “Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız.” (Öztürk’ün TMMOB 24’ncü Genel Kurulu’ndaki konuşmasından)

 

YÜKSEK LİSANSI ÜSKÜDAR’DAN: C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı; uluslararası itfaiyeci eğitmeni, kapalı alan iş güvenliği eğitmeni Orhan Sönmez, Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladığı yüksek lisansı sonrası diplomasını üniversitenin İSG Programı Koordinatörü Doktor Rüştü Uçan’dan aldı. (2016)

 

 

**

 

 

Gebze İtfaiyesi’nin kayıp logosu

 

1907 yılında kurulan ve 125 yıllık bir mazisi olan Gebze İtfaiyesi’nin Orhan Sönmez’in fotoğraf arşivinde yer alan logonun orijinal hali kayıp. Sönmez, Adil Kocagöz’ün grup müdürlüğü döneminde odasında asılı olan logosunu, beş ortak arkadaşı ile birlikte yapı denetim firması işlettiği yıllarda tarattıktan sonra çerçeveli şekilde yine yerine astığını söyledi. O çerçeve zaman içinde bir şekilde sırra kıdem basmış. Orhan Sönmez, Adil Kocagöz’den sonra gelen grup müdürüne de samimiyeti olmadığı gerekçesiyle hiç sormamış.

Gebze İtfaiyesi hali hazırda Sultan Orhan Mahallesi, Eski Bağdat Caddesi üzerindeki yerinde faaliyet gösteriyor. Vakti zamanında ise daha merkezi yerde, tarihi hamamın yakınındaki yerleşkesinde hizmetteydi.

 

 

**

SÖNMEZ’İN ANILARINDAKİ FABRİKA/SANAYİ YANGINLARI

Dört gün süren yangında

ilin tüm gönüllüleri seferberdi

 

“2010’da Çayırova’da ahşap işleri yapan bir fabrika dört gün boyunca yandı. İstanbul İtfaiyesi yardıma geldi. Bizim Gölcük, Karamürsel, Kandıra’dan bütün gönüllüler dört gün boyunca geldi. Gebze’ye kendi araçlarıyla vardiya usulü gidip geldiler.  Herhangi bir yangın olduğunda itfaiyecinin uyuması veya benzeri bir molası yok. Aynı yıl bir kimya tesisinde yangın çıktı. Onda da Arapçeşme Mahallesi’nin Mahalle Afet Gönülleri de geldi yardıma.”

 

Facebook / Orhan Sönmez (19 Mayıs 2014)

 

**

UZMANI DİYOR Kİ…

 

Rafineri yanıyor. Platform da mı

kalırsın. Denize mi atlarsın?

 

 

“Ben zaten bu işlerin içindeydim. Çalıştığım yerler hep tehlikeli. Rafineri, termik santrali gibi her an yangın çıkabilecek yerler. Hatta bazı yerlerde günde birkaç defa yangın çıkıyordu. Bu işyerlerine girdiğinizde size öncelikle hemen bu eğitimleri veriyorlar. İskele kurmak, iskelede çalışma, yüksekte çalışma, kapalı mekanda çalışma ve akabinde yangın eğitimi. Bu eğitimleri almadan büyük bir rafineride ve emsallerinde çalışmanız söz konusu değil. Hatta BP’nin bazı petrol platformlarda çalışanlara 6 ay eğitim verilir ve başarılı olunursa o platformda çalışmaya başlayabilirsin.

10 DAKİKA SONRA, HİPOTERMİ!

Yangın çıktığında ne yapacaksın? Platformda mı kalacaksın, denize mi atlayacaksın?  Denize atlarsan 10 dakika sonra ** hipotermi olursun. Böyle eğitimler aldık. Ben teknisyen eğitimini aldığım sene, 1974’te, bize gene böyle bir ilkyardım ve afet arama tarama benzeri eğitim verdiler Haydarpaşa Ulaştırma Konak Komutanlığı’nda. O yıllardaki eğitim daha çok iş güvenliği, iş kazaları önlemeye, kırık çıkık, kanamayı durdurma, turnike gibi bilgilere sahiptim.”

 

** Hipotermi:,İnsan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur. Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. (www.acibadem.com.tr)

 

**

İtfaiye neden 25 dakikada gelemiyooo yaa?

 

İtfaiye

Nedenn??

25 dakikada yangın yerine gelemiyoo yaa?

Sebep 1- daracık sokağa çift sıra araç park etmişsin!

Sebep 2- tam köşebaşına park etmişsin!

Sebep 3- yol önceliği vermemişler!

Sebep 4- sen doğru adres verememişsin!

Sebep 5- tüysüz muhabir nasıl haber almışta gelmiş?

Sebep 6- gel gönüllü ol dendiğinde

" ben aklımı peynir ekmekle yemedim"

Düşüncesindeymişsin

Başka ayrıntı bilen varsa eklesin. Paylaşın herkes öğrensin, anonsdan 25 saniye sonra araçbaşı yapmaya kalkan yolda kalır! (Orhan Sönmez’in 01 Şubat 2016 tarihli sosyal medya paylaşımından)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri