Dünyada ikinci bir örneği görünmeyecek şekilde geriye dönük işletilen bir yasayla emeklilik hakları ertelenen, iktidar partililerin anlattığı değil gerçek Türkiye’de yaşamalarından ötürü yaş itibariyle iş edinmekte de çok zorlanan emeklilikte yaşa takılanların Gebze’deki sivil toplum örgütü Gebze EYT, siyasilere açık çağrıda bulundu.
Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nın altıncı maddesine atıfla siyasi partileri hakları için göreve çağırdı. O madde özetle, “Kazanılmış haklara dokunulamaz” diyor:
MAĞDURİYETLERİMİZ GİDERİLMEDİ
Bizlerin randevu ve görüşme talepleri, İl derneklerimizin ve üyelerin her geçen gün artması ve gelişmeler ışığında, güçlü bir yapıyı gören iktidar ve muhalefet partileri, bizlerin haklılığını her seferinde dile getirmektedir. Lakin, bu konu bir türlü Meclis çatısı altında bir araya gelip, ortak noktada buluşarak mağduriyetlerimiz giderilmemiştir.
ALTINCI MADDEYE ATIFTA BULUNULDU
“Son günlerde gündeme gelen yeni Anayasa tartışmalarının ışığında 02 Mart 2021 tarihinde bizzat sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan 6.cı maddedeki şu konuya vurgu yapmak istiyoruz: Sözleşme özgürlüğüne hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.”
TÜM SİYASİ PARTİLER HAREKETE GEÇMELİ
Bu maddenin emeklilikte yaşa takılanların elinden alınan kazanılmış haklarının geri alınması adına ortaya konmuş en önemli hak ihlali olduğunu düşünmekteyiz. İki sene içerisinde hayata geçeceği söylenen bu eylem planı, bu anlamda muhalefet partilerinin, komisyon aşamasında, kazanılmış hak olan ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanların emeklilik haklarının, yaş şartı aranmadan iade edilmesi talep etmelerini gerekmektedir. Bu sebeple bütün siyasi parti temsilcilerini; emeklilikte yaşa takılanların bu eylem planında haklarının geriye alınması adına harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyoruz.
BİZLERİ DESTEKLEYİN
Sonuç olarak yukarıda örneğini belirttiğimiz hak ihlali konusunda herkesi duyarlı olmaya ve Türkiye Cumhuriyeti’nde sayıları 5 Milyonu bulan EYT mağdurlarının sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Bizler kanunsuzca Anayasa’nın ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin hükümlerine uymadan tek taraflı olarak çıkarılan 4447 sayılı kanunun hükmünün kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya ve bizleri desteklemeye davet ediyoruz.”
EYT YAYGINLAŞIYOR
Derneğin yeni yapılanmasına dair bilgilendirmede de bulunan açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Pandemi sürecinde yasaklara uyarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dernekleri olarak ciddi bir çalışma hamlesi başlattık. Türkiye genelinde 23 dernek ve 54 temsilcilik ile sürece devam ederken yapılan çalışmalar ile derneklerin sayısını 25’e çıkartıyoruz ve her geçen gün bu sayı artmaktadır. Ayrıca dernekler bölgelerinde ilçe ve belde teşkilatlarını kurmaya devam ederek, üye sayılarını her geçen gün arttırmaktadır.
83 MİLYONUN HUZURUNDA ANLATACAĞIZ
“Bu doğrultuda pandemi sürecinde yapılan planlı haftalık Skype ve Zoom toplantılarında siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapılmıştır. Toplantıları gerçekleştirdiğimiz siyasi parti liderleri ve sendika başkanlarından ulusal bir kanalda canlı yayın ile bir açık oturum düzenlenip EYT konusunun konuşulacağı bir televizyon programında 83 milyon vatandaşın huzurunda, yapılan haksızlıkların ve sosyal güvenlik yasasındaki yanlışlıkların konuşulması sağlanacaktır. Burada işçi, çiftçi, esnaf ve memur kesiminin sıkıntıları ele alınarak durumun ne kadar vahim olduğu bir kez daha ele alınacak ve toplum bilinçlendirilecektir.
KONGRE ÇALIŞMALARI
Pandemi sürecinde normalleşmenin başlaması ile il dernekleri kongrelerini ve federasyonlarımızın kongrelerini tamamlanması için çalışmalara ivme kazanmıştır. Ayrıca il derneklerimiz siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına ziyaretlerine de ivme kazandırmıştır.