Gebze Belediyesi sekiz arsayı okul yapmak için satın aldı

Gebze Belediyesi sekiz arsayı okul yapımı için satın aldı. Yerler Hazine’ye devredilip belediyenin borcundan düşülecek. CHP Grubu kullanım amacında “teknik ve sosyal altyapı” yazdığı gerekçesiyle ret oyu kullandı

Gebze Belediye Meclisi’nin aralık ayı olağan toplantısında Gebze’nin Hacı Halil, Sultan Orhan, İstasyon, Eskihisar ve Osman Yılmaz Mahalleri’nde toplam sekiz yer, Hazine’ye devredilip üzerinde okul yapılması amacıyla satın alındı. CHP Grubu kullanım amacında “teknik ve sosyal altyapı” yazdığı ana gerekçesi ve borç mahzubundaki biçim gerekçesiyle ret oyu kullandı.

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ!

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz satın almaları “Bir taşla üç kuş vuruyoruz” diye tanımlarken hem vatandaşın sorununun çözüldüğünü, hem Gebze’nin yeni okullar kazandığını hem de yerin Hazine’ye devrinin ardından Gebze Belediyesi’nin Hazine’ye borcundan mahsupta bulunulduğunu sıraladı. Büyükgöz, komisyonda ret oyu kullanan CHP’yi bu bilgilendirmenin ardından kabul oyu kullanmaya davet etti.

KULLANIM AMACI DOĞRU YAZILMALI

Önergenin görüşmeleri esnasında CHP Grubu adına söz alan Saide Arslan Çalışkan kamulaştırma kanununa göre bu tür satın almalarda amacına uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtip, “Onun dışında kullanımı halinde iadesi gerekir. Biz okul yapmak için satın alacağız ancak teknik ve sosyal altyapı alanı olarak satın alıyoruz. Hangi amaçla satın alıyorsak, karara yazalım. İstediğimiz fazla bir şey değil. Hala ısrarla teknik ve sosyal altyapı deniyor. Tereddütlerimiz oluşabiliyor. Okulda olmayabiliyor” dedi.

BELEDİYE DİREK ÇÖZSE OLMAZ MI?

Bir diğer itirazlarının alım biçimine olduğunu kaydeden Çalışkan, “Hazine’ye verip borçlardan indirmek gibi planınız var. Hazine ile pazarlığa oturacağız. Bu yolu izleyeceğimize belediye konuyu direk çözse olmaz mı?  Neden Hazine’ye devredip, orada borcumuza mahsup edip satın alma yoluna gitmiyoruz. Vatandaştan kamulaştırıp bedelini ödeyeceğiz. Sonra Hazine ile pazarlığa oturacağız. Kaça verip alacağız, belli değil. Belediyenin parasını kullanacağımıza sorunu belediye direk kendi çözse daha doğru olmaz mı? Satın alma biçimi konusunda tereddütlerimiz var” diye konuştu.

BENİM HİÇ KAMULAŞTIRMA DAVAM YOK

Zinnur Büyükgöz söz arasına girip, “Hukukçu mantığıyla yaklaşımınıza saygı duyuyorum. Bu arada avukatların ekmeğini elinden almış oluyoruz” deyince Çalışkan tepki gösterdi ve, “İtham ediyorsunuz. Benim hiç kamulaştırma davam yok. Hatta sizin kendi meclis grubunuzda olanların var davası” deyince Büyükgöz, “İşlem türüyle söylüyorum. Kamulaştırma kanununun uzlaşma maddesine göre satın alma yapıyoruz. Belediye kanunu kapsamında tanımlamasını yapıyoruz. Milli Eğitim’in kamulaştırma sistemiyle okul yaptığı görülmemiş” dedi.

KANUNUN ÖNGÖRDÜĞÜ ŞEKİLDE YAPIYORUZ

Belediyelerin mahalli müştereklerde her sorunu çözmekle mükellef olduğunu kaydeden Büyükgöz, “50-60 kişilik sınıflar görürsem adım atarım. Belediyeyi zarara uğratırsam sorarsınız. Kaç liraya aldıysam, o değere devrederim. Bir kuruş aşağısı olmaz. Kaldı ki güncel fiyatı ile devredip o mahalle, bölgede okul yapmasını temin ediyoruz. Bir taşla üç kuş vuruyoruz. Belediye ve Sayıştay kanununun öngördüğü şekilde yapıyoruz” dedi.

Büyükgöz bu sözlerinin ardından gündem maddesini onaya sundu. AKP Grubu’nun yanı sıra İYİ Parti Grubu da kabul oyu verirken CHP Grubu ret oyu kullandı. Gündem maddesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL HABER Haberleri