“24 yaşındayım. Öğrenciyim. Dört kardeşiz. Belediye, bu fiyat politikasıyla beni ve kardeşlerimi eğitimden alıp çalışmaya yönlendiriyor.”
“AK Parti’de yöneticilik yaptım. Bizim teşkilatlarda bir kişi bile, halkın bu fiyata alamayacağını söylemiyor mu?”
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün dün akşam Adem Yavuz Mahallesi sakinleri ile bir araya geldiği halk meclisinin ikinci oturumunun bence çok önemli iki detayına, girizgahta değinmiş oldum.
Adem Yavuz Sabit Pazarı içindeki İnci Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıda yuvarlama;
19.00 – 20.00 saatleri arasında mahalle sakinlerinin diğer sorun ve beklentileri dinlendi.
20.00 – 23.30 arası 3.5 saat boyunca gündemdeki tapulandırma vakası.
Kimsenin avukatı falan asla değilim ama önce bir hakkı teslim etmek gerektiği kanaatindeyim.
O halk meclisinin arkasına başka bir program koymamış olsa gerek Büyükgöz sıklıkla, “Sabaha kadar buradayız” dedi.
Sözü olan herkesi; bir kısmı baydıracak şekilde tekrar olmasına karşın ekseri sabırla dinledi. Tekrar tekrar, yanıtladı.
Adem Yavuz Mahallesi’nin sakinlerinin konutlarına yönelik, “Teneke” asla demedi. Köylerdeki imar uygulamalarında yer kaybına uğrayanların tepkisine tepkiyi özetle; “Yer kaybına uğramıştır ama imar uygulaması öncesi metrekare bazında teneke değerinden, altın değerine ulaşmıştır” dedi.
Adem Yavuzlular’a, “İşgalcisiniz” de demedi. Üzerine basa basa, “Ben öyle demiyorum. İlgili yasa maddesinde tanımınız işgalci olarak geçiyor” dedi.
Engelli ve yetim olduğunu sonradan söyleyerek gözyaşı döken kadın yurttaş ile fiyat polemiğine girdiğinde, “Babanın yeri olsa o fiyatı vermezdi” tabirini genel bir halk deyimi şeklinde kullandı. Karşısındakinin konumunu bilemezdi, bence biraz empatide, tepkide ölçülü olmakta fayda var.
Yurttaşın söylediklerini yanlış yorumlarından birinde çok sinirlenip, “Beni yalancılıkla itham edemezsiniz” diye çıkıştı. O esnada biraz abarttı, salonun nabzını tam ölçemedi kanaatindeyim. Yalancılıkla itham etmediler, söylediğini yanlış algıladılar veya genel doğru: Ne anlatırsan anlat, anlattığın karşındakinin anladığıyla ve algıladığıyla sınırlı.
Toplantının sonuna doğru hayli sert ifadelerle atarlanıp salonu terk eden yurttaş ile ona eşlik eden birkaç kişiyi, haberci refleksi ile fotoğraflayıp haber detayı olarak konu edebilirdim. Haberi henüz yazmadım, belki iki satır değinirim ancak fotoğraflamama gerekçem, tepkisine ve tepki biçimine hak vermediğimden ötürüdür.
Mesele kime oyup verip vermediğimiz, verip vermeyeceğimiz ile ilgili değil.
Ya da benim gibi düşünenler de vardır. “Partisi tarafından adaylığa atandı. Ön seçimle aday olmadı” diyen doğrudan demokrasi savunucuları da olabilir ama nihayetinde o koltukta oturup üç saati aşkın süre seni dinleyip yanıt vermeye çalışan, halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanıdır.
Meseleye siyaset illakin bulaştı.
Çoğu yurttaş AKP’ye oy verdiğini söyledi. Sadece biri, “AKP’ye oy vermedim…” deyince Büyükgöz, “AK Parti…” diye düzelttirdi. Zaten ilgili yurttaş, “AKP’ye…” diye tanımlayınca AKP’ye oy vermediğini ben anlamıştım.
Yurttaşın meseleyi siyasetle ilişkilendirmesi bir bakış açısıyla gerekli, bir bakış açısıyla gereksizdi.
Hükümet içinde bulunduğumuz süreçte EYT’lilere yönelik hamlesi başta olmak üzere düne kadar ketum kaldığı, biri hariç, emekçi grev direniş ve hak arayışları hariç pek çok konuya 2023 seçimleri öncesi seçim yatırımı olarak eğilecek gibi.
İşte yurttaş da bunun farkındaki oy’unu koz olarak kullanıyor, kanaatindeyim.
Yurttaşlardan birinin çok ucuza yer tahsis edildiğini söyleyip önüne broşür bırakmasının ardından o yerin İzmit, Arızlı’da kuş uçmaz kervan geçmez yerde olduğunu söylemesi, iyi!
Arsa ve arazilerde fiyatı belirleyenin insan, şehirleşme olduğunu ifade ederken doğru söylüyor.
Adem Yavuz’da kimi yerlerin lokasyondan sebep, 4 bin lira olduğunu kaydediyor, eyvallah.
Arapçeşme ile kıyaslamak neyin nesi..
Arsaların Maliye’ye devrine ramak kala iki kişi hariç herkesin, tapuyu aldığını söylüyor.
İyi de Arapçeşme’de; Gebze Belediyesi ile Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi bitişik, KBB sivil toplum merkeziyle İŞKUR Gebze, ayrık nizamda.
Mahalleye girilen Kavak Caddesi’nde Medikal Park Hastanesi, Gebze Ticaret Odası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, dizi dizi.
Adem Yavuzlu, “Mahallede kasap yok” diyor. Kavak Caddesi’nde kasap ne kelime. Envayi et çeşidi, pişmiş haliyle kafelerde, restaurantlanda.
Madem öyle…
“Gebze Belediyesi binasını Adem Yavuz’a taşıyacağım” de. 2 bin 200’lük yeri yuvarlama 3 bin, 4 bin TL’lik yeri yuvarlama 5 bin desen, itiraz eden olmaz kanaatindeyim.
Son kanaatim şudur ki;
Halkın alım gücünün o fiyatlara yetmediğini Başkan Büyükgöz de, AKP Gebze İlçe Başkanı Recep Kaya da görmüş ve kanaat edinmiştir kanaatindeyim.
Toplantının başlarında 2 bin 200 TL’ye ikna çabasında olan Büyükgöz ortalarına doğru, fiyatı indirmek için elinden gelen çabayı göstereceğini de ifade etmiştir. Bu önemli adımdır.
Yetkisi ne derece vardır bir şey diyemem ama etkisinin olduğuna eminim, diyorum.
Şimdilik, başka da bi’şi demiyorum.