Galericiler şehir dışına alınmalı o alan eğitime bırakılmalıdır

TMMOB Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği eski Başkanı, Çayırova Belediyesi Meclis Üyesi Salih Işık, askeri kışladaki planın yeniden gözden geçirilmesini istedi: “Galericiler şehir dışına alınmalı, o alan düşük katlı eğitim alanı olmalı.”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda Gebzeliler’e rağmen tasarlanıp oy çokluğuyla oylanan askeri alan planına Gebze’de hem tepki, hem de aklıselim öneriler var.

YILLARIN DENEYİMİ…

Bir dönem TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği Başkanlığı, geçen dönem Gebze Belediye Meclis Üyeliği ve bir süre KBB Meclis üyeliği yapan Çayırova Belediye Meclisi CHP üyesi Mimar Salih Işık planın yeniden gözden geçirilmesini isterken önerilerini de sıraladı: “Galericiler şehir dışına alınmalı, o alan düşük katlı eğitim alanı olmalı.”

ARALIK AYI MECLİSİNDE KARARA BAĞLANACAK

 

KBB ve Karamürsel Belediyeleri CHP Meclis Üyesi ve KBB İmar Komisyonu Üyesi İnşaat Mühendisi Orhan Tanış’ın paylaşımının ardından projeye dair bilgi sahibi olduklarını belirtip projenin KBB Meclisi’nin aralık ayı toplantısında onaya sunulacağını hatırlatan Salih Işık önerilerini şöyle sıraladı:

 

Planlanan millet bahçesinin, çevre (RİNG ) yol alanı en az 20 mt olmalıdır. Bunun 15 metre yolun akışı olan, 5 metrelik alanların ise otopark, bisiklet yolu olarak konumlanması gerekir.

 

Kurgulanan plana baktığımızda, kamu binaları (kaymakamlık + belediye binaları) ile eğitim yapılarının iç içe girmiş, arada kalan eğitim binaları karmaşık hale getirilmiştir. Sadeleştirilmesi gerekir.

 

Eğitim yapıların, kamu binaları ile aynı ada içinde olması sabah ve akşam trafiğinde ciddi bir yoğunluğu oluşturan noktaya getirecektir.

 

Kamu binaları olarak tasarlanan alanların, tam karşısına, cami alanını koyarak kamu binalarını gizleyen –etkisizleştiren- azaltan bir noktaya getirmektedir. Hâlbuki ibadethane daha büyütülerek adanın batı tarafına doğru, köşe başı konuma getirilerek, insanların daha iyi ulaşımına imkân veren bir noktaya gelecektir.

 

Yapılması düşünülen Millet Bahçesi alanına, aşırı şekilde binalar koyularak, alan bütüncül park alanından etkisizleştirilme noktasına gelmekte, park alanının ortasına doğru tasarlanan yapılar ise alan daralmasına neden olmaktadır.

 

İbadet yerinin planlanan bölgesinin batı tarafına kaydırılarak köşe başı yerde, kendini daha iyi ifade eden noktaya gelmesi cami için daha önem arz edecektir. Aksi takdirde bahçe içerisinde kalan ibadethane dışarıdan gelen gürültülerle rahatsız duruma gelecektir. ( okul çalışmaları ve bahçe içerisinde yapılacak etkinlikler hareketli gösteriler gibi)

 

 

Millet bahçesinden koparılan, 59 dönümlük olarak ayrılan galericiler sitesi alanın, yani kuzey doğu tarafında kalan yerin, bölgeye sürekli bir yoğunluk getireceği aşikârdır. Şehir merkezinin aşırı yoğunluğu ile binlerce aracın buraya akın etmesi bu bölgeyi felç haline getirecektir. Yer seçimi için en doğru uygun alan, şehir merkezinden farklı bölgede tasarlanmalıdır.

 

Galericiler sitesi olarak planlanmaya çalışılan alanın yerinin düşük katlı eğitim yeri olarak tasarlanması; geniş alanda yeşille buluşan sağlıklı ve güvenlikli bir yaşam alanı sağlanması önemlidir.

 

Millet bahçeleri veya en küçük park alanları bile acil toplanma alanlarıdır. Bu konuda alt yapı alanlarının da düşünülmesi gerekmektedir

.

Bu uyarıların ışığında, planlama kriterlerinin tekrar gözden geçirilmesi rica ediyorum." (Haber Merkezi)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri