FYZoo, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!

Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 22 Eylül’de Gergedan Günü’nü kutlayarak, nesli tehlike altında bulunan gergedanlar hakkında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Dünya genelinde gergedan türleri, yasadışı avcılık ve yaşam alanlarının tahribi gibi tehditlerle karşı karşıya. Özellikle Asya'da bulunan Hint gergedanları, 20. yüzyılın başında yok olma tehlikesi yaşadı. Ancak küresel koruma çabaları sayesinde, bugün sayıları bir nebze de olsa artmış durumda. FYZoo’nun ev sahipliği yaptığı Samir ve Komala da bu koruma çalışmalarının başarılı örnekleri arasında yer alıyor.

2.2 TON AĞIRLIĞINDA

Samir, ülkemize gelen ilk gergedan olma özelliğini taşıyor. 2015 yılında İngiltere’nin Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya getirilen ve yaklaşık 2.2 ton ağırlığında olan Samir, parkta koruma altında bulunuyor. Mizacı gereği huysuz olan Samir, özellikle yemek sırasında rahatsız edilmekten hoşlanmıyor. 2016 yılında İngiltere’nin Chester Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya transfer edilen eşi Komala ise 1,8 ton ağırlığında, hareketli ve oldukça zeki bir gergedan. Komala, sosyal yapısıyla bakıcılarıyla kısa sürede güçlü bir bağ kurmayı başardı.

Gergedan Günü’nde FYZoo, gergedanların karşı karşıya olduğu zorluklara ve korunmaları için yürütülen çalışmalara ışık tutarak, doğa koruma bilincini artırmayı amaçlıyor. Ziyaretçilerini, bu nadir türleri daha yakından tanımaları, bu türler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri bu günde parka davet ediyor.

Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-19.00 arası açık.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri