** İşçilerin edindiği haklardan ötürü “yenilgi”, sendikal örgütlülük hakkı ile geri dönülememesinden ötürü “zafer” kalıplarına sığmayan direniş adını gerek emek, gerek kadın hareketi tarihine yazdırdı
Sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartılan toplam 132 işçiden 80’inin 15 Mayıs 2018’den bu yana direnişte olduğu Flormar’da dünya gündeminde de yer edinen o direniş 297’nci gününün gecesi alınan bir kararla sona erdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tam arifesine denk gelen kararın işverenin son teklifinin dört saat boyunca değerlendirilmesinin ardından yapılan oylamada, oy çokluğu ile alındığı açıklandı.
TOPLAMDA 16 MAAŞ VE
İŞSİZLİK MAAŞI HAKKI
Hatırlanacağı üzere direnişteki işçilere direnişlerine son verme şartıyla kıdem ve ihbar tazminatları ile birlikte 4 ay işsizlik maaşı, 12 ay sendikal tazminat maaşı teklif edilmiş ayrıca çıkartılma gerekçelerinin 25/2’nci maddeden 18’nci maddeye çevrileceği taahhüt edilmişti. İşçiler bu madde değişimiyle işsizlik maaşı da alabilecek.
PETROL-İŞ’TEN DÖRT DEĞERLENDİRME
Konuya dair basın açıklaması Sultan Orhan Mahallesi’ndeki Aşk-ı Mahal Düğün Salonu’nda yapıldı. Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tetik ve Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün değerlendirmelerinin yanı sıra şubenin basın açıklaması programın sonunda, Flormar direnişçilerinden Nurhan Güler tarafından okundu.
ADNAN SERDAROĞLU, SEBBY,
YERDİT VE ÇAMALAN KONUŞTU
Programda konuklardan DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Industri All Global Union (Küresel Sanayi İşçileri Sendikası) Program Koordinatörü ve Kadın İlişkileri Sorumlusu Armelle Sebby, İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’ndan (İEKK) Gözde Yerdit ve Alınteri Gazetesi Ankara Temsilcisi Zarife Çamalan’a söz hakkı verildi. Yerdit’in açıklamasındaki sözlerden ötürü salonda kısa süreli gerilim yaşandı.
TARİHE ADINI ALTIN
HARFLERLE YAZDIRDI
Aynı salonda günün akşam saatlerinde Petrol-İş Gebze’nin detayına yarın yer vereceğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı önceki yıllara kıyasla sönük gerçekleşti. Öte yandan konuşmacıların hiçbiri sonucu ne “yenilgi” ne de “zafer” diye tanımlamadı. Süleyman Akyüz ve Zarife Çamalan direnişin kendisinin bir “zafer” olduğunu kaydetti. İşçilerin edindiği haklardan ötürü “yenilgi”, sendikal örgütlülük hakkı ile geri dönülememesinden ötürü “zafer” kalıplarına sığmayan direniş adını gerek emek, gerek kadın hareketi tarihine yazdırdı.