Kocaeli'nin tarihi sembolleri arasında yer alan noktalardan biri de Fevziye Camii'dir. Fevziye Camii İzmit İlçe merkezinde yapılmış Osmanlı Dönemi yapısıdır. Cami ve müştemilatı 16'ncı yüzyılın ikinci yarısında, 1571 yılında İzmitli Mehmet Bey tarafından 1yaptırılmış ve ilk inşaası Mimar Sinan tarafından gerçekleştirilmiştir.
FEVZİYE CAMİİ'NİN TARİHİ
Mehmet Bey’in Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olduğu Tuhfetü’l-Mimarin adlı eserden anlamaktayız. Fevziye Camii, 1719 yılında gibi merkez üssü Kocaeli olan depremde, büyük ölçüde yıkılmış ve yeniden inşaa edilmiştir. Camii, 1757 yılında çıkan bir yangında tamamen yanmış, kısa bir zaman sonra İzmit Ahalisinden Hacı Halil Ağa, camii yeniden inşaa ve ihya eylemiştir.
Bir müddet sonra çıkan bir yangında camii yeniden yanmış ve Kaptan-ı Derya Ahmet Fevzi Paşa tarafından yeniden inşaa ettirilerek 1836 yılında Sultan II. Mahmut tarafından ibadete açılmıştır. 10 Temmuz 1894 tarihinde vuku bulan depremde Fevziye Camii büyük ölçüde zarar görmüş ve Sultan 2. Abdülhamid’in emri ile, camii tamamen yıktırılarak duvarları taş ve tuğla olmak üzere yeniden yaptırılmıştır. Kayıtlara göre caminin yıkımı dört hafta sürmüş, inşaası Ağustos 1897 de başlayıp Temmuz 1898 de bitirilerek Sultan 2. Abdülhamid Han’ın cülüs günü ibadete açılmıştır.