İşçi maaşlarını yasa gereği asgari ücret seviyesine çeken Farplas patronunun, bunun dışında zam yapmaması işçilerin tepkisini çekmiş, işçiler açıklanan ücret zammına karşı geçtiğimiz haftalarda iş durdurmuştu. Fabrikanın CEO'su, yeniden değerlendirme yapılıp işçilerle görüşüleceğini açıklaması üzerine işçiler iş başı yaptı fakat emekçiler umutla, güzel bir haber beklerken iki hafta sonra 150 kişi işten çıkarıldı.
Bu kıyım karşısında sesiz kalmayan işçiler atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendika hakları için kendilerini fabrikaya kapattı. Kendilerini gece vardiyasında fabrikaya kapatan İşçiler, Farplas'ta üye çoğunluğunu sağlayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da onaylanan Birleşik Metal İş Sendikası'nın, işveren tarafından da tanınmasını ve sendikalı oldukları için işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını talep etti.
İşçilerin taleplerine kulaklarını kapatan işletme, fabrikaya polisleri soktu. Polis müdahalesi sırasında çatıda olan ve 20 yıldır Farplas’ta çalışan Nursen, Evrensel Gazetesine verdiği demeçte müdahaleyle ilgili şunları söylüyordu. ‘’Sabaha karşı polis kapalı tuttuğumuz kapıyı kırarak girdi çatıya. Çok korktuk, ‘Çatıdan atlarız’ diyen arkadaşlarımız vardı, ona rağmen bize çok sert müdahale ettiler. Bir kadın arkadaşımıza ağza alınmayacak küfürler ettiler, tokat attılar. Müdahalede edilen işçilerden biri bayıldı, yerde sürüklediler. Müdahale ettiklerinde patronlar bizi camdan izledi.”
Birleşik Metal İş Sendikası bu fabrikada daha önce de örgütlenme girişiminde bulunmuş fakat patron aynı çatı altında, aynı tezgâhta çalışan işçileri farklı şirketlerde ve farklı iş kollarında gösterdiği için başaramamıştı. Sendikaya göre bunun nedeni, patron’un işçileri farklı iş kollarına dağıtarak işyerindeki sendikalaşmayı zorlaştırmaktı. Fakat verilen kararlı mücadelenin sonunda Birleşik Metal İş Sendikası Farplas bünyesinde faaliyet gösteren 8 alt şirketin 5'inde çoğunluğu alarak sendikalaşma hakkını kazandı.
5 alt şirkette sendikal çoğunluğu sağladığına dair bakanlıktan tespit belgesi geldikten sonra, patron çalışanlara ve işten çıkarılanlara mesaj atarak, ‘’internet sitemizde bize müracaat edin, sizi haklarınızla birlikte başka bir şirkete geçireceğiz demiş. İşçilerin bunu kabul etmemesi üzerine basıklar artmış.
Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Metal-İş başkanı Adnan Serdaroğlu "Yani bizim çoğunluk tespiti aldığımız yerin işçisini, henüz çoğunluk sağlayamadığımız iş kollarına geçirerek, işçilerin direncini kırma ve bizim de çoğunluğumuzu boşluğa düşürmeye çalıştılar. İşveren, işçilerin zam taleplerini karşılamaya hazır ancak bütün mesele sendikalaşmaya karşı tutumdan kaynaklanıyor." İfadelerini kullandı.
İşverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen bu çoğunluk tespit belgesine altı gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Patronun bu belgeye itiraz etmesi durumunda dava süreci başlayacak.
Sendikal öğütlenme anayasal bir hak olsa da ülkemizde büyük zorlukları içinde barındıran, sabır ve direnç gerektiren bir mücadeledir. Sabır ve direnci diri tutan en büyük güç ise dayanışmadır.