Farabi ‘de ‘’Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek ‘’ konulu seminer

 Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde ‘’ Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek ‘’konulu halk semineri düzenlendi. Çocuğun özgüven duygusunun duygusal,...

 

Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde ‘’ Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek ‘’konulu halk semineri düzenlendi.

 

Çocuğun özgüven duygusunun duygusal, sosyal, entelektüel, cinsel, mesleki ve akademik gelişimini etkilediğini ifade eden konuşmacı Çocuk Gelişimci İlkay Topcu şunları kaydetti: “Çocuğun özgüveni, hayatındaki önemli kişilerin ve yaşadığı olayların etkisi ile gelişir. Anne ve babanın çocuğu ile olan ilişkisi, çocukların kendilerini anlamalarını sağlayan bir aynadır. Özgüven kavramının iki boyutu vardır: 1-Sevilebilir olma duygusu 2-Yeterli olma duygusu. Sevilebilir olduğunu hissetmeyen çocuklar: Utangaç, Çekingen, Aşırı sessiz, Bağımlı, Saldırgan, Yeterli Olduğunu Düşünmeyen Çocuklar ise yeni deneyimlere kapalı, başarısızlık korkusu olan, mükemmeliyetçi, ders ve ödevlere çok aşırı özen gösteren davranış biçimleri içerisinde bulunurlar” dedi.

“ÇOCUĞUNUZA MODEL OLUN”

Çocukta Özgüven oluşması için; “Çocuğunuzun yaptığı ve ilgilendiği faaliyetlere ilgi gösterin, Onu koşulsuz sevin! Ona küsmeyin! Çocuğunuz var olduğu şekli ile benzersiz ve çok değerli!  Ona bunu hissettirin! Sık sık ondan yardım isteyin, yardımları için ona teşekkür edin, onu bu davranışı için övün. Çocuğunuzun yetenek, beceri ve ilgilerine göre ondan beklentilerinizi şekillendirin. Yaşına, gelişim ve bireysel özelliklerine uygun görev ve sorumluluklar verin. Kendisini “önemli ve yararlı” hissetmesi için imkânlar yaratın. Çocuğunuzla “kaliteli” zaman geçirin. Başarısızlık durumlarında çocuğun kendisini suçlaması yerine onun, başarısızlıkları fırsat olarak görmesine yardımcı olun. “Performans değil çaba önemlidir” mesajını vurgulayın. Duygularınızı samimi şekilde ifade edin, duygularını ifade etmesi ile ilgili ona model olun. Sözlü mesajlarınızdan daha fazla sözsüz mesajlarınızın etkili olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu içtenlikle ve koşulsuz olarak onaylayın. Çocuğunuzun önemsediklerini, ilgi alanlarını siz de önemseyin, küçümsemeyin. Çocuğunuza sık sık bedeninin; doğru, iyi, kendine özgü ve güzel olduğunu, başkasına benzemesine gerek olmadığını söyleyin. Onunla göz teması kurarak konuşun. Hata yaptığınızda çocuğunuzdan özür dileyin. Çocuğunuza tutarlı ve iyi tanımlanmış sınırlar koyun” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri