Konut kiralarının başını alıp gittiği 2023 yılında vatandaşlar, ek gelir kaynakları yaratmaya başladı. Bunun için en sık başvurulan yöntemlerden biri ise, evlerini günlük olarak kiralamaktı.
Konutu aylık ya da senelik değil günlük olarak kiralamak, ev sahipleri için de daha büyük avantaj sağladı. Zira bu yöntemle, aylık ya da yıllık olarak ellerine geçen tutarın çok daha fazlasını kazanıyorlardı.
Ancak 2024, bu kapsamda yeniliklerle hayatımıza girdi. Günlük kiralık dairelere ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ocak 2024 itibarıyla artık evini günlük olarak kiralamak isteyen vatandaşlar, bir dizi şartı yerine getirmekle yükümlü.
Peki onlar neler?
1 Ocak 2024 itibarıyla dairesini günlük kiraya vermek isteyenler, bundan böyle izin belgesi almak zorunda. Bu izin belgesini alabilmek ise, tüm kat maliklerinin onayını gerektiriyor.
Eğer kat maliklerinden bir kişinin bile onayı olmazsa, kiralama için izin belgesi alabilmek pek mümkün değil.
Söz konusu izinleri alan vatandaşlar, e-Devlet üzerinden izin belgesi için başvuruda bulunmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili yetkilileri de bu izni vermeden önce, konutu inceleyecek.
Söz konusu dairenin kiralama için uygun olduğuna karar verilirse, bu izin bir plaketle verilecek. Bakanlığın vereceği bu plaket, konutun girişine asılacak.
Kiralanan bir evde en fazla 12 kişi kalabilecek. 3 yaşından küçük çocukların sayısı esas alınmayacak. Binada en az 5 dairesi olanlar, günlük kiraya verebilmek için iş yeri ruhsatı almak zorunda kalacak.
Evini 100 günden daha az süre kiralayan herkes, söz konusu kurallara uymakla yükümlü. Evini 100 günden daha uzun bir süre için kiralayanlar ise uygulamanın dışında kalacak fakat yine de takip edilecek.
Aynı konut 1 yılda 100 günden uzun süreli kiraya verilirse, sorumlusu kişi 1 milyon TL para cezası ödeyecek.
İzin belgesi olmadan evini kiralaya verenler ise ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Evini izinsiz olarak günlük kiralayanlar, 100 bin TL para cezası ödeyecek.
Cezasını ödeyip, 15 gün içinde izin almayıp, evini kiraya vermeye devam eden kişiler ise 500 bin TL daha ceza ödeyecek.
Verilen iki cezaya rağmen izinsiz kiralama yapmaya devam edenler,1 milyon TL'ye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.