Mor Dayanışma…Kimdir?
NEŞELİ GÜNLER’DE: Mor Dayanışma’nın Gebze’deki ilk Mor Masa toplantısında İrem Kayıkçı ile birlikte Oya Akdeniz, Ayşe Demirci ve Büşra Yılmaz bir arada. Toplantıya Hacı Halil Mahallesi’ndeki Kafe Neşeli Günler ev sahipliği yaptı.
“Mor Dayanışma; kadınların bedeni, emeği ve kimliği üzerinde özgün bir tahakküm kuran erkek egemen (patriarkal) kapitalist sisteme karşı, kadınların öz örgütü, isyan çığlığı, özgürlük yürüyüşü…
Mor Dayanışma; tacize, kadın katliamına, savaşa, şovenizme ve asimilasyona, beden ve emek sömürüsüne, doğanın yağmalanmasına, homofobiye, tüm hiyerarşi biçimlerine, kadına yönelik her tür şiddete karşı ‘kadın dayanışması’’ şiarıyla yaşamlarına sahip çıkmak için mücadele eden kadınların direniş bayrağı…
Erkek egemen akıldan ve onun araçlarından kopuşarak, kadın düşmanı zihniyete karşı kadın dayanışması ile mücadele eden bağımsız kadın örgütlenmesi…
Bizler evlerden, mutfaklardan, işyerlerinden, atölyelerden, fabrikalardan, kadınlar olarak her renkten, dilden, kimlikten kız kardeşimizle kucaklaşıp özgürlük türküleri söylemek için bir araya geldik.”
Kaynak: https://mordayanisma.org/biz-kimiz-2/
DARICA’DA İKİ CİNAYETİ
PROTESTO ETTİLER
Gebze Bölgesi’nde yaklaşık üç yıldır çalışmalar sürdüren Mor Dayanışma bu yılın ocak ayında Darıca’ya bağlı Kazım Karabekir Mahallesi’nde idi. Aynı bölgedeki iki kadın cinayetini protesto için Kazım Karabekir’de muhtarlığın önündeki basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına İrem Kayıkçı ile birlikte dönemin CHP Darıca Kadın Kolları Başkanı Oya Akdeniz de katıldı.
GEBZE’DE İLK MOR MASA 29 EKİM’DE
HERKES YETENEĞİNE GÖRE: “Çalışmalarımız için dernek üyesi olmak zorunluluğu yok. değiliz. Herkesi yeteneğine göre çalışmalara alırız. Kim hangi alanda ne yeteneği varsa, o çalışmaya destek atar. Örneğin Oya, ‘Psikoloji’ der o konuda destekte bulunur. Dayanışma içine girer.”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın akşamı Hacı Halil Mahallesi’ndeki Neşeli Günler Kafe’de ilk Mor Masa toplantısı düzenlendi. İrem Kayıkçı’nın moderatörlüğündeki toplantıya Oya Akdeniz bu sefer şahsı adına katıldı, CHP Kadın Kolları eski İlçe Başkanıydı. Toplantıda ayrıca üniversiteliler Ayşe Demirci ve Büşra Yılmaz da katıldı. Diğer katılımcılar, katılımlarının gizli tutulmasını istedi.
GEBZE, MOR DAYANIŞMA
İÇİN DE “İSTANBUL İLÇESİ”
Kocaeli’nin İstanbul sınırında yer almamız; bürokrasi hariç ekonomik, ticari, kültürel, sanatsal, sportif ve sosyal diyalogda hayli ağırlıklı olarak İstanbul eğilimli olmamızdan sebep Mor Dayanışma da Gebze’yi, “İstanbul İlçesi” olarak değerlendirdi. İstanbul Anadolu Yakası çalışma ağı içine dahil etti. Kayıkçı toplantı öncesini gazetemize özetle şöyle değerlendirdi:
8 MART VE 25 KASIM ÇALIŞMALARI
“8 Mart ve 25 Kasım çalışmalarına yönelik olarak tabi ki diğer tüm kadın örgütleriyle, kadın komisyonlarıyla, kadın meclisleriyle yan yana geliyoruz. Gebze Bölgesi’ndeki ilk çalışmamız bu değil. Yaklaşık üç yıldır çalışıyoruz. Ama bu Mor Masa buluşması için ilk atölyemiz.
Bu akşam burada feminizm tartışması yapacağız. Tarihten bugüne kadın mücadelesinde belli odak noktaları var. Bunlara biraz değineceğiz. 1789 Fransız devriminden tutunda günümüze kadar birinci dalga feminizmin nereye denk düştüğünü, ikinci dalga feminizmin, kişilimsel feminizmin tartışmalarına bir bakacağız, göz atacağız.”
ÖZGÜRLÜK VE KURTULUŞ MÜCADELESİ
Kayıkçı, “Mor Dayanışma Nedir?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Mor Dayanışma 2013’ten bu yana Türkiye’nin şu an 20 küsur ilinde kadın özgürlük ve kadın kurtuluş mücadelesi veren bir çalışma yürütüyor.
HATAY, BEŞİKTAŞ VE
KARTAL’DA DERNEKLEŞTİ
Hatay’da ilk dernekleşme sürecine gidildi. İstanbul’un Beşiktaş ve Kartal ilçelerinde derneklerimiz var. Her yerde dernekleşme yok. Bir platform üzerinden düşünebilirsiniz. Gebze’de örneğin bir karar mekanizması olarak yan yana gelen kadınlar var. Kadın dayanışma ağını burada yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu ağ üzerinden, kendi ilçe meclislerimizi kurabiliriz.
KOMİSYONLAR MARİFETİYLE
Cinsel taciz davasını takip mi diyoruz, kültür sanat çalışması mı diyoruz. Bunları yan yana örme. Ama onun haricinde bir yandan da çalışma komisyonlarımıza, buraya da destek atabilir ya da siz yardım alabilirsiniz diyoruz. Burada mesela hukuk, sağlık, tasarım, çeviri, kültür sanat komisyonu var. Kadınlar bir yandan çalışma sürdürürken bir yandan da buralardan yardım alabiliyorlar.
EŞİTLİKÇİ VE YATAY BİR ÇALIŞMA
Dernekleştiğimiz yerlerde göstermelik olarak başkan ve yönetim kurulu üyeleri var. Ama fiiliyatta bizim örgütlenme yapımızda hiyerarşiye karşıyız.
Hiyerarşiye karşı olduğumuzdan ötürü ismimiz Mor Dayanışma ya da kadınların dayanışabilmesi demek zaten birbirimize olan üslubumuzdan bile fark edilmesi gerekiyor. Bir hiyerarşi kurmamalıyız. Hegemonya olmamalı. Kesinlikle eşitlikçi ve yatay bir çalışmadır bu.” Yarın Sürecek
Sosyal sorumluluk olarak görüyorum
** Oya Akdeniz; Mor Dayanışma ile Darıca’da basın açıklamasına, Gebze’de Mor Masa toplantısına katıldı. Akdeniz, “ADD, ÇYDD de üye olmadan gittiğim yerler. Bu tür çalışmaları sosyal sorumluluk olarak görüyorum” dedi
CHP Darıca Kadın Kolları eski Başkanı Oya Akdeniz; Mor Dayanışma ile Darıca’da basın açıklamasına, Gebze’de Mor Masa toplantısına katıldı. Akdeniz, “ADD, ÇYDD de üye olmadan gittiğim yerler. Bu tür çalışmaları sosyal sorumluluk olarak görüyorum” dedi. Akdeniz şunları kaydetti:
MAKAM OLMAMASI ÇOK GÜZEL
Mor Dayanışma’nın da etkinliklerine katılıyorum. Geçen yıl, yılbaşı öncesi çok güzel bir Mor Dayanışma partimiz oldu. ADD, ÇYDD programlarına da gidiyorum ama üyeliğim yok. Bir sosyal sorumluluk olarak görüyorum. Mor Dayanışma’da başkanlık, başkan yardımcılığı, yöneticilik makamlarının olmaması çok güzel. Herkes her işi yapıyor gibi geliyor bana. Dayanışma ağı çok güzel.
Balıkesir’deki kampta Türkiye’nin her tarafından kadınlar vardı. O kadar güzel bir mozaik ki. Hem tatil hem atölye çalışmasında bulunduk.”
Oya Akdeniz, CHP Darıca Kadın Kolları Başkanlığı sürecinde kadınların yoğun olduğu ve öncülük ettiği efsanevi Flormar direnişini ziyaretti.